Nemuno saloje bus paskleistas sporto virusas

  • Teksto dydis:

„Pasaulinė judėjimo sveikatos labui diena – ideali proga „užkrėsti" žmones geruoju sportavimo virusu", – neabejoja šį šeštadienį Kaune vyksiančio sveikatingumo renginio „Pajudam" organizatorė Giedrė Bernotaitė.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įspėja, jog daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų net nesimankština. „Pasaulinė judėjimo sveikatos labui diena – ideali proga „užkrėsti" žmones geruoju sportavimo virusu", – neabejoja šį šeštadienį Kaune vyksiančio sveikatingumo renginio „Pajudam" organizatorė Giedrė Bernotaitė.

Nejudrumas – viena didžiausių šių dienų problemų. „Per mažai juda ne tik suaugusieji, bet ir vaikai", – atkreipia dėmesį sveikos gyvensenos specialistė. Todėl minint Pasaulinę judėjimo sveikatos labui dieną, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras neatsitiktinai kauniečius bei Kauno svečius kviečia į nemokamą renginį Nemuno saloje. Sporto rūšių įvairovė, anot organizatorių, neabejotinai į šventę nuo 11 val. atvilios ir mažuosius nenuoramas, ir savęs ieškančius paauglius, ir vidutinio amžiaus žmones, ir net garbingus senjorus. Be to, renginio metu dalyviams, įvykdžiusiems tam tikrus reikalavimus, bus išduodami „Sveikatingumo ambasadoriaus" pasai.

„Atsižvelgdami į tai, jog ne visos sporto šakos visiems vienodai tinka, žmonėms siūlysime išbandyti daugybę įvairių fizinio aktyvumo rūšių: nuotaikingų estafečių vaikams, jaunimo pamėgtų šokių ar funkcinių treniruočių, vis labiau populiarėjančių tai chi mankštų, šiaurietiško ėjimo žygių bei jogos užsiėmimų”, – intriguoja sveikos gyvensenos propaguotoja G. Bernotaitė.

Kauniečiai turės unikalią galimybę ne tik susipažinti su pačiomis įvairiausiomis sporto rūšimis iš viso pasaulio, kompetentingi specialistai taip pat skaitys paskaitas apie fizinį aktyvumą, paneigs daugelį susiformavusių mitų apie sportą.

Visuomenės sveikatos specialistė G. Bernotaitė pastebi, kad pastaruoju metu vis labiau populiarėjantys bėgimo bei dviračių sporto maratonai kai kuriems žmonėms gali būti labiau žalingi nei naudingi. „Tiesa ta, kad bėgimas tinka tik 20 proc. gyventojų, – pabrėžia ji. – Žmonėms, turintiems antsvorio, sąnarių problemų, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, minėta sporto šaka gali tik pakenkti. Į tai atsižvelgdami nusprendėme žmones supažindinti su pačiais įvairiausiais sportavimo būdais."

Renginio metu kauniečiai ir miesto svečiai taip pat turės neeilinę galimybę atlikti fizinio pajėgumo testą bei kūno sudėties analizę.    

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė atkreipia dėmesį, kad nejudrumas – vienas pagrindinių lėtinių neužkrečiamųjų ligų rizikos veiksnių. „Reguliariai mankštindamiesi net 15 proc. galime sumažinti sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis", – sako G. Bernotaitė.

Sveikatos renginio „Pajudam" organizatorė įspėja, kad itin skaudžia visuomenės problema tampa vaikų nutukimas. Statistikos duomenimis, net 40 proc. mokinių kenčia ir dėl laikysenos sutrikimų. To priežastis – nejudrus gyvenimo būdas.

„Siekiame, kad reguliarus mankštinimasis kiekvienai šeimai taptų kasdieniu įpročiu. Matydami sportuojančius tėvus, vaikai seka jų pavyzdžiu. Atlikti tyrimai atskleidė, kad pradinių klasių mokiniai, augantys fiziškai aktyviose šeimose, ir vėliau būna sportiškesni už bendraamžius, kurie augo nejudrų gyvenimo būdą propaguojančiose šeimose. Todėl aišku, kad įprotį sportuoti būtina diegti nuo mažų dienų. Tokiu atveju sportas išlieka sveikos gyvensenos draugu visą gyvenimą. Ir tada vėliau jau nebereikia priminti, kad suaugęs žmogus per dieną privalo aktyviai pajudėti bent 20 minučių, o vaikas – valandą", – įsitikinusi G. Bernotaitė.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotoja neabejoja, kad kartą atradus mėgstamą sportavimo būdą, nebus sunku treniruotes tęsti ir toliau. „Žmonės ne visada žino, kokių sporto rūšių esama, – pastebi renginio „Pajudam" organizatorė. – Tačiau kartą „paragavęs" negali sustoti ir pamėgto sporto taip lengvai jau neatsisakysi."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių