Netikėtos permainos savivaldybės įmonėje: išvaikyta „Autrolio“ valdyba

Savivaldybės valdomoje bendrovėje "Autrolis" – staigios permainos: vakar pakeista valdyba, kuriai iki šiol dirigavo partija "Tvarka ir teisingumas". Pastarosios partijos narių naujojoje valdyboje neliko.


Gyvuos kelis mėnesius


Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis vakar prieš darbo pabaigą savo įsakymu suformavo naują "Autrolio" valdybą, pakeisiančią iki šiol smarkiai konfliktuojančius šio bendrovės valdymo organo narius. Naujiems valdybos nariams bus nurodyta kuo sparčiau pertvarkyti akcinės bendrovės statusą turintį "Autrolį" į uždarąją akcinę bendrovę. Planuojama, kad tai užtruks kelis mėnesius. Tada "Autrolio" valdybos narių kėdes turėtų užsėsti kolegos iš "Kauno autobusų". Jiems bus pavesta kita procedūra – prijungti "Autrolį" prie "Kauno autobusų".


"Pagal įstatymo raidę, akcinių bendrovių valdybos turi būti sudarytos iš valstybės tarnautojų. Todėl vakar į "Autrolio" valdybą ir paskyrėme savivaldybės darbuotojus. Kai "Autrolis" taps uždarąja akcine bendrove, jos valdybos nariais greičiausiai paskirsime "Kauno autobusų" valdybą, nes ji dirba sklandžiai", – aiškino D. Ratkelis.


Vakar sukomplektuotos valdybos pirmininkas turėtų būti išrinktas šią savaitę. Manoma, kad juo greičiausiai taps iš visų naujos valdybos narių aukščiausias pareigas savivaldybėje einantis D. Ratkelio pavaduotojas Remigijus Skilandis.


Suabejojo sujungimo nauda


"Autrolio" prijungimą prie "Kauno autobusų" praėjusią savaitę palaimino savivaldybės taryba. Dalis jos narių teigė, kad sprendimai priimami pernelyg greitai, neturint rimtų specialistų išvadų.


"Yra teisininkų ir specialistų išvados. Sujungimo išlaidos – milijonas litų, vėliau šis sujungimas leis sutaupyti po milijoną kasmet. Tai yra aiškūs skaičiai. Gal kažkas ir nenori jų matyti, bet aš kitokių pateikti negaliu", – kalbėjo D.Ratkelis.


"Manau, kad politikai paskubėjo, galėjo labiau įsigilinti, bet sprendimą sujungti abi miesto viešojo transporto įmones vertinu teigiamai. Reikėjo kažko imtis, nes įmones slegia įsiskolinimai", – sakė "Autrolio" generalinio direktoriaus kėdę užimantis Laisvydas Rudžianskas.


Kauno miesto savivaldybės valdomų viešojo transporto bendrovių sujungimo galimybės aktyviai svarstytos prieš kelerius metus. Tada idėjos tarybos barjero neįveikė. Jos oponentai teigė, kad nauda pernelyg menka, kad realiai atsipirktų.
Įmonių sujungimo procesas greičiausiai užtruks apie metus.


Kliba koalicijos pamatai


Po įmonių susijungimo "Autrolio" generalinio direktoriaus etatas išgaruos, tačiau kalbama, kad L.Rudžianskas šią vietą turės palikti dar anksčiau. Partijos "Tvarka ir teisingumas" (TT) į bendrovės generalinio direktoriaus vietą deleguotas L.Rudžianskas priėmė ne vieną įtarimų sukėlusį sprendimą.


D.Ratkelis teigė, kad naujai valdybai jokių nurodymų dėl L. Rudžiansko nebus duodama.


"Man taryba pavedė pertvarkyti "Autrolį" ir prijungti jį prie "Kauno autobusų". Tokį nurodymą ir duosiu valdybai. Man nesvarbu, su kokiu direktoriumi ji tai padarys", – sakė D. Ratkelis.


Vis dėlto savivaldybės administracijos direktorius pripažino, kad netvarka "Autrolio" valdžioje galėjo pastūmėti politikus viešojo transporto įstaigų sujungimo klausimą nagrinėti skubiau.


"Tai galėjo būti viena iš įtakų, padėjusių nuspręsti šį klausimą judinti sparčiau", – pripažino D. Ratkelis.


Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas "Autrolį" prijungti prie "Kauno autobusų" turėjo suduoti stiprų smūgį miestą valdančios koalicijos pamatams. "Autrolis" buvo patikėtas TT, tačiau kiti koalicijos partneriai ramiai negalėjo žiūrėti į šios partijos statytinių šėlsmą įmonėje. Naujos valdybos suformavimas greičiausiai reiškia TT vadovavimo "Autroliui" pabaigą. Šią bendrovę po savo sparnu priglausiantiems "Kauno autobusams" didžiausią įtaką turi stipriausia jėga savivaldybės taryboje – konservatoriai.

Atsakymų kreipėsi į teismą


Nuo pat suformavimo konfliktavusios "Autrolio" valdybos darbas galutinai sužlugo pavasarį, kai per vieną posėdį valdybos pirmininko pareigas ėjęs L. Rudžianskas buvo paskirtas įmonės generaliniu direktoriumi, o jo vietą valdybos pirmininko kėdėje užėmė kitas TT statytinis Donatas Senikas.


Dalis valdybos narių šiuos veiksmus vetavo, nedalyvaudami balsavime, todėl nesusidarė kvorumas. Valstybės įmonė Registrų centras nesutiko registruoti nei naujo generalinio direktorius, nei valdybos pirmininko, tačiau L. Rudžianskas sėdi bendrovės vadovo poste.


"Tegul į šį klausimą atsako teismas. Aš esu teisėtai paskirtas, kol jis nepasakė kitaip", – sakė L. Rudžianskas.


Kauno apylinkės teismas padėtį "Autrolio" valdžioje gali pradėti narstyti įvairiais pjūviais. Gali būti, kad jį pasieks skundai ne tik dėl generalinio direktoriaus paskyrimo teisėtumo, bet ir galimo dokumentų klastojimo, gal ir kitų nusikaltimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Paroksetinas

to Paroksetinas portretas
bent jau TOS grobuoniškas gyvenimas ir juodi skandalai taryboje, savivaldybės sveikatos skyriuje ir teismuose man, priešingai nei tam pritariantiems politiškai susikompromitavusiems prieš visus miestiečius Rudžianskams, įtakos nedaro.. Ateis diena, kai TOJI liks prie suskilusios geldos.. Kur visi tuomet dėsitės su savo sušikta karjera, juk TOSIOS į Europarlamentą tikrai neišrinks, ką tada siaubsite, visos įtakos sferos iš jūsų jau bus atimtos, nu, nebent dar kapinių priežiūroje ką nors spėsite prasukti..

Paroksetinas to gaila

Paroksetinas  to gaila portretas
O tu gal gyvenk SAVO, o ne Rudžianskų gyvenimą. Šiai šauniai porai puikiai sekasi ir be tavo patarimų.

Paroksetinas to gaila

Paroksetinas  to gaila portretas
O tu gal gyvenk SAVO, o ne Rudžianskų gyvenimą. Šiai šauniai porai puikiai sekasi ir be tavo patarimų.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių