Nuo smurtaujančių artimųjų vaikas slėpėsi šuns būdoje

Nėra elektros, nėra karšto vandens, nėra tualeto, maistas ruošiamas lauke, ant laužo. Sunku patikėti, bet tokios gyvenimo sąlygos egzistuoja ne kažkur kaimo gilumoje, o Kauno mieste, Panemunės rajone. Dar blogiau, kad į alkoholio liūną įbridę artimieji paskui save traukia ir vaikus – mažamečius ir net tuos, kurie dar tik pakeliui į šį pasaulį.

Tai yra tikra vienos šeimos istorija, kuri tęsiasi iki šiol. Atsakingos institucijos, tokios kaip Vaiko teisių apsaugos tarnyba, žada „imtis atitinkamų veiksmų“.

Namą suniokojo gaisras

Panemunės mikrorajone, Vaidoto gatvėje, tarp gana neseniai renovuotų namų išsiskiria lūšnelė. Kitaip apgriuvusį pastatą būtų sunku pavadinti. Žinoma, panašių vaizdų Panemunės rajone netrūksta, tačiau tai, kas vyksta būtent šiame name, negali nejaudinti.

Dar šių metų pradžioje – sausio 8-ąją – namą suniokojo gaisras. Ugnis įsiplieskė nuo netvarkingos krosnies. Pastatas buvo minimaliai sutvarkytas – padedant kaimynams namas lopytas aplopytas. Čia ir toliau gyvena penki žmonės. Tarp jų – ir dešimtmetė mergaitė Laura (vardas pakeistas – DELFI).

Nėra elementariausių patogumų

Kartu su Laura gyvena jos mama, šios sugyventinis ir mergaitės seneliai.

Visiems kaimynams ir socialiniams darbuotojams nėra paslaptis – šeima girtauja, o gyvenimo sąlygos yra tragiškos.

Prie namo sutiktas mergaitės senelis neslepia, kad elektros nėra nuo gaisro. Esą „dar nespėta sutaisyti“. DELFI šaltiniai teigia, kad elektra atjungta už skolas.

Tualetą namuose atstoja kibiras, virtuvė – lauke, kur ir dabar, jau atšalus orams, ant laužo ruošiamas maistas. Apie karštą vandenį net neverta kalbėti.

Nenuostabu, kad gyvenant tokiomis gyvenimo sąlygomis netrukus užklumpa ligos.

Mergaitė šuns būdoje

Ne vienas šaltinis patvirtino, kad mergaitė namuose patiria smurtą. Esą naktimis ne kartą buvo girdėti mergaitės klyksmai.

Vienas praeivis prie Lauros namų išvydęs žurnalistus prasitarė.

„Dėl mergaitės atvažiavote? Senai reikėjo“, - praeidamas sumurmėjo vyriškis.

Šokiruoja pasakojimai, kad mergaitė, bent jau kai buvo kiek mažesnė, slėpdavosi šuns būdoje. Lauros senelis neslepia, kad mergaitė ne kartą buvo įlindusi į būdą, tačiau esą tokie mergaitės žaidimai.

Šaltiniai teigia, kad tokiu būdu mergaitė slėpdavosi nuo smurtaujančių artimųjų.

Medikų pagalbos atsisakė

Sunku tikėtis, kad tokiose sąlygose augantis vaikas bus tinkamai auklėjimas ir prižiūrimas.

Nuo rugsėjo vidurio Laura po pamokų lankė Vaiko dienos centrą. Tačiau neilgai – mergaitė jau apie tris savaites centre nepasirodo. Tiksliau, čia ji yra nepriimama – pas mergaitę aptikta utėlių.

Centro vadovai ir medikai pasisiūlė mergaitei padėti, tačiau pati Laura pagalbos kategoriškai atsisakė. Tuomet kreiptasi į jos mamą – šiai pagalba taip pat pasirodė nereikalinga. Moteris pareiškė, kad ji pati pasirūpins savo vaiku. Dienos centro darbuotojos neabejoja – trys savaitės buvo pakankamas laiko tarpas išgydyti mergaitę. Tačiau dienos centre jos nėra iki šiol.

Į pasaulį atkeliauja dar vienas mažylis

Tiek Panemunės seniūnijos, tiek Vaiko dienos centro darbuotojai įsitikinę, kad didžiausia problema šioje istorijoje – Lauros mamos elgesys.

30-etė moteris nevengia įvedinėti savo taisyklių atėjusi pasiimti pašalpos ar apsilankiusi Vaiko dienos centre. Šio centro darbuotoja prisimena, kai vieną kartą moteris išgirdo auklėtojų prašymą, kad kiekvienas vaikas susitvarkytų savo vietą prie stalo – paprašyta nuvalyti trupinius ir panašiai.

Tai labai nepatiko Lauros mamai. Ši pareiškė, kad jos vaiko niekas nevarinės, nors tokiu būdu siekiama vaikui suteikti žinių apie pasirūpinimą savimi ir savo aplinka. Tačiau tai mamai yra sunkiai suvokiama.

Taip pat moteris nevengia pasiimti labdaros. Kartą ji pareiškė, kad jei rūbai yra netinkami, ji juos sudegins krosnyje. Galbūt geriau būtų rūbus grąžinti ir išdalinti kitoms šeimoms? Apie tai Lauros mama nepagalvoja.

Beje, moteris jau netrukus susilauks dar vienos atžalos – gimdymas numatytas jau maždaug po mėnesio.

Kamynų teigimu, kartą moteris prastai pasijuto ir išsikvietė greitąją. Tiksliau, įsakė medikams prisistatyti per minutę. Savo kalbą Lauros mama „pagražino“ eile riebiausių keiksmažodžių.

Žada imtis veiksmų

Panemunės seniūnijos seniūnė Rosina Žolynienė ir socialinė darbuotoja Alma Žaltauskaitė neslėpė, kad situacija šeimoje yra žinoma. Čia ne kartą lankėsi ir seniūnijos darbuotojai, šeimai suteikiama labdara ir pagalba po gaisro.

„Vaikui gyventi ten tikrai nėra tinkamos sąlygos“, - sako R. Žolynienė.

Seniūnės teigimu, seniūnijos darbuotojai savo ruožtu rūpinosi mergaite, nors tai seniūnijai esą nepriklauso.

„Šioje vietoje mūsų įgaliojimų apskritai jokių nėra. Tai ne mūsų funkcija“, - sako R. Žolynienė.

Apie situaciją Vaiko teisų apsaugos tarnybai pranešta nebuvo. Tai tik lapkričio 15-ąją padarė vienas Kaune veikiantis labdaros fondas.

„Imsimės tų veiksmų, kurie mums priklauso pagal mūsų pareigybines instrukcijas – teiksime socialines paslaugas, stebėsime šeimą ir jei ten bus labai kritinė situacija vaiką paimsime iš šeimos“, - sako Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistė Jurgita Gudiškienė.


Šiame straipsnyje: skurdasPanemunėasociali šeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal pamiršote

Gal pamiršote portretas
Pagal vyriausiąją vaikų prižiūrėtoją:"blogiausia motina geriau už geriausią globėją".

Ir ka daryti

Ir ka daryti portretas
Na, taip, vaiku teisiu apsauga kaip ir nuolatos stebes, rasys rastus, lankysis ivairiose laidose, ispuoseletais nagais ir plaukais. O mergaite paseks mamos pavyzdziu, nes ji kitokio ir netures.

stase

stase  portretas
O ,KUR ZIURI TOS GRAZUOLES VAKU TESIU, KUR VAZINEJA SU PRABANGIAUSIOM MASINOM. NANU DZIEN VEIZIU PONIS SLITINA PR SAVIVALDYBE APSIBLAUSUS GRAZUOLE, NU TA KUR TA KUR PER TELEVIZORIU MACIAU KAI APIE GARLIAVA RODE , TAI EINA APSIBLAUSUS KAIP NEVEKSLA SVENCIAUSIA IR APSIMETA KUT NIEKA NEMATO , ALE MATO KUR NEREIKIA. tEGU VAKUS PRIZIURI KUR TEVAI NEPRIZIURI, ALGA GAUNA GERA.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių