Nustėro pildydama deklaraciją: nuo 1 tūkst. eurų pajamų – 89 proc. mokesčių?

Vos tik pradėjus teikti gyventojų pajamų deklaracijas, kai kurie kauniečiai ėmė skųstis painiava: esą anksčiau buvo aišku, kiek reikia sumokėti mokesčių, o dabar viską tenka patiems apsiskaičiuoti.

Mokesčių skaičiuoklė

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietė Janina, kuriai šių metų pajamų deklaracija sukėlė daug klausimų. Moteris praėjusiais metais gavo ne tik darbo užmokestį, bet ir dirbo pagal individualios veiklos pažymėjimą. Todėl deklaruoti pajamas jai privaloma.

Vos tik paskelbus apie deklaracijų pateikimo pradžią, kaunietė nuskubėjo į Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) padalinį ir padedama specialistų pateikė deklaraciją.

"Žinau, kad viską galima susitvarkyti namuose, bet ramiau atvykti į VMI ir vietoje pateikti deklaraciją. Tuomet sužinai, kiek reikės sumokėti mokesčių. Tačiau šį kartą tikrai ne iš karto tapo aišku, kiek reikės mokėti VMI ir "Sodrai". Specialistai pagal mano pajamas tik pasakė, kiek turėsiu sumokėti gyventojų pajamų mokesčio (GMP). O kiek reikės "Sodrai" sumokėti valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčių, patikino, kad sužinosiu po kelių dienų. Vadinasi, per vieną dieną nebegali užpildyti deklaracijos ir turi gaišti laiką ir kitą dieną", – dėstė Janina.

Jai VMI specialistai pasakė, kad "Sodros" mokesčius moteris turės pasiskaičiuoti pati. Kadangi seniau visi mokesčiai automatiškai matydavosi deklaracijoje, moteris suglumo, nes nežinojo, pagal kokias formules reikia apskaičiuoti VSD ir PSD mokesčius. Panaršiusi "Sodros" interneto puslapyje, kaunietė atrado individualios veiklos skaičiuoklę, pagal kurią galima apskaičiuoti, kiek pagal gautas pajamas reikės sumokėti mokesčių. Tačiau skaičiuoklėje parodyti skaičiai gerokai nustebino. Pamačiusi juos,  moteris nusprendė, kad skaičiuoklėje įsivėlė klaida.

Pagal oficialią skaičiuoklę, jei praėjusiais metais gavau 1 tūkst. eurų pajamų, man reikia sumokėti 89 proc. mokesčių.

"Įvedžiau 2017 m. pajamas. Kadangi praėjusių metų liepą keitėsi VSD mokesčio tarifas, reikėjo sumą skaldyti į dvi dalis. Žinojau, kad mokesčiai "Sodrai" skaičiuojami atmetus 30 proc., skirtų išlaidoms, ir tada nuo pusės gauto pelno. Tačiau nustėrau pamačiusi skaičiuoklės išmestus skaičius. Pagal oficialią skaičiuoklę, jei praėjusiais metais gavau 1 tūkst. eurų pajamų, man reikia sumokėti 89 proc. mokesčių", – skaičiuoklės pateiktais mokesčiais stebėjosi moteris.

Pagal įstatymus, norint apskaičiuoti individualios veiklos mokesčius "Sodrai", pirmiausia nuo gautų pajamų reikia išskaičiuoti 30 proc. išlaidų, tada gautą pelną padalyti pusiau ir nuo tos sumos skaičiuoti VSD (28,5 proc.) ir PSD (9 proc.) mokesčius. Todėl pagal pateiktą 1 tūkst. eurų pajamų pavyzdį, moteris uždirba labai nedidelę sumą.

"Sodros" paaiškinimas

"Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis sutiko paaiškinti, kodėl individualios veiklos skaičiuoklė rodo labai didelius mokesčius. Pasak jo, pirmiausia labai svarbu pabrėžti, kad "Sodros" puslapyje esančios skaičiuoklės yra orientacinio pobūdžio ir jos neskirtos apskaičiuoti tikslią mokėtiną įmoką ar gautiną išmoką. Kiekvieno gyventojo situacija yra skirtinga, o įmokų ir išmokų dydžius lemia įvairūs asmeniniai veiksniai. Tai kiekvienu atveju turi būti vertinama individualiai.

"Kiek tiksliai reikia mokėti, galima sužinoti prisijungus prie asmeninės "Sodros" paskyros draudėjui ir suformavus atitinkamą suvestinę, praėjus kelioms dienoms po to, kai deklaruojamos pajamos. Informaciją gali suteikti ir "Sodros" specialistai", – kur matyti tikslius duomenis, patarė specialistas.

Jis aiškino, kad kaunietės pateiktame individualios veiklos skaičiuoklės pateiktame pavyzdyje klaidų nėra. Didelis PSD mokestis nurodomas neįvertinus, kad žmogus gali gauti darbo užmokestį, o individualia veikla užsiimti tik papildomai. Kitaip tariant, skaičiuoklėje nurodoma tai, kad individuali veikla yra pagrindinis gyventojo pajamų šaltinis, todėl PSD reikia sumokėti už visus metus, o ne nuo gautų pajamų.

"Jeigu gyventojas užsiima tik individualia veikla ir nedirba samdomo darbo (skaičiuoklės skiltyje Pensija, nepažymėta varnele "Esu draustas privalomuoju sveikatos draudimu"), jis PSD turi mokėti 9 proc. nuo pusės deklaruojamo pelno sumos, bet ne mažiau kaip nuo 12 minimalių mėnesio atlyginimų (MMA) per metus. Kadangi pagal jūsų pateiktą pavyzdį deklaruota pelno suma yra gerokai mažesnė nei 12 MMA, PSD įmoka apskaičiuota nuo 12 MMA. Jeigu žmogus užsiima individualia veikla ir dirba dar samdomą darbą, tuomet jis yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu (įmokas moka darbdavys) ir reikėtų pažymėti minėtą varnelę. Tokiu atveju PSD apskaičiuojamas 9 proc. nuo pusės deklaruojamo pelno sumos", – kaip apskaičiuoti mokesčius, aiškino S.Jarmalis.

Anot jo, palyginti su praėjusiais metais niekas nesikeitė – informaciją apie deklaruotas pajamas "Sodrą" pasiekia iškart, kai tik deklaracijas apdoroja ir patvirtina VMI.

Kauniečių aktyvumas

Kauno apskrities VMI viršininkė Judita Stankienė aiškino, kad PSD ir VSD įmokas administruoja, apskaičiuoja ir surenka "Sodra". Gyventojai rūpimą informaciją dėl šių įmokų gali gauti "Sodroje" ar Kauno VMI Gyventojų skyriuje, kur gyventojus aptarnauja "Sodros" darbuotojas.

"Gyventojų pajamų deklaracijos forma ir jos užpildymo tvarka, palyginti su praėjusiais metais, nepasikeitė, todėl deklaruoti 2017 m. pajamas ir turtą gyventojams turėtų būti paprasčiau", – sakė J.Stankienė.

Ji tikino, kad vos tik paskelbus gyventojų pajamų deklaracijų priėmimo startą, į Kauno VMI filialą plūstelėjo gyventojai. Viliamasi, kad šiemet kauniečiai deklaracijas pateiks anksčiau ir nelauks paskutinės minutės traukinio.

"Kauno gyventojai aktyviai atsiliepė į šių metų gyventojų pajamų ir turto deklaravimo proceso šūkį "Ką gali atlikti tuoj, niekad nesakyk – rytoj!". Kovo 14 d. Kauno AVMI Gyventojų skyriuje buvo aptarnauti 1 029, kovo 15 d. – 1 521 gyventojas", – apie pirmąsias deklaracijų pateikimo dienas kalbėjo Kauno VMI viršininkė.

Gyventojų pajamų deklaracijas galima pateikti iki gegužės 2 d.


Šiame straipsnyje: pajamų deklaracijadeklaracijaSodranesusipratimaiskaičiuoklėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skvernelis Karbauskis Iš Šiaulių miesto Lietuvoje Skaityti

Skvernelis Karbauskis Iš Šiaulių miesto Lietuvoje  Skaityti  portretas
galėjau išplėsti šeimos verslą su paskola 75000 eurų i, gautu iš Jameson Finance. Nedvejodami susisiekite su jais dėl bet kokios pagalbos. įmonės el. pašto adresas yra theodorejamesonfinance@gmail.com Skvernelis Karbauskis Iš Šiaulių miesto Lietuvoje

Janinai

Janinai portretas
Tu, Janyt, tur būt ir dirbi vienoje iš tų parazituojančių įstaigų, ėdančių mūsų sveikatą ir riebėjančių iš mūsų suneštų pinigėlių. Visa sistema taip surėdyta, kad jie būtų reikalingi "konsultacijoms", nors normaliose valstybėse viskas daroma automatiškai. Seniai laikas juos visus išvaikyti ir tegu eina "konsultuoti" gatvėje su šluotomis.

Janina

Janina portretas
Nesuprantu, kodėl kiekvienas žioplys rašo į laikraštį vietoj to kad pasiaiškintų su VMI jeigu nesupranta kaip pildyti.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių