Nuvirtęs tremtinių kryžius – jau atstatytas

Prieš maždaug mėnesį nuvirtęs tremtinių kryžius vaizdingoje Kauno vietoje atstatytas. Supuvusį medinuką pakeitė didelis metalinis kryžius.

Pasigedo seno kryžiaus

E.Fryko gatvės gale ilgus metus stovėjo Pijaus Krušinsko pastatytas medinis kryžius, skirtas atminti į Sibirą ištremtus lietuvius. Kelis kartus medinis kryžius jau buvo nupuvęs, teko jį trumpinti, kol galiausiai jo pagrindas iš viso neatlaikė ir nuvirto. „Kauno diena“ buvo aprašiusi šį įvykį.

Tuomet kauniečiai baiminosi, jog kryžius užkliuvo vandalams, tačiau sunerimusius kauniečius tąkart ramino tiek paveldosaugininkai, tiek Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Kauno skyriaus atstovai. Kryžius buvo išvežtas, o jo vietoje jau puikuojasi kitas, pagamintas iš metalo, tad tikimąsi, kad jis bus čia amžinai.

„Žmonės labai geranoriškai reagavo, kai išvežėme seną kryžių. Sulaukiau ne vieno skambučio ir klausimo, kur jis dingo. Žmonės tikino, kad čia būtinai turi stovėti kryžius, o šį metalinį jau kurį laiką darėme, tik vis pinigų pritrūkdavo. Tačiau džiaugiamės, kad pagaliau idėją pavyko įgyvendinti, – sakė LPKTS pirmininkas Juozas Savickas. – Dar padarysime lentelę, kad tai P.Krušinsko kryžiaus atstatymas, kad žmonės negalvotų, kad mes čia savo statėme“.

Nematytas dizainas

Tremtiniai kartu su architektais svarstė, kaip turėtų atrodyti metalinis kryžius. Buvo pasiūlymų jį padaryti iš geležinkelio bėgių, tačiau nuspręsta, kad tada kryžius atrodytų labai sunkus ir grubus. Po diskusijų rastas kompromisas. Į E.Fryko g. galą atvežtas pilkas, metalinis kryžius, ant kurio pritaisytas Nukryžiuotasis. Kryžius neįprastos formos – metalinės konstrukcijos sudaro kontūrą, tačiau vidinė dalis lieka laisva.

„Man labai patiko ši kryžiaus idėja. Tokio Lietuvoje nesu matęs. Kai pasakėme, kad bus iš metalo, visi įsivaizdavo, kad bus iš apvalių vamzdžių, tačiau gavosi toks dvigubas, labai gražus kryžius “, – kalbėjo LPKTS Kauno skyriaus pirmininkas.

Man labai patiko ši kryžiaus idėja. Tokio Lietuvoje nesu matęs.

Metalinį tremtinių kryžių gamino kalvis Zenonas Baranauskas. Jis tikino, kad nebuvo labai sudėtinga jį gaminti, nes forma nėra labai sudėtinga.

„Jį daryti pradėjau dar praėjusiais metais, tačiau teko sustoti, nes iš pradžių neapsisprendė, kokio dydžio turėtų būti Dievulis. Norėjau šiek tiek kitaip, jį didesnį padaryti, bet nusprendė, kad jis bus paprastas ir mažiukas. Pats kryžius yra beveik 6 metrų aukščio, papuošimų nėra, naudoti profiliniai vamzdžiai. Tikrai nebuvo pats kryžius sudėtingas, ilgiau būtų trukę, jei ant jo būtumėme darę kokią skulptūrą“, – kalbėjo tremtinių kryžiaus kūrėjas.

Z.Baranauskas prasitarė, kad norėjo kryžiaus viduryje įdėti LED apšvietimą, tuomet nuo geležinkelio stoties ir Tunelio gatvės vakare kryžius būtų labai gerai matęsis, tačiau ir šis variantas tikrai kelia nuostabą.

Naująjį metalinį kryžių pastatyti užtruko apie valandą. Iš pradžių kilo problemų jį keliant iš sunkvežimio. Jau pastačius, teko sukti galvas, kaip nuo jo nukabinti aukštai pakibusias kėlimo virves. Tremtinių atstovai tikino, kad ilgai truko ir diskusijos, į kurią pusę turi būti atsuktas kryžius – ar ant jo uždėtas Jėzus turi būti atsuktas į stotį, ar – į E.Fryko g. Nuspręsta, kad nuo stoties Nukryžiuotojo nesimatys, todėl jis turi pasitikti prie kryžiaus ateinančius žmones.

Svarbus akcentas

J.Savickas tikino, kad E.Fryko gatvės gale kryžius pastatytas ne šiaip sau. Vieta yra labai simbolinė, nes kai iš Kauno geležinkelio stoties į vagonus grūdo tremtinius, žmonės ateidavo ant kalno, stebėdavo ir melsdavosi, nes arčiau prieiti bijojo, kad ir patys neatsidurtų tarp išvežamų žmonių. Dėl šios priežasties žmonėms ir norisi šioje vietoje turėti kryžių, kuris primintų ne tik ištremtus žmones, bet ir jų gedėjusius artimuosius, kurie ant kalno išliejo ne vieną ašarą.

„Dar kol betoninį pamatą darėme, tai vietiniai žmonės atnešė vandens, sumuštinių ir dar kartą pakartojo, kad kryžiaus šioje vietoje būtinai reikia“, – sakė Kauno tremtinių atstovas.

Tremtiniai tikisi, kad pavyks aplink kryžių sutvarkyti aplinką. Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas žadėjo imtis priemonių, kad iki vaizdingos vietos nebūtų galima privažiuoti automobiliu, ji bus pasiekiama tik pėsčiomis ar dviračiu.

Planuojama kryžių pašventinti birželio 13 dieną.


Šiame straipsnyje: tremtinių kryžiustremtiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu "genocidui"

pritariu "genocidui" portretas
Kur kryžius emigrantams? Be karo išstūmė iš Lietuvos tiek žmonelių.

emigrantui

emigrantui portretas
Pasistatyk, jei tau reikia.

genocidas

genocidas portretas
o kur kryzius emigrantams,ponu sukelto skurdo isvytiems i uzsieni?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių