Nemokamos teisinės konsultacijos sulaukė kauniečių dėmesio

Kauniečiai noriai naudojosi nemokamomis teisinėmis konsultacijomis, o pirmasis interesantas prie Kauno apylinkės teismo trypčiojo dar prieš 8 val.

Duoklė gimtajam miestui

Spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną, prieš vykdamas į Kauną advokatas Justinas Jarusevičius apsivilko pilką kostiumą, o po kaklu pasirišo austą tautinę juostelę. Tiesa, į savo gimtąjį miestą jaunas vyras vyko ne švęsti.

"Su Kauno apylinkės teismu esu pažįstamas – turiu jame kelias bylas. Be to, bendrauju su personalu, todėl išgirdęs apie nemokamas konsultacijas miestiečiams, nusprendžiau atiduoti duoklę Kaunui ir kartu originaliai paminėti Konstitucijos 25-erių metų sukaktį", – į laikrodį ant riešo dirstelėjo jaunas vyras. Nemokamas konsultacijas kauniečiams – po pusvalandį kiekvienam, specialistas dalijo nuo 8 val. Vidudienį pakilęs nuo stalelio vietą jis užleido kitiems kolegoms.

"Per keturias valandas priėmiau septynis interesantus, kurie kreipėsi pačiais įvairiausiais klausimais", – lenkdamas pirštus žmonių problemas vardijo J.Jarusevičius.

Advokato patarimo prašė bent keli su kaimynais nesutariantys senoliai, skausmingas skyrybas išgyvenanti moteris, keturis vaikus užauginusi, per maža pensija besiskundžianti našlė ir namą neatsakingai anūkei perrašiusi močiutė.

"Buvo viena pora, kuri su kaimynais bylinėjasi be advokato. Kai paklausiau, kodėl, atsakė, kad šis tik nosį krapšto, bet pinigus ima", – dėl atmestino kai kurių kolegų darbo apgailestavo J.Jarusevičius.

Stinga informacijos

Bene daugiausia interesantų registrų lape iki vidudienio skaičiavo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, Kauno skyriaus specialistas Irmantas Skauranskas. Nuo ryto jam teko priimti net trylika kauniečių.

Nebuvo nė vienos sudėtingos situacijos, o didžiausia problema, su kuria susidūrė asmenys – informacijos stoka.

"Daugiausia, nes stalas pirmas", – juokavo specialistas, Kauno apygardos teisme miestiečius konsultavęs ir praėjusiais metais. Per tą laiką, anot I.Skauransko, pasikeitė tik interesantų skaičius – jų padvigubėjo, o problemos liko tos pačios.

"Nebuvo nė vienos sudėtingos situacijos, o didžiausia problema, su kuria susidūrė asmenys – informacijos stoka. Vyresni žmonės nesinaudoja internetu, neretai net ir gavę nuorodas, kur ieškoti nemokamos pirminės teisinės pagalbos, nesugeba jomis pasinaudoti", – pirštu į informacinį lapelį, kurį bruko kiekvienam atėjusiam, baksnojo I.Skauranskas.

Išlydėjęs paskutinę interesantę, neatgaunančią skolos iš giminaičių, kiek tolėliau nuo I.Skauransko sėdėjęs antstolis Marius Lekečinskas prabilo liaudies išmintimi.

"Skola – ne rona", – šyptelėjo vyras, tądien suskaičiavęs septynis besikreipusius miestiečius. Penki jų prašė patarimų, kaip išsimušti skolas, kiti du patys buvo skolininkai.

"Standartinės problemos, su kuriomis susiduriame kasdien. Kai kurie jau kreipėsi į antstolius, kiti svarstė, ar verta, dar kiti manė, kad yra nukentėję nuo jų", – suteiktas konsultacijas reziumavo M.Lekečinskas, kurį po pietų pertraukos pakeitė kolegė Sonata Vaicekauskienė.

Moterys pabūgo

Prie konsultacijas dalijusiųjų būrio prisijungusi 11 val., viešosios įstaigos "Moters pagalba moteriai" teisininkė Inga Jablonskienė iki vidudienio nesulaukė nė vienos kaunietės. Specialistė neslėpė, tokį scenarijų nuspėjusi iš anksto.

"Žmonės, artimoje aplinkoje patyrę smurtą, būna stigmatizuoti, jaučia kaltę ir gėdą, todėl kalbėti viešai jiems sudėtinga. Lengviau paskambinti, sutarti laiką ir ateiti, kai niekas nemato. Čia apstu žmonių", – galvą kairiau pasuko moteris.

Nors tuo metu koridoriuje lūkuriavo vos vienas garbaus amžiaus kaunietis, o kolegos ruošėsi pietų, I.Jablonskienė tikino, kad ryte čia buvo nusidriekusi gyva eilutė.

"Tikslų skaičių galėsime pasakyti dienai pasibaigus", – Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vaida Bytautė spėjo, kad norinčiųjų gauti nemokamas konsultacijas bus gerokai daugiau nei praėjusiais metais. Juolab kad šiemet tam buvo skirta visa darbo diena – nuo 8 iki 17 val. Prieš metus specialistai su žmonėmis bendravo keturias valandas.

"Smagu, kad sulaukėme daug kauniečių. Buvo ir jaunesnių, ir vyresnių, o pirmasis prie teismo durų trypčiojo gerokai prieš 8 val.", – pasiteisinusia iniciatyva džiaugėsi V.Bytautė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu portretas
kodėl, kai kas nors gero ir šviesaus visuomenėje vyksta, žmonės tyli, nesidžiaugia? Ačiū puikios idėjos autoriui, organizatoriams ir vykdytojams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių