Nuspręsta: kauniečiai burmistro J. Vileišio paminklą nori matyti Rotušės aikštėje

  • Teksto dydis:

Baigėsi beveik dvi savaites trukusi apklausa, kurioje kauniečiai rinko tinkamiausią vietą bronziniam J. Vileišio paminklui pastatyti. Beveik 900 iš 2000 apklausoje dalyvavusių miestiečių balsavo už Rotušės aikštę. Miestui nė cento nekainuosiančią skulptūrą tikimasi pastatyti iki liepos 6 dienos.

„Nepaprastai džiaugiamės, kad kauniečiai taip entuziastingai dalyvavo apklausoje ir išrinko, išeivių nuomone, pačią tinkamiausią vietą paminklui. Šiuo metu liejyklai davėme skubų užsakymą, kad pradėtų darbus. Paminklą tikimės pašventinti iki liepos 6-osios“, – sakė išeivių susivienijimo atstovas Arūnas Paliulis.

Paminklui statyti buvo siūlomos trys Kauno vietos: Rotušės aikštė, Laisvės alėja ties Centriniu paštu bei Nepriklausomybės aikštė prie Įgulos bažnyčios. Kauniečiai galėjo siūlyti ir kitas miesto vietas.

„Artimiausiu metu su skulptūros pastatymo idėja ir J. Vileišio įamžinimo vieta bus supažindinta Lietuvos dailininkų sąjunga, Kultūros paveldo specialistai, Kauno tarybos Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė. Reikia sulaukti jų teigiamų įvertinimų“, – teigė Kauno savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno sukurta klasikinė bronzinė skulptūra, kurios aukštis sieks apie 2,4 metro, buvusį Kauno burmistrą vaizduoja realistiškai, tiksliai atkurtais veido bruožais, to laikmečio drabužiais ir net autentišku odiniu portfeliu.

„100-osioms Lietuvos Nepriklausomybės metinėms ne tik mūsų giminė, bet ir Joną Vileišį pažinoję Kauno patriotai, gyvenantys JAV, iškėlė idėją pagerbti jo atminimą nors kukliu paminklu tame mieste, dėl kurio Tėvelis darė viską, kad jis prilygtų kitiems Europos miestams“, – savo laiške rašė 97 metų burmistro J. Vileišio jauniausioji dukra Rita Vileišytė-Bagdonienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ni

Ni portretas
Nu, absurdas !Toks paminklas Rotušės aikštėje visai netinka. Atsipeikėkit! Nejau mūsų miesto valdžia tokiose srityse nieko nenusimano?

Kaunas

Kaunas portretas
Kokia dar nevykusi apklausa. Su tarpukario Lietuva tiesiogiai siejasi Laisvės alėja - ten reikia statyti to laikotarpio žymių žmonių statulas (pvz. Dolskis )

Kainietis

Kainietis portretas
Absurdas, šiuo atveju jokio semantinio ryšio su senamiesčiu. Vileišis buvo tarpukario burmistras ir tik Laisvės alėjoje - modernaus Kauno centre turėtų būti jam paminklas.Atsipeikėkit.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių