Originalus verslas – vis dar baubas

Verslumą skatinančio fondo atstovai pastebi, kad į juos lengvatinių paskolų dažniausiai kreipiasi tradicinius verslus pradedantys žmonės. Specialistai pastebi, kad nors daugelis atsargiai žiūri į neįprastus verslus, jie gali būti ypač sėkmingi.

Idėjos virto tikrove

„Mūsų verslo sėkmė – gera idėja ir komanda. Vis dėlto to nebūtų užtekę prašant paskolos banke. Todėl, sužinoję apie Verslumo skatinimo fondą, be jokių abejonių kreipėmės į jam atstovaujančią įmonę“, – pasakojo fabriko „Vilkas“ patalpose įrengto lofto „Gargaras“, kuriame vyksta įvairūs renginiai, savininkas Algirdas Pukis.

Jis su kompanionais per Kauno akademinę kredito uniją prieš dvejus metus gavo 86 tūkst. litų lengvatinę paskolą. „Sukūrėme 14 naujų darbo vietų, be to, suteikiame darbo kitoms aptarnaujančioms renginius įmonėms. Todėl projekto nauda ekonomikai akivaizdi“, – įsitikinęs A.Pukelis.

Jam pritarė ir bendrovės „Lazertronas“ įkūrėjas Uosis Sturys. Jo įmonė už 30 tūkst. litų lengvatinę paskolą įsigijo lazerinius šautuvus imituojančių prietaisų. „Visi žinome populiarų dažasvydį, bet jo nepažaisi kur nors gamtoje, biure. Todėl kilo idėja panašią pramogą teikti kitu pavidalu. Jau turiu nemažai užsakymų įmonių vakarėliams, gimtadieniams“, – pasakojo neseniai verslą pradėjęs U.Sturys.

Padeda naujokams

Verslumo skatinimo fondą administruojančios bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ generalinio direktoriaus Audriaus Zabotkos teigimu, į fondą dažniausiai kreipiasi tradicinius verslus pradedantys žmonės – prekiautojai avalyne, drabužiais, laisvalaikio organizatoriai. „Kol kas nedaugelis verslininkų ryžtasi imtis naujo, neįprasto verslo. Tačiau jis gali būti ne mažiau sėkmingas“, – įsitikinęs jis.

Verslas iš fondo kredituojamas per 57 šalies kredito unijas. Iki 86 tūkst. litų paskolas gali gauti bedarbiai, jaunimas iki 29 metų, vyresnio amžiaus nei 50 metų žmonės, įkūrę naujas įmones ar dirbantys pagal verslo liudijimus. Galima prašyti lengvatinės paskolos apyvartinėms lėšoms papildyti, veiklai plėtoti. Kredito gavėjui kompensuojama 95 proc. palūkanų.

Aktyviausi – kauniečiai

Lietuvos centrinės kredito unijos projekto „Verslumo skatinimas“ koordinatoriaus Tomo Valausko teigimu, paskolų iš Verslumo skatinimo fondo jau suteikta už 18,6 mln. litų 338 verslininkams. „Aktyviausiai fondo paskolomis naudojamasi Kauno apskrityje – čia išduotos paskolos sudaro 35 proc. visų Verslo skatinimo fondo kreditų. Vilniaus apskrityje išduota 31 proc., Klaipėdoje – 10 proc.“, – tvirtino T.Valauskas. Manoma, kad Kaunas verslumu išsiskiria dėl to, kad čia daug studijuojančio jaunimo, kuris baigęs mokslus čia bando pradėti savarankišką veiklą.

Akademinės kredito unijos administracijos vadovė Gitana Jasėnienė sakė, kad Kaune iš 40 šiuo metu paėmusių lengvatines paskolas įmonių tik dvi susiduria su finansiniais sunkumais. „Sėkmingai plėtojama baldų gamyba, informacinių technologijų verslas, automobilių, technikos nuomos paslaugos. Sunkiau sekasi maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms“, – pasakojo G.Jasėnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Orig vers

Orig vers portretas
Originalu versla turetu vertinti ne siauraprociai asilai, kurie nusimano tik apie bandeliu kepima ir bulviu sodinima. O uzsakomieji staripsniai turetu buti atitinkamai ir zymimi !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių