Nesuvaldomų lankytojų vaišingumo pasekmės: kapucinui Munčiui diagnozuotas diabetas

Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai džiaugiasi iš karto pritapusiu naujoku žirafos patinu Nafariu, bet suka galvą, kaip gydyti sunkia liga susirgusį kapuciną Muntį.

Zoologijos sode prie kiekvieno voljero kabo drausminantys užrašai, prašantys neliesti bei nešerti gyvūnų, nes šie gali susirgti, tačiau ne vienas lankytojas į tai numoja ranka. 

Labai dažnai zoologijos sodo darbuotojai susiduria su gyvūnų viršsvorio problema, kurio priežąstis – saldainio nepagailėję zoologijos sodo lankytojai. Tokiu atveju, gyvūnui taikoma dieta, tačiau ilgainiui rezultatai nesikeičia, nes laukinių gyvūnų organizmas nėra prisitaikęs įsisavinti maistą, kuriuo gamtoje šie gyvūnai nesimaitina.

Darbuotojams yra tekę matyti, kaip lankytojai arkliuką ponį šeria bulvių traškučiais, ruonį – balta duona, o žirafą – ledais. Tačiau netgi šlapia rasota žolė gali labai sunkiai susargdinti tą patį žolėdį arklį ar lamą, o duotas vaisiaus gabalėlis netikti jo taip norinčiai beždžionei. Pastebima, kad zoologijos sode dažniausiai nukenčia beždžionės – dėl lankytojų paduoto maisto vienos jų sunkiai suserga, kitos pradeda agresyviai elgtis. 

Munčiui - kur kas didesnė bėda nei viršsvoris ar agresyvumas. "Jam diagnozuotas II tipo diabetas, tai reiškia, jis nepagydomas", - sakė sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Neringa Kirijenkaitė. Zoologijos sode dirbantys specialistai neabejoja – Muntį susargdino nedrausmingi jį saldumynais vaišinę lankytojai.

Sodo darbuotojai dėl keturkojo sveikatos sunerimo prieš pusantro mėnesio. Jis labai daug šlapinosi, kankino troškulys, jautėsi vis silpniau. Iš pradžių manėme, kad kažkas negerai su jo skranduku", - pasakojo N.Kirijenkaitė. Buvo atlikta daugybė tyrimų, tačiau negalavimų priežastis vis dar buvo neaiški. Kol galų gale nuspręsta patikrinti cukraus kiekį kraujyje. Tai nebuvo padaryta iš pat pradžių, nes diabetu kapucinai suserga labai labai retai.

Insulino injekcijomis bezdžioniukas kol kas nekankinamas. Jis gydomas specialiomis tabletėmis. "Labai stipriai kontroliuojame jo dietą, skatiname sportuoti, šeriamas vitaminais, kad atsistatytų imunitetas. Taip pat stengiamės, kad gautų kuo mažiau streso. Pastebime, kad cukraus kiekis kraujyje normalizuojasi", - atsiduso N.Kirijenkaitė, pridūrusi, kad dėl ligos Muntis daugiau nebegaus savo mėgstamų saldžių vaisių, uogyčių. Dėl jo būklės konsultuojamasi ir su užsienio specialistais. 

Anot sodo atstovų, lankytojai ir anksčiau savivaliaudavo savo nuožiūra šerdami gyvūnus. "Pastebime, kad situacija tampa visai nevaldoma. Kartais lankytojus sudrausminę prižiūrėtojai iš jų sulaukia ir keiksmų. Į voljerus gyvūnams primetama ne tik maisto produktų, bet ir įvairiausių daiktų. Randame net cigarečių. 

Yra buvę atvejų, kai dėl lankytojų "vaišingumo" krito Kamerūno ožkiukas. "Kažkas jam buvo padavę polietileninį maišelį su saldžiu maistu. Ožiukas suėdė ir maišelį. Šis skrandyje susisuko ir gyvūnas nugaišo", - pasakojo N.Kirijenkaitė.

Ji primena, kad sode visais sezonais nuolat vyksta parodomųjų šėrimų programos, kai neretai gyvūnų prižiūrėtojai smalsiausiems lankytojams leidžia patiems pamaitinti norimą gyvūną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mo

Mo portretas
Taisykite straipsnyje esančias klaidas..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių