Neeilinė diena Kaune: mokyklą išmainė į karinį dalinį

Penktadienį Juozo Vitkaus inžinerijos batalione vyko atvirų durų diena, kurioje savo darbo specifiką pristatė Lietuvos kariuomenės atstovai.

Trečiadienio vidudienį šurmulys bataliono teritorijoje priminė pasiruošimą tarptautinėms karinėms pratyboms. Tiesa, tarp raudonų plytų dviaukščių pastatų šmėžavo ne kariai iš Vokietijos ar JAV, o šimtai jaunųjų civilių.

„Praėjusiai metais atvirų durų dieną sulaukėme rekordiško lankytojų skaičiaus, šiemet susidomėjimas neatslūgo. Atvirkščiai – dar labiau išaugo“, – skirtinguose kampuose išsibarsčiusius vaikus akimis gaudė J. Vitkaus inžinerijos bataliono štabo seržantas Dainius Kalikauskas.

Galimybe iš arčiau susipažinti su karių darbo specifika šiemet, anot jo, susidomėjo daugiau nei 2,5 tūkst. darželinukų, moksleivių ir profesinių mokyklų auklėtinių. Pirmieji interesantai karinio dalinio apsaugos punktą esą kirto dar prieš 9 val. ryto.

„Suintrigavo programa – vienintelis šalyje išminavimo robotas, Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis. Dabar laukiame, kas apsiims vedžioti mūsų nemenką būrį“, – į dvidešimt penkis smalsius veidelius su šypsena žvelgė „Vyturio“ gimnazijos pradinių klasių mokytoja Rasa.

Sulaukę savojo vedlio, jau netrukus mažieji „vyturiukai“ vorele, vienas paskui kitą, žygiavo į aikštę prie išsvajotojo KOP sraigtasparnio.

Kantriausieji lūkuriavo, kol sulauks savo eilės ir pilotų leidimo lipti vidun, kiti gi patyliukais atsiskyrė nuo būrio ir seiles varvino tolesnėse karinėse stotelėse.

Vos už kelių dešimčių metrų nuo KOP pilotų, neįtikėtinomis istorijomis dalijosi Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos specialistai. Apie išminuotojų darbe laukiančius iššūkius pasakojo inžinerinio bataliono bebaimiai. Kariai išminuotojai susirinkusiesiems pristatė neperšaunamą liemenę, šalmą su įrengtu apšvietimu, ausines ir specialų robotą. 

„Jis turi šešias kameras ir gali atlikti nemažai įvairių funkcijų: pakelti ranką, nupjauti savižudžio liemenę. Sprogmenį, kurį saugu transportuoti, robotas paima, jei ne – jis sprogdinamas“, – mažuosius intrigavo veidą prisidengęs išminuotojas.

Atvirų durų dienos svečiai turėjo progą iš arčiau susipažinti su moderniausia Baltijos šalyse cheminio užterštumo švarinimo įranga, apsauginiais kostiumais, šaunamaisiais ginklais ir kitais įrankiais, kuriuos iki tol matė tik filmuose ar žinių reportažuose. Išalkusių skrandžius ramino kareiviška grikių košė, gardinta mėsa ir šilta arbata.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Kacapai cypia iš įniršio :D

vaikai

vaikai  portretas
taip ir dingsta batalione sprogmenys

taip

taip portretas
samoningai pagal briuselio dudele skiepijama karine isterija vaikams tai ko noret is tokios /valdzios/ kurikursto agresija vietoji dialogo ir gerio nesikisant i kitu saliu paprocius ir gyvenima ir tai isplaukia is agresyviu valstybiu spec t. /diplomatijos/ kuri nieko gero nezada nes vietoji dialogo vyksta grasinimaiir kariniai veiksmai ir ta daro rusu kgb ir jav czv /mosad/ seselyje.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių