Nuo Aleksoto tilto nuimami sovietiniai herbai

Kaip sakė „Kauno švaros“ logistikos direktorius Vygantas Gudėnas, paaiškėjus, kad plokštės sutrūkusios, nuspręsta sumontuoti stelažus, todėl tiltu ribojamas eismas.

Ketvirtadienį Kaune nuo Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto pradėti demontuoti sovietiniai simboliai. Visų jų ten nebeliks iki Kovo 11-osios. Pirmąjį herbą planuota nuimti apie 15 val., tačiau procesas užsitęsė.

Aplink tilto pilonus sumontuoti stelažai, tiltu ribojamas eismas. Konkursą vykdyti darbus laimėjusios bendrovės „Švykai“ direktorius Vytautas Švykas sakė, kad situaciją apsunkina tai, jog pajudinus vieną plokštę, gali kristi kitos, tad iš pradžių reikia pritvirtinti ir aplinkines. Kai kurios plokštės yra sutrūkusios, sudūlėję ir kai kurie jas laikantys varžtai.

"Galima sakyti, kad jos laikosi ant garbės žodžio. Nėra brėžinių, tad neaišku, kaip tiksliai jos yra pritvirtintos, kiek iš tiesų sveria. Tad sunkiausia yra tai, kad nežinome, kokių netikėtumų galime tikėtis", – aiškino V. Švykas. Spėjama, kad viena plokštė gali sverti apie 300-500 kg.

Kol darbininkai tvirtino dalį vienos suskilusios plokštės ir bandė ją demontuoti, šalia ant tilto susibūrusių žurnalistų stoviniavo ir keli kauniečiai. Rankoje laikiusi Lietuvos vėliavėlę moteris neslėpė užplūdusių emocijų. "Nuimti tas baisybes yra mūsų garbės reikalas", – akcentavo Rasa Čižinauskienė ir pasakojo, ką sovietiniais metais teko iškentėti jos artimiesiems.  

„Kauno švaros“ logistikos direktorius Vygantas Gudėnas sakė, kad nuimti simboliai bus laikomi bendrovės sandėliuose. "Vėliau plokštės bus atiduotos kuriam nors Kauno muziejų, jeigu iš jų sulauksime tokio prašymo", – kalbėjo V.Gudėnas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas džiaugėsi, kad paskutinės sovietinės liekanos pagaliau palieka Kauno viešąsias erdves. Anksčiau atsikratyti šių sovietinių simbolių nebuvo galima, nes tik pernai gruodį paveldosaugininkai panaikino jų teisinę apsaugą, nors miesto taryba sprendimą nuimti simbolius priėmė dar prieš 7 metus. 

"Švykai" konkursą laimėjo pasiūlę mažiausią kainą – 10 tūkst. eurų. "Tai yra darbų savikaina. Jie pasitenkino visuomenės dėmesiu, kurį gaus demontuodami simbolius", – sakė V. Gudėnas.

Simboliais iš pradžių buvo susidomėjęs sovietmečio paminklus iš visos Lietuvos priglaudusio Grūto parko įkūrėjas Viliumas Malinauskas. Tačiau Kauno miesto savivaldybei pareiškus, kad tektų prisidėti už simbolių demontavimą, verslininkas atšovė mokėti net neketinąs.

Viešųjų pirkimų konkurso techninėje specifikacijoje nurodoma, kad reikės nuimti iš viso 32 metalinius simbolius. Po metalinių simbolių nuėmimo kolonų paviršius turi būti aptaisytas apdailos cementinėmis fasado plokštėmis, atitinkančiomis pilonų spalvą. 

Dabartinis tiltas su jį sovietine simbolika – žvaigždėmis bei pjautuvais su kūjais, sovietiniu herbu – pastatytas 1948 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, sovietinė simbolika iki 2005 metų rekonstrukcijos buvo pridengta. Tuomet buvo pakeisti sovietinės simbolikos taip pat turėję tilto turėklai, bet stalininė simbolika liko ant betoninių pilonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NESULAUKĖ:)

NESULAUKĖ:) portretas
"VIENINGI" it "kitokie" milicijos užtarimo....lėkė zvaigzdės velniop , o tikejosi, oi kaip tikėjosi su nauju meru ,kaip Vilniuj su zuoku,,,balvonus ir simbolius nuiiminėt IKI RUSU ATĖJIMO:))))

Mociute

Mociute portretas
Kiekvienas miestas, kaip ir kiekvienas zmogus turi savo biografija, atminti,istorija ,todel , mano nuomone, nematau prasmes Aleksoto tilto darkyme, kas nuo to pasikeite? Na taip,paliktos murzinos demes grazesnes, ir primityvios tvoreles vietoj azuriniu senu taip pat grazesnes- vis kitaip atrodo.Bet zmones galvoja , kad ir gyvenimas , ir mastymas pasikeis -lengvesnis ir sviesesnis. TAI TIK ILIUZIJOS.Istorijos, kaip ir likimo nepakeisi, kaip beisidirbinetum ir fantazuotum, meluotum. O kas liecia tilto apsvietimo - tai jis labai pasibaisetinas , ji butina keisti kitom sviesesnem spalv om.

JO

JO portretas
Per daug dėmesio tiems simboliams. Nuims irbaigta. gal kas nori ir pasireklamuoti.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių