Odontologijos klinikoje morfinas tekėjo upeliais?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Narkotinių medžiagų turinčio vaistinio preparato – morfino – dozės "Odontex" klinikoje vienam pacientui viršytos penkis–septynis kartus, nors gydymo metodai, kai reikalingas šis vaistas, čia netaikomi. Kur iš tiesų dingo morfinas?

Skelbia, bet neigia

Gydymo įstaiga, turinti licenciją teikti savo pacientams anesteziologijos ir reanimatologijos paslaugas, gali įsigyti morfino. Odontologijoje jis esą naudojamas užmigdyti pacientams, kurie bijo dantų gydymo keliamo skausmo. Dažniausiai toks gydymo metodas taikomas vaikams.

"Visos odontologijos paslaugos pacientams. Galimybė vaikams gydyti dantis taikant visišką nejautrą – narkozę (dirba kvalifikuota gydytoja anesteziologė)", – rašoma "Odontex" tinklalapyje.

Paskambinus į pačiame Kauno centre, Gedimino gatvėje, netoli "Akropolio" esančią "Odontex", telefonu atsiliepusi moteris bendrovės tinklalapyje skelbiamą informaciją paneigė.

"Ne, narkozė šiuo metu pacientams netaikoma. Jau seniai nebetaikoma, nežinau, ar kada nors bus taikoma. Tik vietinė nejautra", – paaiškino "Odontex" darbuotoja.

Ji tvirtino, kad jokia gydytoja anesteziologė klinikoje nedirba. Pridūrus, kad tai teigiama odontologija.com tinklalapyje, atsakė, kad šios žinios – pasenusios.

Gali būti, kad darbuotoja priversta būti atsargi: dėl "Odontex" veiklos, ir ne tik dėl morfino naudojimo, vyksta ikiteisminis tyrimas.

Nustatė daug pažeidimų

Dar 2014-ųjų pabaigoje Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, atlikusi paslaugų kokybės kontrolę UAB "Odontex", nustatė, kad ši klinika neteikė veiklos licencijoje nurodytų antrinės ambulatorinės – anesteziologijos ir reanimatologijos – sveikatos priežiūros paslaugų ir nesikreipė į tarnybą dėl licencijos galiojimo sustabdymo ar panaikinimo. Tai priverstinai padarė tik praėjusių metų gegužę.

"Akreditavimo tarnyba tenkino šį prašymą ir sustabdė 2010 m. išduotos licencijos galiojimą iki 2016 m. gegužės 16 d.", – patvirtino Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Tačiau, akivaizdu, pacientai anesteziologijos paslaugomis "Odontex" klinikoje tebeviliojami. Tai netiesiogiai patvirtino ir pats bendrovės direktorius Eugenijus Artūras Gricenka.

"Anesteziologijos ir reanimatologijos paslaugų kol kas neteikiame, nes nebuvo tam poreikio. Jam esant būtų galima tai daryti", – savo atsakymu nustebino vadovas.

Priminus, kad klinika neturi teisės to daryti, tikino, jog atsisakyti anesteziologijos ir reanimatologijos licencijos niekas nevertė, o panoręs ją atnaujinti, gali tai padaryti tą pačią dieną.

"Jei jūs paskambinote ir paprašėte tos paslaugos – po pietų parašyčiau raštą licencijai gauti, faksu išsiųsčiau, ir man atsakytų per valandą, kad galiu paslaugą teikti. Jei matau, kad savaitę dvi niekas nesidomi, vėl galiu atšaukti", – apsimetęs nekaltu avinėliu, aiškino E.A.Gricenka ir tikino, kad morfiną gali pirkti bet kuri sveikatos priežiūros įstaiga, su licencija tai nieko bendro neturi.

Kaip yra iš tiesų?

Nenorėjo leisti patikrinti

"Gydytojas odontologas J.V. Akreditavimo tarnybos įvertintose pacientų asmens sveikatos istorijose nežymėjo anamnezės, objektyvių tyrimų duomenų ir diagnozių bei naudojo vaistinį preparatą "Morphin SANITAS", nesant indikacijų ir viršijant leistiną didžiausią vienkartinę dozę suaugusiam žmogui. Atliekant dantų implantacijas, naudojo vaistinį preparatą "Morphin SANITAS", tačiau nevykdė šio vaistinio preparato apskaitos", – teigiama Akreditavimo tarnybos direktorės N.Ribokienės pasirašytuose dokumentuose.

Tuo susidomėjo ir Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, vykdanti narkotinių preparatų vartojimo medicinos įstaigose priežiūrą. Jos tarnybai siunčia ataskaitas, tačiau UAB "Odontex" šios pareigos nevykdė.

"Sužinojome, kad "Odontex" perka didelius "Morphin SANITAS" kiekius, bet ataskaitų apie tai ir suvartojimą negaudavome", – patvirtino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos direktorius Gintautas Barcys.

Įtardami pažeidimus, tarnybos atstovai nuvyko tikrinti UAB "Odontex" veiklą, tačiau klinika jiems tapo neįveikiama tvirtove: administratorė atsisakė įleisti tikrintojus į įstaigos patalpas.

"Tą pačią dieną parengėme raštą Lietuvos Respublikos Kriminalinės policijos biuro viršininkui, Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos Respublikos odontologų rūmams ir Sveikatos apsaugos ministerijai su prašymu skubiai imtis priemonių nustatyti, ar UAB "Odontex" vykdoma veikla su narkotiniu vaistiniu preparatu "Morphin SANITAS" yra teisėta", – faktus dėsto Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas G.Barcys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Timuras

Timuras portretas
http://www.delfi.lt/news/daily/crime/demaskuoti-ir-kysiu-davejai-ir-ju-emejai.d?id=1915637 ar tik ne tas pats Arturas Eugenijus Gricenka cia minimas?

Nuomone

Nuomone portretas
50m gydausi dantis.Ivairiu komplikaciju buvo,bet ,kad del danties migdytu pirma syki girdziu.Nebent kai operuoja zandikauli ligoninej.I domu kiek ilgai sitaip pelnesi ir pardavinejo kvaisalus.Manau atleisdami sitoki kvaisala tokiu kiekiu turejo issyk pastebeti.Kas Lietuvoj vyksta?kodel nera niekur tvarkos?

Alisa

Alisa portretas
Gyvenam stebuklu saly ir kaltu nebuvo, nera ir nebus !
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių