Žodį dėl Zoologijos sodo rekonstrukcijos tarė ir pirkimų tarnyba

Lietuvos zoologijos sodo direktorius ir įstaigą kuruojantis aplinkos viceministras sako, kad su Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvada dėl viešųjų pirkimų konkurso dar gerai nesusipažino ir dėl tolesnių veiksmų spręs kitą savaitę. Jie vadina nelogišku tarnybos ir teismo norą, kad konkursas būtų išskaidytas.

Zoologijos sodo vadovas Aurimas Didžiokas Eltai sakė, kad sprendimą, ko toliau imtis, tikriausiai priims kitą savaitę.

„Skųsime Kauno apygardos teismo sprendimą, dėl to keista, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nesulaukusi proceso pabaigos paskelbė išvadą. Bet kuriuo atveju, turiu tartis ir su aplinkos viceministru (už sritį atsakingu Martynu Norbutu - ELTA). Tarnybų į teismą duoti tai tikrai nenorėtume. Bandysime sėsti prie bendro stalo, aiškintis, kodėl jie taip nusprendė. Tai ypatingai svarbus klausimas“, - Eltai sakė A. Didžiokas.

M. Norbutas Eltai sakė, kad šiuo metu yra komandiruotėje ir galimybę geriau susipažinti su VPT išvada turės kitą savaitę.

„Jeigu keičiasi aplinkybės, gali keistis ir patys žingsniai. Šią savaitę jau buvo posėdis (Aplinkos ministerijoje - ELTA), buvo nuspręsta skųsti teismo sprendimą, ypatingai akcentuojant tą dalį, kur teismas pasisako, kad reikėjo skaidyti pirkimą. Neapsigynus šios dalies, būtų sunku organizuoti naują pirkimą visa apimtimi“, - kalbėjo M. Norbutas.

Viceministro teigimu, stebina tiek teismo, tiek VPT kritika darbų pirkimo konkurso daliai, kad jie nėra išskaidyti.

„Jeigu mes išskaidytume, tas skaidymas nelogiškas dėl paties projekto specifiškumo, nes turi būti visa teritorija matoma kaip vientisa, gyvūnai turi būti perkeliami iš vienos vietos į kitą, darbai turi būti suderinti kartu ir vykti pagal grafiką, nes ne visos statybos vyksta vienu metu, o palaipsniui. Projektavimo dalyje labai svarbu, kad būtų išlaikomas vientisumas, ir kaip įmanoma labiau sutrumpinti terminus“, - aiškino viceministras.

Jeigu keičiasi aplinkybės, gali keistis ir patys žingsniai.

Aplinkos ministerijos posėdyje buvo svarstoma ir tai, ar ministerijai perimti darbų pirkimą, o tada nupirktus darbus perduoti vykdyti Zoologijos sodui.

„Iki šiol buvo sprendimas ruoštis tam variantui. Jeigu apeliacine tvarka dėl kitų pastabų būtų pasakyta, kad jos lieka, tokiu atveju mes būtume pasiruošę naujam pirkimui“, - teigė M. Norbutas.

Pasak viceministro, išsprendus šį kritinį klausimą dėl pirkimų ir darbų vykdymo, ateityje bus keliamas ir atsakomybės klausimas.

„Pirmiausia turime susitvarkyti su šia kritine situacija ir sutelkti viską, ką turime. Tada grįšime prie veiksmų vertinimo ir atsakomybės“, - sakė M. Norbutas.

ELTA jau skelbė, kad ketvirtadienį VPT, atlikusi Lietuvos zoologijos sodo pastatų ir voljerų projektavimo ir statybos darbų pirkimo dalinį vertinimą, nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų ir įpareigoja perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras.

VPT konstatavo, kad pirkimo sąlygose nustatytas kvalifikacijos reikalavimas projekto vadovui dirbtinai riboja tiekėjų konkurenciją ir pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą.

VPT teigimu, perkančioji organizacija neatsižvelgė į tai, kad pirkimo objektas yra sudėtinis ir pirkimo sąlygose reikalavo, kad tiekėjas turėtų bent vieną kvalifikuotą statinio projekto vadovą, kuris per pastaruosius 3 metus būtų parengęs bent vieną techninį projektą, kurio vertė ne mažesnė negu 200 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Tarnyba pabrėžė, kad pastaroji sąlyga yra perteklinė ir ribojanti konkurenciją, nes pirkimo objektą sudaro ne vieno, o net devynių pastatų projektavimo paslaugos bei statybos darbai.

Tokiu atveju, anot VPT, pagal Kvalifikacijos metodiką, perkančioji organizacija turėjo reikalauti, kad statinio projekto vadovas per atitinkamą laikotarpį būtų parengęs vieną ar kelis techninius projektus, kurių bendra vertė būtų ne mažesnė nei 200 tūskt. eurų be PVM. Tokiu būdu būtų suteikta galimybė pirkime dalyvauti didesniam tiekėjų ratui.

Sprendimą įpareigoti perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras VPT priėmė atsižvelgdama ne tik į nustatytą pažeidimą, bet ir į pirkimo dokumentų visumą bei Kauno apygardos teismo 2018 d. gegužės 21 d. priimtą sprendimą, kuriuo atskiros pirkimo sąlygų dalys pripažintos neteisėtomis.

Gegužės 21 d. Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs dėl Lietuvos zoologijos sodo vykdomų viešųjų pirkimų konkurso pateiktus ieškinius, nusprendė tenkinti ieškovių bendrovių „Verslo“ ir „Gensera“ ieškinį.

Ieškovės teismo prašė įpareigoti Zoologijos sodą iš esmės pakoreguoti konkurso kai kurių kriterijų pasiūlymų vertinimo tvarką arba apskritai atsisakyti šių kriterijų, atskirti projektavimo paslaugas ir statybos darbus į atskiras dalis arba vykdyti atskirus pirkimus.

Išnagrinėjęs bylą, teismas pripažino ginčijamas viešojo pirkimo sąlygas neteisėtomis, nes, teismo vertinimu, pirkimo sąlygos nebuvo aiškios, tikslios, nepakankamai skaidrios, sudarančios galimybę perkančiajai organizacijai subjektyviai vertinti tiekėjų pateiktus pasiūlymus. Atsižvelgęs į tai, teismas priėmė sprendimą Lietuvos zoologijos sodo paskelbto viešojo pirkimo procedūras nutraukti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal pasakysit

gal pasakysit portretas
kad meras kaltas? :)))))))))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių