Paaugliai elektronines cigaretes traukia net mokyklose

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nors elektroninės cigaretės – jokia naujiena Lietuvoje, kol kas jokie teisės aktai nereglamentuoja nei jų prekybos, nei įsigijimo, nei rūkymo viešose vietose. Paaugliai tokias cigaretes traukia ne tik tarpuvartėse, bet ir kavinėse ar net mokyklose.

Nors elektroninės cigaretės – jokia naujiena Lietuvoje, kol kas jokie teisės aktai nereglamentuoja nei jų prekybos, nei įsigijimo, nei rūkymo viešose vietose. Paaugliai tokias cigaretes traukia ne tik tarpuvartėse, bet ir kavinėse ar net mokyklose.

Uždraudė dėl jaunimo

"Kepyklėlėje draudžiama rūkyti tiek paprastas, tiek elektronines cigaretes", – toks įspėjimas populiarioje kepyklėlėje Laisvės al. gerokai nustebino ne vieną bandelių mėgėją. Jau tapo įprasta, kad kavinėse, restoranuose, maitinimo įstaigose rūkaliai negali mėgautis dūmu, tačiau elektroninių cigarečių mėgėjai iki šiol nelabai kam kliuvo.

"Padarėme tai dėl moksleivių", – dėdama kvapnias bandeles į maišelį sakė kepyklėlėje dirbanti mergina. Ji nenorėjo prisistatyti ir į ilgesnes kalbas apie elektronines cigaretes nesileido, tačiau buvo atvira – vienas kitas elektroninių cigarečių mėgėjas į kepyklėlę užsukdavo kasdien.

Kepyklėlės darbuotojos pastebėjo, kad dažniausiai elektroninio nikotino malonumais mėgaudavosi mokyklinio amžiaus jaunimėlis. Galiausiai buvo nuspręsta iškabinti bet kokias cigaretes rūkyti draudžiančius įspėjimus.

Bandė rūkyti mokykloje

"Apie elektronines cigaretes gerai žinome. Buvo mokinių, kurie bandė ir mokykloje parūkyti", – pripažino greta kepyklėlės esančios Kauno "Aušros" gimnazijos direktorė Bronislava Valungevičienė.

Anot direktorės, kartais patys pedagogai pastebi, o kartais ir kiti mokiniai pasako, kad kuris nors vaikas turi ar rūkė tokias cigaretes. "Pasikalbame su tuo vaiku ir jo tėvais, tikrai nepraleidžiame pro akis tokių dalykų", – pasakojo gimnazijos vadovė.

Pasak jos, elektroninės cigaretės ypač didelių rūpesčių kol kas nekelia, nes nėra labai populiarios tarp moksleivių. Gimnazijos pedagogai pastebėjo, kad elektronines cigaretes dažniau bando mergaitės. "Gal berniukai labiau slepiasi, o mergaitės, matyt, nori pasirodyti prieš vaikinus ir labiau demonstruoja", – svarstė B.Valungevičienė.

Gimnazijos darbuotojai tikrai netoleruoja elektroninių cigarečių. "Mūsų karas gražus, taktiškas, bet nenorime, kad vaikai priprastų", – sakė "Aušros" gimnazijos vadovė.

Teisės aktai nedraudžia

Įvairiaspalvės, panašios į pieštuką, žiebtuvėlį ar kokį kitą mielą daikčiuką, elektroninės cigaretės ypač vilioja paauglius. Nuo elektroninės cigaretės negelsta pirštai ir dantys, jos neskleidžia tabako kvapo. Tėvai gali net nesuprasti, kad jų atžala rūko.

Nuomonės apie elektroninių cigarečių poveikį sveikatai kol kas labai skirtingos, tačiau kai kuriose šalyse jos yra uždraustos. 2011 m. Lietuvoje buvo pasigirdę raginimų drausti elektronines cigaretes pardavinėti ir rūkyti, tačiau kalbos greitai nutilo.

"Labai apgailestaujame, tačiau elektroninės cigaretės Lietuvoje yra visai nekontroliuojamas objektas: nei jų reklamos, nei įsigijimo, nei pardavimo nereglamentuoja jokie teisės aktai", – liūdnai konstatavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėja Eglė Latauskienė.
Teisės aktuose numatyta tik tiek, kad elektroninių cigarečių importuotojai privalo sumokėti muitų mokesčių ir į šalį įvežamas produktas turi atitikti tam tikrus saugumo reikalavimus.

Laukia europinės direktyvos

Pasak E.Latauskienės, Seimo Sveikatos reikalų komitetas pastaruoju metu ėmėsi aktyviau spręsti šį klausimą. "Mūsų departamentas siūlys elektroninių cigarečių reklamai taikyti tokį pat reglamentavimą kaip ir kitiems tabako gaminiams. Laikomės pozicijos, kad elektronines cigaretes būtų draudžiama įsigyti asmenims iki 18 metų", – dėstė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė.

E.Latauskienė įsitikinusi, kad reikia visais įmanomais būdais skatinti atsisakyti elektroninių cigarečių, tačiau pripažįsta, kad kol kas tuo gali užsiimti tik tėvai, pedagogai ir socialiniai darbuotojai.

Tikimasi, kad pavasariop teisinio elektroninių cigarečių reglamentavimo imsis ir Seimas. "Europos teisės specialistai ragina laukti, kol Europos Parlamente bus patvirtinta Tabako direktyva. Lietuvos teisininkai ir kitų sričių specialistai pasidavė šitam raginimui", – pastebėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė. Pasak jos, Tabako direktyvoje pasilikta prie labai liberalaus požiūrio: bus ribojamas tik nikotino kiekis kapsulėse. Dėl pardavimo ir kitų apribojimų palikta apsispręsti pačioms valstybėms.

E.Latauskienė viliasi, kad Lietuvos įstatymų kūrėjai atsižvelgs į Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistų pastabas. "Elektroninės cigaretės iš tikrųjų yra bedūmės ir bekvapės, tačiau skirtingi šaltiniai liudija, kad parūkiusieji elektroninių cigarečių jautė tuos pačius simptomus kaip ir parūkiusieji paprastų cigarečių: stiprų pykinimą ir vėmimą. Šitą informaciją pateikėme ir Seimo Sveikatos reikalų komitetui", – pasakojo specialistė.


Komentaras

Vilija Adaškevičienė, Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus Formaliojo švietimo poskyrio vedėja

Elektroninės cigaretės mokyklose draudžiamos. Jos tikrai nėra taip paplitusios kaip paprastos cigaretės. Kol kas pasitaiko vienetiniai atvejai. Mokyklų administracijos reaguoja lygiai taip pat kaip ir į paprastas cigaretes: informuojami tėvai, kviečiami pokalbio. Jeigu tai kartojasi, svarstoma dalyvaujant ir tėvams, ir mokiniui. Kiekviena ugdymo įstaiga turi savo vidaus taisykles ir ministro patvirtintas rekomendacijas. Elektroninės cigaretės traktuojamos kaip pašalinis, su ugdymo procesu nieko bendro neturintis daiktas, todėl negali būti vartojamas mokykloje. Dažniau pastebimi jas rūkantys berniukai, bet skirtingose ugdymo įstaigose tos patirtys skirtingos, tad proporcijos tarp elektronines cigaretes rūkančių berniukų ir mergaičių panašios. Ši problema pastebima antri metai.


Elektroninė cigaretė

Tai į cigaretę panašus elektroninis prietaisas-inhaliatorius, kuris garina nikotino tirpalą propilenglikolyje, glicerolyje arba polietilino glikolyje ir sudaro aerozolį. Taip imituojamas tabako cigaretės rūkymas.

Elektroninės cigaretės dažnai reklamuojamos kaip mažiau kenksminga alternatyva tabako gaminiams.

Pasaulio sveikatos organizacija (World Health Organization – WHO) ir kitos tabako kontrolės organizacijos skatina elgtis apdairiai ir susilaikyti nuo elektroninių cigarečių įsigijimo ir vartojimo, nes nėra iki galo ištirti galimi jų vartojimo padariniai.

Daugiausia elektroninių cigarečių gaminama Honkonge. Ten už jų gamybą ir platinimą gresia dveji metai kalėjimo ir milžiniškos baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

esmė

esmė portretas
Rūkančius kaimynus atpratinti pūsti cigarečių dūmus į kaimyno butą galima teisiniu keliu..Kai kaimynas rūko, pašvieskit stipriu žibintuvėliu jam į išsikišusį veidą ir perspėkit ,kad kreipsitės į policijos įgaliotinį dėl prievartinio nuodijimo dūmais. Įsidėmėkit veidą, langą kur rūkoma. Parašykit trumpą pareiškimą nuovados viršininkui pagal savo gyvenamą vietą. Tolimesni žingsniai yra tokie: 1.Gavę nuovados atsakymą, kreipkitės į polikliniką dėl preivartinio pasyvaus rūkymo,pablogėjusios sveikatos;2.Surašykit pareiškimą teismui dėl sveikatos sutrikdymo ,įvertinkit padarytą žalą,pvz.10 tūkstančių litų.

Palaikantis Saugesnę alternatyvą

Palaikantis Saugesnę alternatyvą  portretas
E-cigaretės blogis ? hmm gal kas man galėtu išvardinti sudėti tradicinės cigaretės ? abejoju ar patys tabako gamintojai gali tai įvardinti (juk tai verslo paslaptys). E-Cigaretes sudėtis aiški, skystis kurį garina susideda iš (propilen glikolio, maistinio glicerino, galima naudoti tik glikoli / glicerina arba maišyti abu kartu, maistinių aromatų ir nikotino arba be jo). skeptikai pasidomėkite kur yra naudojami kiekvienas produktas ir pasidarys daug aiškiau ką per mišinį traukia e cigarečių vartotojai. Kaip pavyzdį paimkime pavojingiausiu laikoma Propilen Gligoli (labai degus), jis yra naudojamas (inchaliatoriuose nuo astmos), ligoninėse vedinimo sistemose (kadangi glikolis naikina bakterijas), maisto pramonėje, medicinoje, net antifrize. žodžiu jei jau visi taip nori uždrausti e-cigaretes prekiauti jomis ir jas vartoti, tai uždrauskime ir itin žalingus tabako gaminius! Va jie tai tikrai kenkia ne tik rūkaliui bet ir aplinkiniams, be to.. kiek nuorūkų mėtosi pakampėmis :)

šiaip

šiaip portretas
Už inhaliatorius (antiastminius, nikotino, nuo slogos) naudojančių asmenų išskyrimą iš kitų, Lietuvoje galima ir baudžiamosios atsakomybės susilaukti. Kaip ir už, pavyzdžiui, nešiojančių kepures. Nenustebčiau, jei dabar dėl įvairių skundų tą kepyklėlę užgriūtų veterinarijos ir kitokie tikrintojai. "Rūkyti" inhaliatorių, matyt tik straipnio autorei išeitų. Gali tokį išradimą užpatentuoti, nes iki šiol to dar niekam nepavyko. O uždrausti nikotino inhaliatoriai iš tikro 2 valsybėse iš 193: Saudo Arabijoje ir dar kažkurioje arabų valstybėje (aiškinasi ar neprieštarauja Koranui). Bet ten ir moterims vairuoti uždrausta
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių