Neužbaigti ginčai klibina Kauno valdžios postus

Po atostogų sugrįžtančio Kauno politinio elito laukia neužbaigti ginčai, kurių baigtis turės koalicijos stabilumui. Dalis valdančiųjų jau dabar tvirtina, kad koalicijos sutartis turi būti perrašyta.

Po atostogų sugrįžtančio Kauno politinio elito laukia neužbaigti ginčai, kurių baigtis turės koalicijos stabilumui. Dalis valdančiųjų jau dabar tvirtina, kad koalicijos sutartis turi būti perrašyta.

Audringas posėdis

"Kauno dienos" žiniomis, prieš atostogas vykęs koalicijos posėdis buvo itin karštas, kuriame nestigo skambių epitetų.

Koalicijos partneriams užkliuvo įtartini advokatės Aušros Ručienės vadovaujamų "Tvarkos ir teisingumo" atstovų veiksmai sudarant sutartį su "Kamesta", Šilainių poliklinikos vadovo konkurso istorijoje, teisėsauga pradėjo tyrimą dėl šios partijos kontroliuojamos bendrovės "Autrolis" vadovų veiksmų.

Būtent dėl taikos sutarties su "Kamesta" savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo posto neteko "tvarkietis" Vygaudas Molis. Naujas pavaduotojas iki šiol nepaskirtas. Kandidatūras siūlo ne tik A.Ručienės bendražygiai, bet ir liberalcentristai.

Susitarti nepavyksta

Kad pasklidusios kalbos apie koalicijos sutarties perrašymą nėra laužtos iš piršto, patvirtino ir konservatorių frakcijos seniūnas Vygantas Gudėnas.

"Koalicija rinkosi rugpjūčio antroje pusėje. Kalbėjome apie susidariusią situaciją dėl administracijos direktoriaus pavaduotojo posto, tačiau bendro sutarimo neradome. Liberalcentristai sakė, kad jų frakcijoje dabar yra ne trys, o penki nariai, todėl ir jiems turėtų priklausyti koks nors postas", – pasakojo V.Gudėnas.

Jo teigimu, A.Ručienė nenusileido, tad šis klausimas liko atviras. V.Gudėnas abejojo, ar rugsėjo 12 d. vyksiančiame miesto tarybos posėdyje bus rastas kompromisas.

"Yra siūlymų apskritai neskirti trečio direktoriaus pavaduotojo – esą taip bus galima sutaupyti pinigų. Kol kas nėra ir griežtos kalbos apie A.Ručienės šalinimą iš koalicijos – visi partneriai peržiūrėjo koalicijos susitarimą, savo programas. Pasižymėjome, ką pažadėjome ir ko nepadarėme", – konservatorių poziciją dėstė V.Gudėnas.

Vicemero Stanislovo Buškevičiaus teigimu, koalicijoje išties tvyro įtampa, tačiau nuo galimų prognozių jis susilaikė. "Nesu orakulas. Girdėjau, kad paskutinis koalicijos posėdis buvo audringas, tačiau pats jame nedalyvavau. Pirmiausia turėčiau išgirsti kitų nuomones, o tada galėčiau pasakyti ir tai, kaip aš matau tolesnę koalicijos perspektyvą. Vis dėlto manau, kad rugsėjos 12 d. posėdyje nieko neįvyks", – spėjo politikas.

Jėgų santykis pakito

Valdančiosios koalicijos sutartis buvo pasirašyta prieš beveik dvejus metus, tačiau nuo to laiko įvyko nemažai permainų. Iš pradžių savivaldybės administracijos direktoriaus postas buvo patikėtas socialdemokratams, tačiau dabar jame karaliauja konservatorių deleguotas atstovas.

Konservatoriai iš liberalcentristų perėmė ir "Kauno energijos" kontrolę, o meras Andrius Kupčinskas tapo šios bendrovės stebėtojų tarybos pirmininku. Savivaldybių bendrovių kontrolė koalicijoje pasiskirstyta neoficialiu susitarimu, o sutartyje apie tai neužsimenama.

Dar vienas motyvas, kodėl reikia perrašyti dabartinę koalicijos sutartį – vienos frakcijos sumažėjo, kitos padidėjo. Iki šiol nė vieno svarbesnio posto neturėję liberalcentristai, dabar yra antroji pagal dydį valdančiosios koalicijos frakcija, vienijanti penkis narius.

Nusibodo delsimas

"Tvarkos ir teisingumo" frakcija teturi tris narius, tačiau užima vicemero postą ir vis dar pretenduoja administracijos direktoriaus pavaduotojo kėdę.

"Ne frakcijos narių skaičius yra svarbiausia,  tačiau turime žiūrėti, kaip jie dirba. "Tvarkos ir teisingumo" atstovų veikloje galime suskaičiuoti bent penkis atvejus, kai jie prarado politinį koalicijos pasitikėjimą. Šios partijos veikla sukėlė diskusijų koalicijos viduje – meras Andrius Kupčinskas privalės priimti sprendimą, nes dabar yra tik delsiama, o darbai nevyksta", – pastebėjo liberalcentristų frakcijos seniūno pavaduotojas Arvydas Garbaravičius.

Jo teigimu, artimiausiu metu gali iškilti klausimas, ar ši koalicija psichologiškai gali dirbti kartu.

Prisijungs G.Labanauskas?

Konservatorių seniūnas V.Gudėnas užsiminė, kad įtaką galinti prarasti "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos seniūnė A.Ručienė, suskubo ieškoti paramos iš šono.

"Ji žada, kad didins savo frakcijos narių skaičių. Tokiu atveju reikėtų peržiūrėti koalicinę sutartį, nes nebegaliotų visas susitarimas. Kas prie jų prisijungtų? Kaip suprantu, tai galėtų būti Gintauto Labanausko vadovaujama "Dirbam Kaunui" frakcija. Gal dar kažkurie atskilę nariai.  Kaip suprantu, kartais sužaidžiama Kazimiero Nausėdos korta. Juk K.Nausėda visur eina – jis juk "vaikščiojantis", kaip sakoma. Ateina, pareiškia savo pageidavimus, jei į juos neatsižvelgiama,  jis niekur ir neina. Jei kažkas ką pasiūlys, gal K.Nausėda ir prisijungs prie frakcijos "Tvarka ir teisingumas". Tik nežinau, ką A.Ručienė jam gali pasiūlyti", – ironizavo V.Gudėnas.

Socialdemokratai – už permainas

Socialdemokratų frakcijos seniūno Valio Venslovo teigimu, dabartinė koalicijos sutartis – neveiksni.

"Koalicijos sutartį reikia perrašyti, nes dabar jau daug kas yra pasikeitę. Pagal pirminį jos variantą buvo nuspręsta mums atiduoti administracijos direktoriaus postą, tačiau jis dabar priklauso konservatoriams, bet koalicijos sutartis nėra perrašyta", – pastebėjo politikas.

V.Venslovas nesiryžo prognozuoti, kam atiteks savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postas: liberalcentristams ar "Tvarkos ir teisingumo" atstovams. Jis tik atkreipė dėmesį, kad "tvarkiečiai" negali nuginčyti fakto, T.Barščio vadovaujama liberalcentristų frakcija vienija penkis narius ir yra didesnė.

"Nori nenori, liberalcentristai koalicijoje yra antri pagal dydį, ir, manau, sutarties persvarstymas duotų pozityvių sprendimų", – įsitikinęs V.Venslovas.

A. Ručienė kaltina liberalcentristus

"Įdomu, kieno akyse mes praradome politinį pasitikėjimą? Mūsų akyse politinį pasitikėjimą prarado liberalcentristai, elgdamiesi taip nekultūringai koalicijos partnerių atžvilgiu. Gerbiu A. Garbaravičių kaip žmogų, tačiau pasisakymai apie prarastą pasitikėjimą rodo jo politinį netaktą", – koalicijos partnerių priekaištus atmetė frakcijos "Tvarka ir teisingumas"  seniūnė A.Ručienė.

Užsiminus, kad jos partijos bendražygių veiksmus kritikuoja ne tik liberalcentristai, bet ir kai kurie konservatoriai, socialdemokratai, A.Ručienė nukirto, kad reikia laikytis koalicijos sutarties.

Išgirdusi apie socialdemokratų pasiūlymą, kad reikia perrašyti koalicijos sutartį, politikė nedviprasmiškai leido suprasti, kad tuomet valdančiųjų piramidė griūtų.

"Tada tikriausiai neliktų ir pačios koalicijos, o ir savo kolegų negerbiančių koalicijos partnerių", – pareiškė A.Ručienė.


Valdančioji koalicija

Frakcija Buvo/ Yra
Konservatorių 12/ 12
Liberalcentristų 3/ 5
Socialdemokratų 6/ 4
"Tvarkos ir teisingumo" 4/ 3
"Jaunosios Lietuvos" 4/ 3
Pateikiami frakcijų narių skaičiai kadencijos pradžioje ir dabar.


Komentarai
Gintaras Jonas Furmanavičius, Darbo frakcijos seniūnas

Tokie gandai apie koalicinės sutarties perrašymą kyla kiekvieną rudenį ir pavasarį. Į juos mes rimtai net nežiūrime. Šita koalicija akivaizdžiai visus tenkina, nes jau buvo tokių rezonansinių atvejų, kai buvo privalu koaliciją keisti – "Autrolio", Šilainių poliklinikos direktorių konkursai. Tokie gandai – konservatorių frakcijos eilinis bandymas paspausti koalicijos partnerius.
Apie naują koaliciją? Kai eini į valdžią, tikslas yra ten ir būti, o ne sėdėti opozicijoje. Jei būtų priimtinos sąlygos ir galėtume įgyvendinti savo programos nuostatas – be abejo, eitume. Galime dirbti su visais, tačiau su mumis – ne visi.


Povilas Mačiulis,
"Vieningo Kauno" frakcijos seniūnas

Mūsų frakcijos jokie gandai dėl koalicijos performavimo nepasiekė. Esame opozicijoje, tad mūsų niekas ir neinformuoja.
Kalbant apie galimą naujos koalicijos formavimą – mums nėra svarbu postų dalybos, bet svarbu darbai. Dabartinė koalicija akivaizdžiai klimpsta savose, vidinėse, batalijose – čia mes sau vietos nematome.

Simonas Kairys, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas
Gandai apie koalicijos sutarties perrašymą sklando jau senokai. Galėtų kažkas imtis iniciatyvos ir sudėlioti visus taškus. Dabar tai vienam koalicijos postui iškyla grėsmė, vėliau dar kitam – tai trukdo normaliai dirbti.
Kaip dabartinės koalicijos papildinys Liberalų sąjūdis savęs nemato. Jei formuotųsi nauja koalicija – tada ir galėtume apie tai kalbėti. Dabar akivaizdu, kad valdančiajai daugumai trūksta ryžto persitvarkyti ir suteikti miestui antrą kvėpavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hansas

Hansas portretas
Perskaiciau komentarus ir pasiurpau. Galvojau kad buduliai gyvena tik provincijoje. Pasirodo ju pilnas Kaunas. O gal cia is kaimu suvaziave studentai komentuoja? Zurnaliuga raso keliu menesiu senumo zinias, o po rugsejo 1-osios dar neissiblaive buduliai ir runkeliai komentuoja. Vienu zodziu apgailetina.

Ausra

Ausra  portretas
Dieve, Dieve, ar Jums visiems dar nenusibodo šmeižti beveik nepazistamus žmones. Tai gal pasigirkit, kuris su Ruciene esate toks pažįstamas, kad galite drąsiai kalbėti Jums žinomas aplinkybes apie ją. Vargšai komentatoriai, nejaugi Jums teliko gyvenime tik vienintelis malonumas išsivemti per komentarus ant visos LIetuvos, giliai užjauciu......

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
Bijo TT partijos Kaune tie ,,šventeji'' -bijo -juk gaila atiduoti savo ,,valdžia'' tvarkiečiams ,kurie tikrai savo darbais daug ką gali pakeisti Lietuvoje .........Juk Kaune visi jau seniai žino- KAS,,KAIP,SU KUO dalinasi .
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių