Neįkainojamą šventę neįgaliesiems vainikuos labdaros koncertas

Šiandien „Žalgirio“ arenoje jau nuo pietų skambėjo dainos. Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai skirtas renginys „Aš esu!“ prasidėjo muge, o baigsis žinomų Lietuvos atlikėjų koncertu. Renginys organizuojamas jau aštuntus metus iš eilės.

Paauglys, pamėgęs rankdarbius

„Labiausiai laukiau mugės“, – sakė Alytaus rajono Simno specialiosios mokyklos mokinys Andrius. Į Kauną kartu atvažiavo ir du paauglio broliai bei dar 27 mokiniai.

Tačiau Andrius su bendramoksle buvo vieninteliai, likę prie rankdarbiais nukloto stalo.

„Kiti išsibėgiojo apžiūrėti arenos, o Andrius labai mėgsta daryti rankdarbius ir jais prekiauti. Jis savaitgaliais Alytuje lekia į turgų ir juos pardavinėja“, – pasakojo technologijų mokytoja Zofija Jakubauskienė, rodydama vieną berniuko raižinį iš popieriaus.

Visą pelną alytiškis, anot pedagogės, išleidžia medžiagoms įsigyti, kad galėtų vėl kurti.

Neatsistebi vaikų gebėjimais

Ant Panevėžio jaunuolių dienos centro, kurį lanko sutrikusio intelekto žmonės nuo 18 metų, stalų žėrėjo iš įvairių karoliukų suverti papuošalai, meno dirbiniai iš veltos vilnos.

„Dirbdami jie tampa tokie ramūs“, – stebėjosi socialinė darbuotoja Irma Morkuckienė.

Ji pasakojo, kad kai kurių jaunuolių tėvams sunku patikėti, jog jų vaikai galėjo sukurti tokias grožybes.

„Sako, negali būti, namuose jie sagos nesučiupinėja, o čia tokius vėrinius suveria“, – perbraukė ranka per spalvingus gaminius socialinė darbuotoja ir žvilgtelėjo į sceną – ant jos žengė dar vienas neįgaliųjų kolektyvas su parengta menine programa.

Neįkainojama šventė

Iš Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centro į šventę atvyko net 30 narių. „Labai laukiu koncerto. Noriu paklausyti muzikos ir pats pašokti – šoksiu su grupe ant scenos. Labai stengėmės, daug repetavome“, – džiaugėsi 35 metų Dalius Stundys.

Belaukdamas vakaro jis stebėjo, kaip vyksta prekyba rankdarbiais. „Labai noriu, kad nupirktų ir mano darbelius. Pagaminau gulbę iš popieriaus. Jai prireikė labai daug detalių“, – pasakojo vyras, neįgaliųjų veiklos centrą lankantis jau aštuonerius metus.

„Kai Dalius pas mus atėjo, jis buvo labai nedrąsus. Dabar jis labiau pasitiki savimi“, – jį gyrė užimtumo specialistė Genutė Sungailienė.

Jos teigimu, tokios šventės žmonėms su negalia yra neįkainojamos.

„Jiems svarbu pripažinimas, kitų įvertinimas: kažką pardaviau, vadinasi, kažką galiu. Jie parsiveža idėjų darbams, susiranda draugų. Po pernykščio renginio draugysčių užsimezgė“, – atskleidė G. Sungailienė.

Siuvinėja dėl ramybės

Jurbarko neįgaliųjų draugijos narė Irma Kasparavičienė pardavinėjo savo siuvinėtus paveikslus. Šią veiklą ji atrado tuomet, kai jai buvo nustatytas invalidumas.

„Tais metais buvo daug netekčių, siuvinėjimas man labai padėjo – tai labai raminantis užsiėmimas“, – sakė moteris.

Ji teigė atvažiavusi ne tik dėl mugės, bet ir dėl koncerto. „Labiausiai laukiu Vytauto Šiškausko, Liudo Mikalausko, „Studenčių“ pasirodymo“, – šypsojosi jurbarkietė.

Koncertą transliuos televizija

„Žmonėms su negalia trūksta švenčių, kuriose jie gali dalyvauti lygiaverčiai su sveikaisiais, pristatyti savo talentus“, – sakė renginio organizatorė, bendruomenės centro „Vilties pavasaris“ vadovė Joana Šimanauskienė.

Ji pridūrė, jog laikas atsisukti ir į tuos žmones, kurie labai ilgai serga gulėdami ligos patale.

„Už dalį šventės metu surinktų pinigų norime jiems nupirkti čiužinių nuo pragulų“, – pasakojo J. Šimanauskienė.

Lėšas, gautas per labdaros koncertą, kuri nuo 19 val. transliuos Lietuvos nacionalinė televizija, numatoma skirti visišką negalią turinčių žmonių reikmėms.

Koncerte savo gražiausius kūrinius atliks Linas Adomaitis, Povilas Meškėla, Vladas Kovaliovas, Jurga Šeduikytė, Ilja Aksionovas, Džordana Butkutė, Rasa Kaušiūtė, Vaidas Vyšniauskas, Regimantas Šilinskas, V. Šiškauskas, L. Mikalauskas, grupės „Studija“, „Thundertale“, „Studentės“ ir kiti.

Norint paaukoti, jau dabar ir paramos koncerto metu galima skambinti trumpaisiais numeriais: 1407 – auka 5 litai, 1406 – auka 10 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė iš Centro

Kaunietė iš Centro portretas
Vakar stebėjau šį koncertą per LTV. Įspūdis neapsakomas. Nuo scenos į salę, kur sėdėjo neįgalieji, sklido tokia galinga meilės jėga, tokia atjauta ir nuoširdumas, kad nerandu žodžių nusakyti tai nemeluotai būsenai, sklidusiai iš širdžių į širdis. Sieloje buvo gera ir šilta, o akyse tvenkėsi džiaugsmo ir padėkos ašaros. Seniai nemačiau tokio nuoširdaus reginio. Ačiū Joanai Šimanauskienei ir visiems visiems, nuoširdžiai prisidėjusiems savo mylinčios širdies dalele prie šio renginio organizavimo, ir jame dalyvavusiems garsiems mūsų scenos atlikėjams, įžiebusiems nepakartojamų laimės kibirkštėlių neįgalių žmonių širdyse. Ačiū Jums visiems už GERUMĄ ir telydi Jus visus Aukščiausiojo palaima.

Jonas

Jonas portretas
Lietuvos neįgalieji, jų artimieji ilgai prisimins ir minės po konservatorių ir jų satelito LLiCS valdymo periodą .Lietuva 2010 metais yra ratifikavusi Jungtinių tautų organizacijos Neįgaliųjų teisių konvenciją, kurioje yra įsipareigojimas,nebloginti neįgaliųjų padėties. Nežiūrint to Lietuvos liberalų ir centro sąjungos narys Raimundas Šukys (SAM ministras) ir „bendramintis“, bendraautorius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (SADM ministras) Donatas Jankauskas pasirašė neįgaliuosius diskriminuojantį įsakymą, kuriuo plunksnos brūkštelėjimu (kaip pavyzdys II grupės invalidai staiga tapo "ant popieriaus"sveikesni- III grupės invalidais) ir ko ne per pusę sumažino neįgaliųjų ir taip mažas pensijas. Tuo tarpu patys gauna kas mėnesį po dvi algas (seimo nario 5000 Lt. + kanceliarinės ir išlaidos autotransportui,ir ministro tai jau virš 20 000 lt. per mėnesį,o per 4 metų kadenciją apie 960 000 litų, tokiu atveju sotus alkano neatjaučia, nes jiems gaunantiems milijonines algas tie keli šimtai litų atrodo ne pinigai). Juo labiau, kiek domėjausi,neradau jokio norminio akto, kuris būtų įpareigojęs iš neįgaliųjų atimti ko ne pusę jų pensijų. Susirūpinimą išreiškė ir Žmogaus teisių biuras, nepritardamas 2011 metų vyriausybės veiklos ataskaitai.Deja, tai ne vien ministrų ar jų atstovaujamų partijų saviveikla, bet ir šalies ministro pirmininko pozicija tyliai pritariant ir mūsų išrinktai prezidentei. Kur jau čia per kadenciją uždirbant milijoną nusileisti iki kelis šimtus litų gaunančio neįgaliojo...na, bet į šalies istoriją jie jau įsiamžino kaip neįgaliųjų genocido autoriai...o manau, neįgalieji savo nuomonę pareikš per prezidento rinkimus...

neigalioji

neigalioji portretas
Labai malonu ir dziugu ,renginys puikus. Tik labai neaisku kaip ir kokia ataskaita bus pateikta LIETUVOS zmonems uz ju paaukotus pinigelius. Pernai pirko ciuzinius, siemet vel ta pati istorija, ar tik cia nera pasipelnymas neigaliaisiais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių