Neišnešioti naujagimiai: trapaus stebuklo kaina

Čia nebūna džiaugsmo, tik liūdesio ir nevilties ašaros. Nedovanojama gėlių, draugai neina sveikinti su balionais, tėvai nesidalija naujagimio nuotraukomis socialiniuose tinkluose, nes jie gimsta... neišnešioti.

Vienas per minutę

Dauguma, nesusidūrę su priešlaikiniu gimdymu ir anksčiau laiko gimusiais vaikučiais, nesupranta, kodėl pastaruoju metu tiek daug kalbama apie neišnešiotus naujagimius ir jų šeimas.

O garsiai kalbama todėl, kad labai daug pagalbos reikia ne tik patiems mažiausiems naujagimiams, bet ir jų šeimoms, artimiesiems, kurie kelis mėnesius gyvena klinikose ir slaugo savo anksčiau laiko gimusius vaikus. Grįžę namo jie susiduria su raidos, mitybos ir kitokiais sunkumais.

Kiekvienais metais 15 mln. pasaulyje, pusė milijono Europoje, 1 400 kasdien, 60 per valandą, vienas per minutę – tiek gimsta neišnešiotų naujagimių. Ir jų kasmet gimsta vis daugiau. Jiems labai svarbi ir reikalinga ne tik kvalifikuota medicinos pagalba, bet ir jų tėvelių rūpinimasis, buvimas šalia. Akivaizdu, kad, pirmąkart išvydus per anksti gimusį savo vaikelį, apima baimė, nežinomybė, bejėgiškumas.

Daugelis žmonių nežino, kad, bėgant metams, tobulėjant medicinos mokslui, galimybių išgelbėti šiuos mažylius vis daugėja, o užaugę jie šypsosis ir šėlios visai taip, kaip ir laiku gimę jų bendraamžiai. Būtent todėl lapkričio 17-ąją visas pasaulis mini Neišnešiotų naujagimių dieną – garsiai ir drąsiai kalba apie šių naujagimių problemas, jų sprendimo būdus ir palaiko šios bendruomenės šeimas.

Lietuvoje pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena pradėta minėti 2012 m., o 2013-aisiais asociacijos "Padedu augti" iniciatyva Lietuva pirmą kartą prisijungė prie visame pasaulyje skleidžiamos žinios apie anksčiau laiko gimusius naujagimius ir apšvietė Kauno simbolį – rotušę purpurine (neišnešiotų naujagimių) spalva.

Pasaulio vienybė

Neišnešiotų naujagimių tėveliai visame pasaulyje buriasi į organizacijas ir yra labai aktyvūs teikdami pagalbą kitoms šeimoms.

Į įvairias socialines akcijas įsitraukia labai populiarūs ir žinomi žmonės: profesionalus futbolininkas Cristianas Ronaldas, aktorius Jamie Dornanas, vaidinęs filme "Penkiasdešimt pilkų atspalvių", meksikiečių aktorė ir atlikėja Thalia bei kiti.

Lietuvoje paramą neišnešiotukų šeimoms šiemet išreiškė dainininkas Tomas Augulis su kolegomis – įgyvendinant prasmingą nekomercinį projektą "Kalėdų naktį tylią išgelbėkime gyvybę" renkamos lėšos anksčiau laiko gimusiems naujagimiams reikalingai medicinos įrangai, skirtai Kauno perinatologijos centrui, įsigyti.

Paramą neišnešiotiems naujagimiams išreiškė ir užsienyje gyvenančių lietuvių bendruomenė. Daugiau nei prieš metus asociacijos "Padedu augti" narė Ernesta Vytienė su savo šeima persikėlė gyventi į Australiją, Sidnėjų, tačiau didelis atstumas nesutrukdė jai ir toliau aktyviai vykdyti akcijas ir projektus, skirtus padėti neišnešiotų naujagimių šeimoms.

Tarp žemės ir dangaus

Asociacija "Padedu augti" Kauno savivaldybėje eksponavo parodą "Balansavimas. Žingsnelis į priekį, du – atgal", kuri lapkričio viduryje perkelta į Kauno klinikas.

Kodėl ši paroda pavadinta "Balansavimas"? Tai būsena, į kurią patenka kiekviena anksčiau laiko vaikelio susilaukusi šeima. Būsena, kai esi tarp žemės ir dangaus. Kai džiaugiesi mažu į priekį žengtu žingsneliu, tačiau bijai, kad situacija gali pasikeisti į visiškai priešingą pusę. Kai jautiesi esantis ties praraja ir kaltini save, tačiau kartu supranti, kad tai dalykai, kurie nuo tavęs nepriklauso. Kai mažas, vamzdeliais apraizgytas tavo vaikelis balansuoja tarp gyvybės ir mirties, o tau belieka tik būti šalia ir tikėti.

Kartais tikėjimo ir mažo žmogučio jėgų būna per mažai. Bet kartais ateina tas laikas, kai į priekį žengiamų žingsnelių daugėja, ir vieną dieną (po mėnesio, dviejų ar daugiau) išaušta rytas, kai mama su savo vaikeliu gali grįžti namo.

Kartu su medikais

Asociacija "Padedu augti" pirmoji Lietuvoje pradėjo teikti psichologinę ir socialinę pagalbą neišnešiotų naujagimių susilaukusioms šeimoms ir rūpintis mažųjų pacientų gerove Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje. Šią veiklą tęsia jau beveik šešerius metus.

"Apie tokią tėvelių organizacijos pagalbą prieš gerą dešimtmetį galėjome tik su pavydu paskaityti spaudoje arba išgirsti konferencijose. Tai, ką daro asociacija "Padedu augti", yra neįkainojama. Kiekvienam sava bėda yra didžiausia. Kai šeimos balansuoja ant nežinomybės ribos, būtent asmeninė asociacijos savanorių ir specialistų pagalba yra labai svarbi: išklausyti, paguosti, savo pavyzdžiu suteikti viltį", – džiaugėsi Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė Rasa Tamelienė.

Asociacijos nariai labai daug dėmesio skiria neišnešiotukų šeimoms ir džiaugiasi galėdami padėti kiekvienai pagalbos prašančiai. Šiemet tai daryti tapo lengviau: Kauno savivaldybės programa "Iniciatyvos Kaunui" finansuoja asociacijos "Padedu augti" projektą "Kompleksinė pagalba šeimoms, auginančioms anksčiau laiko gimusius vaikus".

"Įgyvendindami šį projektą, neišnešiotukų susilaukusioms šeimoms galime pasiūlyti papildomas socialinio darbuotojo ir psichologo konsultacijas, dailės terapijos užsiėmimus. Tokia pagalba yra be galo svarbi ir reikalinga: nuo liepos 1 d. buvo suteiktos 95 konsultacijos", – pasidžiaugė "Padedu augti" asociacijos vadovė Inga Budrienė.

Pieno banko svarba

Kauno perinatologijos centre kasmet gimsta apie 3 300 naujagimių, iš jų – apie 500 neišnešiotų. Į Kauno klinikas gimdyti atvyksta moterys iš Klaipėdos, Šiaulių ir Kauno krašto ligoninių.

Neišnešioti naujagimiai iki 32 savaitės yra atvežami reanimobiliu, nupirktu iš Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo projekto nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai gerinti lėšų.

Būtent Kauno klinikose gydomi ir slaugomi patys sunkiausi ligoniukai. Čia teikiamos paslaugos Kauno perinatologijos centro aptarnaujamo regiono naujagimiams: sveikų naujagimių adaptacijos periodo stebėjimas, vakcinacija, tyrimas, motinų konsultavimas esant laktacijos ir priežiūros sunkumų, sergančių naujagimių transportavimas, neišnešiotų ir sergančių naujagimių tyrimas ir gydymas, naujagimių chirurginės operacijos, labai neišnešiotų naujagimių atokiųjų baigčių stebėjimas ir problemų sprendimas, naujagimystės periodo sutrikimų gydymas ir kita.

"Kadangi mamos ligoninėje neretai praleidžia net tris mėnesius, svarbu kuo daugiau joms padėti", – kalbėjo asociacijos vadovė I.Budrienė.

Asociacija šiemet padėjo vykdyti projektus, skirtus neišnešiotų naujagimių priežiūrai gerinti. Tai bendrai su partneriais vykdomas projektas "Kalėdų naktį tylią išgelbėkime gyvybę" ir pagalba steigiant pirmąjį Lietuvoje donorinį motinos pieno banką.

Idėja kurti motinos pieno banką tarp neišnešiotukus auginančių mamų sklandė jau seniai. Jau visai netrukus jis, pirmasis Lietuvoje, pradės veikti. Anksti į pasaulį atskubėjusiam kūdikiui ypač svarbus motinos pienas. Jis lengviau virškinamas, apsaugo nuo infekcijų ir uždegimų. Tai ypač aktualu pirmosiomis neišnešiotukų gyvenimo dienomis, nes tuomet jų mamos dėl patirto streso, gimdymo komplikacijų pienelio dažnai neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Manau kad straipsnio autorė visiškai nenorėjo įžeisti neišnešiotų vaikučių draugų ir artimųjų. Tikslas buvo informuoti visuomenę, kad yra tokie dalykai, kad gimsta vaikai ir neišnešioti ir būna juos auginantiems tėvams gan ilgas ir labai sunkus laikotarpis ligoninėje, kol vaikutis pats negali kvėpuoti, jie susiduria su įvairiomis problemomis. Geras straipsnis, reiktų tokių daugiau, nes Lietuvoje stengiamasi apie "nepatogius" dalykus, apie bet kokias sveikatos negandas ir kitokias socialinės kilmės problemas nutylėti, tarsi Lietuvoje viskas sveikatos srityje būtų puiku, apie neįgaliuosius ir senus žmonės nerašoma, nerašoma su kokiomis problemomis jie susiduria, kaip jos sprendžiamos, artimieji dažnai paliekami be pagalbos patys spendžia jas tyliai socialinėje atskirtyje. Manau, kad šis straipsnis bus naudingas dėl informatyvumo ne vienai naujagimį auginančiai šeimai. Pagalbos iniciatyvos visuomet puiku.

Nepatiko

Nepatiko portretas
man tamsta Julija Kulik tamstos straipsnis. Eina ir draugai su gėlėmis pas gimdyvę ir neša viltį, dalijasi patirtimi iš aplinkos. Gėles neša ne tik į gimdymo namus, bet ir į onkologinę, kardiologinę ir kt. gydymo įstaigas, kaip pagarbos, meilės simbolį. Lyg ir apgailestaujate... sakote tėvai nesidalija naujagimio nuotraukomis soc.tinkluose. Labai gerai daro, kad nesidalija. Juk gal vaikutis niekada nenorėtų, kad platintų nuotraukas jojo. Tik neapgalvotai daro tėvai, kurie platina nuotraukas. Patys artimiausi ir patys svarbiausi žmonės visada aplanko jaunuosius tėvelius su didžiule viltimu, visapusiška pagalba. Nies turbūt net nesumanytų tik paprieštarauti, kad LABAI sunkus periodas, kol pats mažulėlis pradeda kvėpuot, baiminamasi ligų ir laukiama kiekvieno gramo priaugusio svorio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių