Obelynė bus tvarkoma išsaugant savastį

  • Teksto dydis:

Obelynės parkas bus sutvarkytas ir pritaikytas visuomenės poreikiams negriaunant senosios struktūros.

Tai pabrėžė architektė Violeta Beigienė, ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybėje pristačiusi Tado Ivanausko sodybos sutvarkymo planą.

Didžiausia vertybė – želdiniai

Akademijoje, Kamšos miško pietinės dalies palaukėje, šalia Varžupio ir Obelynės upelių, įsikūrusi Obelynės sodyba – kultūros paveldo objektas. Kompleksą sudaro parkas, sodas, gyvenamieji namai ir kiti statiniai.

Šią unikalią vietą ateities kartoms išsaugojo T. Ivanausko įdukra Eleonora Baltuškevičienė su vyru Algirdu Baltuškevičiumi. 2015 metais sodyba tapo Kauno rajono muziejaus filialu.

„Tai vienintelis toks parkas Lietuvoje ir labai svarbu išsaugoti istoriškumą. Didžiausia jo vertybė – istoriniai želdynai“, –  pabrėžė V.Beigienė. Dendrologinę kolekciją sudaro daugiau kaip 400 augalų, iš kurių itin reikšmingi 54.

Parko reliktai – europinis kukmedis ir jo hibridinės kūgiškos formos atmaina –dygusis kukmedis, kilęs iš Tolimųjų Rytų. Čia auga vieni seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir metasekvoja.

Sukurs augalų žemėlapį

Parke dominuoja spygliuočiai, kuriuos labai mėgo T. Ivanauskas. Yra reikšmingų pavienių augalų, įdomių augalų grupių. Lapuočių kolekcija žavi žiedais, vaisiais.

Norintiems jais pasigėrėti planuojama sudaryti augalų žydėjimo žemėlapį. Visi augalai bus tvarkomi – vieni genimi, kiti atnaujinami ar kertami.

Gražiausiose vietose planuojama pastatyti suoliukus. Takus žadama palikti natūralius – užpylus skaldos ir žvyro, vėl užleisti žole.

Prie įdomių augalų grupių būtų įrengtos informacinės knygos.

Naują tvorą numatoma įrengti vietoj esančios suklypusios senosios. Dalis jos būtų segmentinė ažūrinė, kad leistų grožėtis išlikusia parku. Vartai ir varteliai taip pat liks senose vietose.

Pagal projektą bus tvarkoma visa teritorija. Ją planuojama aptverti, suformuoti įvažiavimą, automobilių stovėjimo aikštelę. Vėliau tikimasi įveisti naują sodą, atkurti vandens telkinį.

Įrengs lauko klasę

Senojo sodo aikštelėje numatoma pastatyti informacinį namelį. Jo stiklinės sienos atspindėtų aplinką. Namelio vidus primins T.Ivanauską – sienas siūloma išrašyti istorine medžiaga, susijusia su žymiuoju gamtininku.

Greta namelio planuojama įrengti lauko klasę su 24 sėdimomis vietomis.

Administracijos direktorius Antanas Nesteckis pabrėžė, kad rengiant projektą labai svarbu matyti visumą ir žinoti, ko siekiama.

„Atkurdami šį  unikalų gamtos kampelį elgsimės atsakingai – tai neįkainojamas turtas, kurį paliksime ateities kartoms“, – tvirtino meras Valerijus Makūnas. Jis patikino, kad kelias į Obelynę bus baigtas išasfaltuoti dar šiemet.

Sodybą T. Ivanauskas pradėjo kurti 1920 metais, remdamasis savo vaikystės prisiminimais iš Lebiodkos dvaro Baltarusijoje. Obelynėje profesorius gyveno iki 1970 metų.

Dabar sodyboje vyksta ekskursijos, o per obelų žydėjimą nuskamba vaikų folkloro festivalis „Gegutės šventė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diana

Diana portretas
Būtinai atnaujinti tokią gražią sodybą ! Reikia dar laiptų nuo dviračių tako , kad galėtų ją aplankyti dviratininkai :)

photo

photo portretas
Puikios nuotraukos, bravo fotografui

jurgis

jurgis portretas
Labai jauki ir įdomi vieta, kurią išties reikėtų išsaugoti. Pagarba poniai Eleonorai ir Kauno rajono vadovams
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių