Obelynė laukia savanorių talkininkų

Šį pavasarį iš esmės pasikeitė beveik 7 ha užimančio Obelynės parko vaizdas – čia organizuojamos talkos, kuriose savanoriai tvarko prof. Tado Ivanausko įkurtą turtingą augalų parką ir sodą.

Šį pavasarį iš esmės pasikeitė beveik 7 ha užimančio Obelynės parko vaizdas – čia organizuojamos talkos, kuriose savanoriai tvarko prof. Tado Ivanausko įkurtą turtingą augalų parką ir sodą.

Kas anksčiau lankėsi prof. T.Ivanausko sodyboje, tas tikrai stebėjosi ne tik apleistais didžiulio parko ir sodo takais takeliais, alėjomis, užakusiais tvenkiniais, bet ir medžių bei krūmų įvairove, jų gausa, kompozicijomis. Šioje vietovėje (Akademijoje, Kauno rajone) 1920 m. gamtininkas prof. T.Ivanauskas ne tik pats įsikūrė, bet pradėjo sodinti Obelynės botaninį parką, kuris su sodyba ilgainiui įgijo respublikinės reikšmės istorinio, kraštovaizdžio, architektūros paminklo statusą.

Pernai Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas, T.Ivanausko zoologijos muziejus, Lietuvos zoologijos sodas bei Ekologijos vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras pasirašė bendros veiklos sutartį dėl edukacijos bei gamtos tyrimų. Taip Kaune susikūrė neformali organizacija "Žalioji agentūra", kuri ir inicijavo talkas Obelynei tvarkyti.

"Į mūsų kvietimą noriai atsiliepė "Žaliajai agentūrai" priklausantys studentai, Lietuvos zoologijos sodo, T.Ivanausko zoologijos muziejaus, Botanikos sodo darbuotojai ir Draugų klubas, Jūrų skautų atstovai, arboristai iš privačios bendrovės. Pastarieji genėjo  vaismedžius, o jūrų skautai su mūsų sodo darbuotojais tvarkė gėlynus, valė parką. Talkininkai giliame griovyje, kuriame rinko nukritusias šakas ir naikino krūmynus, rado senąją metalinę memorialinę lentą, stovėjusią prie T.Ivanausko sodybos", – pasakojo kartu su talkininkais T.Ivanausko sodyboje dirbusi Botanikos sodo direktorė prof. Vida Mildažienė.

"Tikimės, kad talkininkų rasis vis daugiau, nes laukia dar nemaža darbų, kuriems atlikti būtina sudaryti grafiką. Todėl prašau savanorius rašyti man v.mildaziene@bs.vdu.lt, kad suderintume talkų laiką", – ragino prof. V.Mildažienė. Koordinatorė kviečia į talkas moksleivius, kitų institucijų atstovus, kuriems rūpi T.Ivanausko sodybos ir jo kurto parko likimas. V.Mildažienė pasidžiaugė, kad T.Ivanausko sodybai, jos parkui ketina padėti ir Kauno rajono savivaldybė.

Šiuo metu Obelyneje žydi visos pavasario gėles, o šlaite galima pasigrožėti saugomo augalo tuščiavidurio rūtenio populiacija. Be to, talkininkai kviečiami į T.Ivanausko memorialinį kambarį-muziejų, kuriame ant baldų tebeguli patiesti jo sumedžiotų žvėrių kailiai.

Savanoriauti jau pareiškė norą kauniškė T.Ivanausko progimnazija, Nacionalinė moksleivių akademija. Sodyboje šeimininkaujantis Algirdas Baltuškevičius dėkojo čia talkinusiems žmonėms ir kvietė gegužės 8-ąją į parke kasmet rengiamą smagią Gegutės šventę, kurią organizuoja Ugnės Karvelis gimnazija.


Rūšių įvairovė

*Obelynės parko (6,5 ha) sode sukaupta didelė senovinių lietuviškų vaismedžių veislių kolekcija.

*Parke gausu įvairių rūšių ir dekoratyvinių formų medžių, krūmų, lianų, jų kompozicijų, išlikusių takų, aliejų, aikščių, tvenkinių.

*Augalų kolekciją sudaro daugiau nei 300 rūšių ir formų medžių bei krūmų.

* Čia auga ir vieni iš seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir 1959 m. pasodinta metasekvoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių