Nėščioji: poliklinika nepriima, kur kreiptis – neaišku

  • Teksto dydis:

Portalą kauno.diena.lt pasiekė sutrikusios nėščiosios laiškas. Moteris rašo nežinanti, kur karantino sąlygomis ji turėtų kreiptis numatytiems planiniams vizitams pas ginekologę, kurie besilaukiančioms moterims yra privalomi.

„Niekur nerandame informacijos apie nėščiųjų priežiūrą karantino sąlygomis. Sveikatos priežiūros centras, prie kurio esame prisirašę, priežiūrą sustabdė, jokios informacijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos  neturi“, – guodėsi vaikelio besilaukianti Rasa.

Kauno miesto poliklinikos (KMP) vyriausioji komunikacijos specialistė Renata Puodžiukienė svarstė, kad galbūt kai kurios paslaugos nėščiosioms neteikiamos privačiose poliklinikose, tačiau KMP ir jos padaliniuose šios paslaugos teikiamos lygiai taip pat kaip iki šiol. „Nėščiųjų priežiūra tęsiama, nes tai yra būtinoji pagalba. Nėščiosios ir toliau konsultuojamos taip, kaip numatyta pagal nėštumo kalendorių“, – sakė R.Puodžiukienė.

Ji informavo, kad nevyksta tik paskaitos ir kiti šviečiamojo pobūdžio užsiėmimai, skirti besilaukiančioms moterims.

Kauno klinikos informuoja, kad šiokių tokių pasikeitimų vis dėlto yra. Valstybiniu lygiu paskelbus karantiną, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje įsteigta pacientų konsultacijos telefonu „karštoji linija“. „Neatidėliotinais akušeriniais klausimais konsultuos nėščiųjų priimamojo akušerė ir vyr. budintis akušerijos poste – visą parą telefonu 8-37 326270. Neatidėliotinais ginekologiniais klausimais konsultuos Moterų konsultacijos akušerė ir dirbantis gydytojas akušeris ginekologas darbo valandomis 8 iki 18 val., penktadieniais 8 iki 13 val. 8-37 326215“, – skelbiama Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos feisbuko paskyroje.

Sveikatos priežiūros centras, prie kurio esame prisirašę, priežiūrą sustabdė, jokios informacijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos  neturi.

Pranešama, kad Moterų konsultacijoje tyrimų atsakymai teikiami telefonu, skambinant į kabinetą, kuriame vyko konsultacija. Perinatalinė patikra ir būtinos ambulatorinės konsultacijos nėščiosioms vyksta įprastu režimu. Pabrėžiama, kad esant nėščiosios karščiavimui ar įtariamam ir nustatytam CORONA 19 atvejui nėščiosios konsultuojamos tik pagal SAM 900 įsakymo 53 punktą (Stacionarinės paslaugos tretinio  lygio paslaugas teikiančiose įstaigose teikiamos esant šiems nėštumo rizikos veiksniams: nepalanki nėščiosios būklė; nėštumo patologija; vaisiaus patologija; nėštumą komplikuojančios nėščiosios ligos, jei konsultavę gydytojai specialistai nurodė, kad būtinos tretinio lygio paslaugos – red.past.). Kitais atvejais šios nėščiosios nukreipiamos į Kauno klinikinę ligoninę.

Stacionarinės akušerinės ir gimdymo paslaugos Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje ir toliau teikiamos. Tuo metu Kauno klinikų Reprodukcinės medicinos centre atšaukiamos visos konsultacijos. „Su iki šiol buvusiais registruotais pacientais po karantino susisieksime naujos registracijos datai suderinti“, – skelbiama feisbuko paskyroje.

 

 

Sveikatos apsaugos ministerija šiandien išplatino pranešimą dėl paslaugų teikimo nėščiosioms.

Pateikiame pranešimo tekstą:

„Visose šalies gydymo įstaigose atšaukus planines konsultacijas, operacijas ir kitas procedūras, paslaugos, užtikrinančios būsimos mamos ir vaisiaus sveikatą, turi būti suteiktos nedelsiant arba pagal planą net ir karantino laikotarpiu. Partneriai nei gimdymo, nei pogimdyminiu laikotarpiu nedalyvauja. Nėštumas nėra būklė, galinti laukti, todėl šiuo metu labai svarbu, kad šeimos gydytojai, akušerės, gydytojai akušeriai-ginekologai bendrautų. Pirmiausia – telefonu su nėščiosiomis, paaiškintų, nuramintų, paskirtų nuotoliniu būdu reikiamus tyrimus, ir, svarbiausia – nuolat vertintų riziką. Tais atvejais, kai nėštumo ir gimdymo rizikos neįmanoma įvertinti nuotoliniu būdu arba kai rizika yra padidėjusi – patikros ir tyrimai turi būti atliekami, nėščiosios, turinčios riziką, privalo būti tiriamos, o esant reikalui – nedelsiant gydomos.

Tokiu atveju gydymo įstaigos turėtų paskirti būsimai mamai vizito laiką tokiu periodiškumu, kad būtų galima atlikti kabineto, kuriame buvo suteiktos paslaugos pacientui, pilną dezinfekciją bei užtikrinti, kad personalas dėvėtų asmenines apsaugos priemones.

Pažymėtina, kad nėštumo metu organizme vyksta imunologiniai ir fiziologiniai pokyčiai, kurie gali padidinti nėščiųjų imlumą virusinėms kvėpavimo takų infekcijoms, tokioms kaip COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), todėl būtina nėščiosioms ir gimdyvėms skirti ypatingą dėmesį.

Ekstremaliosios situacijos ir karantino laikotarpiu elektroniniai nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimai išduodami nuotoliniu būdu

Siekiant išvengti bet kokios virusinės infekcijos, nėščiosioms rekomenduojama itin atsakingai vykdyti koronaviruso COVID-19 prevencijos rekomendacijas karantino laikotarpiu: vengti socialinių kontaktų ar išlaikyti saugų atstumą nuo kitų asmenų, nepriiminėti svečių namuose, stiprinti imunitetą, laikytis tinkamo dienos režimo, sveikai maitintis, laikytis rankų higienos (plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, jei nėra galimybės nusiplauti rankų, – naudoti antiseptikus (dezinfekavimo priemones) ir kt.

Išsamios rekomendacijos nėščiosioms ir gimdyvėms bus paskelbtos artimiausiu metu.“


Šiame straipsnyje: nėščiojivizitas pas gydytojąneranda informacijosSveikatos apsaugos ministerijaSAMskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

lina

lina portretas
Siaubas. Taip pat nėra, kur nutraukti nėštumų, čia irgi siurprizas. jei nori namų priemonėm.

M

M portretas
Turiu skydliaukės problemų-hipotirozė. Širdies aritmija. Jokių vaistų niekas negali išrašyti ,nes esu nėščia ir niekas nepriima . Kodėl dėl korono viruso turiu aš merdėti .O ir vaisius nežinau ,kaip vystosi . Nes pirmas vizitas turėjo būti, kaip tik tą savaitę,kaip paskelbė karantiną. ir pasakė, kad palaukime , nes niekas nedirba dėl tyrimų ir specialistų. Žodžiu jau 11 savaitė. Guliu kaip maišas, kartais pakraujuoju . Manau ,aš greičiau numirsiu ir be koronos viruso. Nėra net už pinigus ,kur pasidaryti tyrimų. Kokia čia tą nėščiųjų priežiūra...

Nuomone.

Nuomone. portretas
Juk daugelis tu superiniu norejo gimdyti namuose su pribuveja.Tai dabar tas laikas atejo.Ir neverkslenkit.Nes kiek skaiciau jusu tokiu superiniu nemazai jaunu mamyciu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių