Nuoširdžiausios gydytojos kredo: svarbiausia tai, ką padarome dėl kitų

Nuoširdžiausia gydytoja šiemečiuose rinkimuose – kardiologė profesorė Eglė Ereminienė, dirbanti Kauno klinikose. Toks jos pacientų – "Kauno dienos" skaitytojų verdiktas.

Nugalėtoja šventėje nedalyvavo

Vakar vakarop Kauno rotušė pražydo gėlėmis, bet jos buvo skirtos ne jaunavedžiams, kaip įprastai būna savaitgaliais, o medikams.

Beje, jiems dovanoti gėles nebemadinga, tačiau profesinės šventės – Medicinos darbuotojo – dieną gausiai pasitelkiamas šis užmarštin nuėjęs pagarbos ir dėkingumo ženklas kilniausios profesijos žmonėms. Juolab kai norima ne tik padėkoti, bet ir pasveikinti.

Jau tradicinių, septintus metus iš eilės "Kauno dienos" redakcijos ir Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo rengiamų Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimų nugalėtojas skelbiamas būtent Medicinos darbuotojo dieną. Taip buvo ir vakar. Deja, šiemetė nugalėtoja – Kauno klinikų Kardiologijos klinikos profesorė gydytoja kardiologė E.Ereminienė į šventę neatvyko.

"Pirmiausia noriu visiems padėkoti. Yra pasakyta, kad kiekviena diena yra kupina pamokų ir paslėptų dovanų, ir ačiū visiems už tokią didelę ir netikėtą dovaną", – telefonu pakviesta į šventę kalbėjo profesorė E.Ereminienė.

Telefonu – todėl, kad ji dar šios savaitės pradžioje išvyko į Italiją, Palerme vykusią konferenciją širdies vožtuvų ir plautinės hipertenzijos gydymo tema.

Svajojo nuo vaikystės

Tai, kad pateko į Nuoširdžiausių Kauno gydytojų penketą, profesorė sužinojo prieš pat kelionę. Šventės į darbo renginį neišmainė, kaip ir kitas "Kauno dienos" skaitytojų vienu iš penkių nuoširdžiausiųjų nominuotas Kauno klinikinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Saulius Širvinskas.

"Širdies vožtuvų gydymo tema man artima ir svarbi, nes nuo savo darbo pradžios daug dėmesio skyriau ultragarsinei širdies vožtuvų diagnostikai, o ir mano disertacinio darbo tema buvo skirta mitralinio vožtuvo patologijos ypatumams", – patirtimi pasidalijo gydytoja kardiologė E.Ereminienė.

Ir pabrėžė, kad laikui bėgant atsirandantys nauji diagnostikos ir gydymo metodai verčia mokytis, tobulėti, kad ligonius būtų galima gydyti dar efektyviau.

Kas yra ligos, Eglė žino nuo vaikystės.

Šeimoje augome trys vaikai. Brolis – su visiška negalia. Galbūt ir tai mane paskatino studijuoti mediciną: labai norėjau išgydyti brolį.

"Šeimoje augome trys vaikai. Brolis – su visiška negalia. Galbūt ir tai mane paskatino studijuoti mediciną: labai norėjau išgydyti brolį. Deja, ši mano svajonė neišsipildė", – liūdnai ištaria profesorė E.Ereminienė ir iškart nusišypso, nes dėl šeimos narių meilės ir rūpesčio brolis gyvena, neseniai visi kartu atšventė jo penkiasdešimt aštuntąjį gimtadienį.

Eglė sako, kad brolis yra didžiausias mokytojas jos gyvenime. Ir, žinoma, tėvai, kurie jau 60 metų kartu, neseniai atšventė deimantinių vestuvių metines.

"Būtent jie įskiepijo man atjautą ir rūpestį sergančiam, silpnesniam, stokojančiam, jie išmokė atsakomybės, pilietiškumo, meilės žmogui, Dievui ir Tėvynei", – nuoširdumo ir pasiaukojimo kitiems pradus įvardija E.Ereminienė.

Garbė mokytojams

Profesorė sako, kad Nuoširdžiausio gydytojo titulas jai labai reikšmingas. Sužinojus apie šį jos pacientų įvertinimą, prie kurio prisidėjo ir kolegos, E.Ereminienė prisiminė ir daugiau detalių, atvedusių ją į mediciną.

"Mano biologijos mokytoja A.Titienė buvo tas žmogus, kuris padarė didžiulę įtaką mano apsisprendimui tapti gydytoja. Mokytoja labai tikėjo manimi", – prisimena buvusi gabi mokinė.

Kardiologiją Eglė rinkosi iš kelių specialybių. Tvirtina dėl savo pasirinkimo niekada nesigailėjusi.

"Mokiausi iš puikių šios srities specialistų, ypač esu dėkinga šviesaus atminimo profesoriui Antanui Lazaravičiui, kuris mane pastebėjo, patikėjo ir pakvietė gilintis į kardiologijos mokslą. Esu dėkinga profesorei Jolantai Vaškelytei už dovanotas žinias, jos vidinę stiprybę ir humanizmo pamokas", – nuoširdžiai kolegas vardija profesorė E.Ereminienė.

Likimo dovana ji vadina metus, praleistus Italijoje, kur sustiprėjo profesinės žinios, gavo ypatingų bendravimo, nuoširdumo, pozityvumo pamokų. Profesorė pabrėžia, kad ligonių gydymas – komandinis darbas, ir ji sako esanti dėkinga kolegoms už kasdienį buvimą kartu, pagalbą, sėkmę, kurios nepavyktų pasiekti be gydytojų ir slaugytojų susitelkimo, susiklausymo.

Profesorė pabrėžia, kad ligonių gydymas – komandinis darbas, ir ji sako esanti dėkinga kolegoms už kasdienį buvimą kartu, pagalbą, sėkmę, kurios nepavyktų pasiekti be gydytojų ir slaugytojų susitelkimo, susiklausymo.

Tęsia mamos darbus

Pagrindinis E.Ereminienės darbas Kauno klinikose – širdies ir kraujagyslių ligų diagnostika. Kartu su gydytoju pulmonologu profesoriumi Skaidriumi Miliausku ir jųdviejų komanda yra atsakinga už sunkia liga – plautine hipertenzija – sergančių ligonių tyrimus ir gydymą.

"Mane supa būrys nuostabių jaunų žmonių: doktorantai, magistrai, rezidentai. Džiaugiuosi Lietuvos kardiologijos ateitimi, nes jaunimo akyse matau didelį norą profesonaliai dirbti mūsų šalyje jos gyventojų labui", – ko gero, tai sakydama, profesorė E.Ereminienė pirmiausia kalba apie savo sūnų Roką, sekantį jos pėdomis.

R.Ereminas – širdies chirurgijos gydytojas rezidentas. Ką kita, jei ne mediciną galėjo pasirinkti, nuo mažens nuolat girdėdavęs tėvus kalbant apie ligonius ir jų gydymą.

"Tai prijaukino mane šiai specialybei. Kardiochirurgiją pasirinkau, nes man ji yra magiška. Matyti, kaip sveiksta žmonės, ir dalyvauti tame procese, tiesiogiai prisiliečiant prie tokio unikalaus organo, kaip širdis, man yra neįkainojama", – sentimentų neslepia jaunas vyras.

Mamos pasirinkta kardiologija ir sūnaus – kardiochirurgija yra labai susijusios sritys. Rokas sako, kad jam iš gydytojų, iš mamos taip pat reikia dar labai daug ko išmokti.

Linkėjimas – mylėti gyvenimą

Kiekviena mama yra pirmoji ir pati nuoširdžiausia savo vaiko mokytoja. R.Ereminas sako, kad mama jam reiškia neaprėpiamai daug: pradedant nuo žmogaus, kuriam gali viską išsipasakoti, iki mokytojo, su kuriuo gali pasitarti profesiniais klausimais.

"Aš esu labai dėkingas visiems, kurie įvertino mamos rūpestį ir šilumą. Žaviuosi, kiek daug savęs ji atiduoda darbui, ir labai džiaugiuosi, kad žmonės tai jaučia. Nuoširdumas – vertybė, kurios nesuvaidinsi ir kuri stiprina paciento ir gydytojo ryšį, pasitikėjimą vienas kitu", – samprotauja gydytojas rezidentas R.Ereminas.

Jo įsitikinimu, kiekvienas medikas, juo tapęs iš pašaukimo, yra ir bus nuoširdus.

Gal dėl to gydytojai ir medicinos slaugyrtojai negali nedeginti  savęs: darbe atiduoda visą širdį, bet deramo atlygio už jį laukia tyliai ir kantriai?

"Sunku įsivaizduoti, kaip gydytojai galėtų būti reiklesni. Griežtai laikantis darbo grafiko ir pacientų skaičiaus? Dėl to kentėtų jau ir taip kenčiantys žmonės", – medikų pasiaukojimą pagrindžia R.Ereminas.

Vien atlyginimų kėlimas, anot jauno gydytojo, nėra tinkama priemonė gerinti darbo sąlygas. Rokas sako, kad medikams reikia stipraus atstovo, suinteresuoto viso medicinos paslaugų sektoriaus gerove, ir viliasi, kad ilgainiui toks atstovas atsiras.

Medicinos darbuotojų dienos išvakarėse Medikų sąjūdžio atstovai sukvietė kolegas į Vilniaus Nepriklausomybės aikštę pasakyti valdžiai, kad visame civilizuotame pasaulyje nėra nieko svarbesnio už kiekvieno žmogaus ir visos tautos sveikatą, patarti, kaip išsaugoti gydytojus Lietuvoje.

"Žmonės renkasi dirbti ten, kur jaučiasi laukiami ir saugūs visomis prasmėmis. Tačiau svetimoje šalyje vis tiek teks būti emigrantu. Išvažiuoti ir mokytis naujovių – puiku, o grįžti ir pritaikyti jas tėvynėje – tobula", – įsitikinęs Nuoširdžiausios Kauno gydytojos E.Ereminienės sūnus Rokas, atstovavęs mamai šių metų šventėje.

Profesorė E.Ereminienė iš Italijos atsiuntė linkėjimus visiems mylėti gyvenimą, dirbti savo darbą iš visos širdies, būti savo srities profesionalais ir visada atsiminti, kad didžiausią reikšmę gyvenime turi tai, ką padarome dėl kitų.


Nuoširdžiausiųjų penketas

Eglė Ereminienė, profesorė, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos gydytoja kardiologė.

Olga Vasiliauskienė, Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos šeimos gydytoja.

Audronė Maščinskienė, Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio šeimos gydytoja.

Inga Gailienė, Aleksoto pirminės sveikatos priežiūros klinikos gydytoja pediatrė.

Saulius Širvinskas, Kauno klinikinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas.


Kauno savivaldybės nominacijos

Humaniškiausias pašaukimas – profesorė Vida Marija Čigriejienė  už asmeninį indėlį sveikatos apsaugai ir visuomeninę veiklą.

Metų šeimos gydytojas – Alma Bučnienė, Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio šeimos gydytoja, už darbštumą, profesionalumą, kantrybę, toleranciją, nuolatinį domėjimąsi profesinėmis naujovėmis, gebėjimą bendrauti su įvairaus amžiaus pacientais.

Metų jaunasis gydytojas – Kęstutis Urbonas, Respublikinės Kauno ligoninės Chirurgijos klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas, už profesionalumą, atsakingumą, organizuotumą, paslaugumą, smalsumą, pacientų pasitikėjimą.

Metų slaugytoja – Dijana Lieguvienė, Kauno slaugos ligoninės Slaugos administratorė, bendrosios praktikos slaugytoja, už kompetenciją ir bendražmogiškąsias savybes.

Metų gydytoja – profesorė Džilda Veličkienė, Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos Ambulatorinio skyriaus vadovė, gydytoja endokrinologė, už lyderystės patirtį sveikatos priežiūros srityje, vykdant Lietuvai reikšmingus projektus ir tobulinant endokrinologinių ligų prevenciją bei gydymą.


Nuoširdžiausiais Kauno gydytojais jau buvo išrinkti

2012 m. – šeimos gydytoja Aldona Anastazija Valienė.

2013 m. – Respublikinės Kauno ligoninės Dienos chirurgijos skyriaus vadovas mokslų daktaras abdominalinės chirurgijos gydytojas Jonas Andriuškevičius.

2014 m. – Kauno klinikų Chirurgijos klinikos Minimaliai invazyvios chirurgijos ir skrandžio intestinalinės chirurgijos sektoriaus vadovas profesorius abdominalinės chirurgijos gydytojas Almantas Maleckas.

2015 m. – Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų sektoriaus vadovas profesorius gydytojas gastroenterologas Kęstutis Adamonis.

2016 m. – Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos gydytoja hematologė Eglė Simaškienė.

2017 m. – Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius vaikų ligų gydytojas Rimantas Kėvalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Gera skaityti tokį straipsnį ir sužinoti, kad yra tokių gydytojų, kaip profesorė Eglė Ereminienė

Kardiobatonas

Kardiobatonas portretas
Nuostabi gydytoja, nuostabus žmogus. Sėkmės Jums!

Janina

Janina portretas
Sveikinu su apdovanojimu profesorę, tik vieno epiteto "nuoširdžiausia" - maža. O, kitos žmogiškos savybės: racionali, jautri, turinti nuostabų jumoro jausmą, įžvalgi, empatiška ir t.t. Pagarba Tėveliams ir šeimynykščiams!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių