Neįgaliesiems – socialinio taksi paslaugos

Penkiose Lietuvos savivaldybėse teikiama socialinio taksi paslauga kitais metais greičiausiai bus teikiama ir Kauno rajone. Ši iniciatyva leis patogiau ir saugiau keliauti judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Penkiose Lietuvos savivaldybėse teikiama socialinio taksi paslauga kitais metais greičiausiai bus teikiama ir Kauno rajone. Ši iniciatyva leis patogiau ir saugiau keliauti judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Daugiau galimybių judėti

Socialinio taksi paslaugą teikiančios viešosios įstaigos Nacionalinis socialinės integracijos institutas projektų vadovas Jonas Mulevičius pasakojo, kad socialinis taksi nėra vien tik negalią turinčių žmonių vežimas – tai ir pagalba išeinant iš namų iki automobilio, daiktų nunešimas, įsodinimas ir palyda. Socialinio taksi vairuotojas yra ir asmeninis asistentas, ne tik pervežantis judėjimo negalią turintį žmogų, bet ir padedantis jam įvairiose situacijose. Ši paslauga neįgaliesiems suteikia daugiau savarankiškumo ir galimybių judėti.

Kauno rajono vadovams J.Mulevičius parodė specialų socialinio taksi automobilį, pritaikytą vežioti keleivius neįgaliųjų vežimėliuose. Automobilį vairuoja ne tik instituto darbuotojai, bet ir savanoriai, mokyti būtinosios pagalbos, bendravimo ir kitų svarbių įgūdžių.

Populiarėjanti paslauga

Nacionalinio socialinės integracijos instituto socialiniai taksi neįgaliuosius veža Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Visagine ir Zarasų rajone. Šios paslaugos poreikis skirtingose savivaldybėse labai skiriasi. Vilniuje, kur šis projektas startavo anksčiausiai – prieš trejus metus, per dieną sulaukiama 12–14 iškvietimų. Kaune, kur šią paslaugą pradėta teikti šiemet, per dieną pervežami 4–6 keleiviai. "Iškvietimų skaičius priklauso ne tik nuo bendro ar judėjimo negalią turinčių gyventojų skaičiaus. Jis priklauso ir nuo to, kiek esame žinomi, kiek laiko tas projektas mieste ar rajone veikia", – sakė J.Mulevičius. Jis pastebėjo, kad ši paslauga vis labiau populiarėja.

Socialinis taksi yra ne pelno siekiantis projektas ir veikia rėmėjų dėka. Jo partneriais yra savivaldybės, vienas Nyderlandų fondas, Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programa.

Neįgalieji moka simboliškai

Kauno rajono savivaldybė turi šiuolaikinį Socialinių paslaugų centrą, kuris taip pat veža neįgaliuosius. Rajono meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad judėjimo negalią turinčių žmonių daugėja, todėl socialinio taksi projektas yra prasmingas. "Reikėtų gerai ištirti poreikius ir kitų metų biudžete numatyti lėšų šiam projektui paremti", – sakė meras.

Registruoti socialinio taksi vartotojai paslaugas galės užsisakyti interneto svetainėje socialinistaksi.lt. Registruotiems vartotojams vienkartinė kelionė iki 15 km kainuoja 1,5 euro. "Mūsų teikiamos paslaugos registruotiems ir neregistruotiems vartotojams skiriasi. Registruotais vartotojais gali tapti fizinę negalią turintys žmonės. Neregistruotiems vartotojams, tai yra žmonėms, neturintiems negalią įrodančių dokumentų, arba užsieniečiams mūsų paslaugos kainuoja brangiau", – aiškino J.Mulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
o jeigu neteiks tokiu paslaugu.

kitais metais greičiausiai

kitais metais greičiausiai portretas
kai jau bus teikiama ši pasklauga, tai ir rašykite. Kam tos prognozės, kas bus kitais metais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių