Ne Nobelio premija, bet legalus būdas pamaloninti saviškius

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po spalio pradžioje vykusio neeilinio vertinimo 14 valstybės tarnautojų savivaldybėje gaus didesnę algą ir turės daugiau šansų kilti karjeros laiptais. Neoficialiai kalbama, kad tai kai kurių partijų naudojamas legalus būdas pamaloninti saviškius.

Po spalio pradžioje vykusio neeilinio vertinimo 14 valstybės tarnautojų savivaldybėje gaus didesnę algą ir turės daugiau šansų kilti karjeros laiptais. Neoficialiai kalbama, kad tai kai kurių partijų naudojamas legalus būdas pamaloninti saviškius.

Labai skubėjo

"Tokia tradicija, ir nieko čia ypatingo", – bandė aiškinti vertinimo komisijai vadovavęs socialdemokratų deleguotas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas.

Jis patvirtino, kad šįkart visi vertinamieji buvo pamaloninti. "Jie arba užduotis viršijo, arba pasiūlė, kaip patobulinti savo darbą, ar kažką neeilinio nuveikė. Tai ne Nobelio premija, bet jie dirbo geriau nei normalūs darbuotojai. Skyrių vedėjai blogų nesiūlo", – tikino S.Vaičikauskas.

Anot jo, neeiliniam vertinimui buvo pasiūlyti specialistai iš kelių seniūnijų, Kultūros ir turizmo plėtros, Kultūros paveldo, Viešųjų pirkimų ir koncesijų, Gyvenamojo fondo administravimo ir Turto skyriaus. Po vertinimo visiems jiems padidės atlyginimai ar priedai prie jų, o kai kuriems tarnautojams atsivers galimybė užimti aukštesnes pareigas.
Įprastai eilinis savivaldybėje dirbančių valstybės tarnautojų vertinimas, numatytas įstatyme, vyksta metų pradžioje – sausį arba vasarį. Tuomet gerai dirbantieji gali tikėtis didesnės algos ir aukštesnių pareigų, o stropumu nepasižymintieji gali sulaukti ir atvirkštinio proceso.

Karjera stebina

Pasiteiravus, ar gero įvertinimo sulaukė ir jo partijos kolegos, S.Vaičikauskas dievagojosi vertinamųjų nepažįstantis.

"Tokios statistikos dėl partinės priklausomybės nevedame. Nežinau, kas kurioms partijoms priklauso. Ir pagal pavardes dauguma jų – nepažįstami", – aiškino valstybės tarnautojų vertinimo komisijos pirmininkas.

Viešosios vadybos ir personalo skyrius patvirtino, kad Turto skyriaus specialistė Indrė Ašeriškienė vertinimo metu perkelta iš A11 į A12 kategorijos pareigas.

"Kauno diena" rašė, kad prieš dvejus metus I.Ašeriškienė buvo įdarbinta Turto skyriuje. Kaip tuomet tvirtino patikimi šaltiniai, ji yra Turto skyriaus socialdemokrato Antano Slušnio gyvenimo draugės dukra. Lietuvos socialdemokratų partija I.Ašeriškienę delegavo stebėti 2012 m. vykusių Seimo rinkimų, tad atrodo, kad jos ryšiai su šia partija nėra atsitiktiniai.

S.Vaičikauskas tikino A.Slušnio asmeninio gyvenimo nežinantis, tačiau jau neneigė informacijos apie I.Ašeriškienės paaukštinimą. "Kategorija padidinta į A12. Atsiradus laisvai vietai, ji galės pretenduoti į aukštesnes pareigas", – pripažino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Savivaldybės koridoriuose kalbama, kad šiai specialistei ruošiama Turto tvarkymo poskyrio vedėjos kėdė.

Nežino ir nematė?

Pats Turto skyriaus vedėjas A.Slušnys apie savo siūlymus neeiliniam savivaldybės tarnautojų vertinimui kalbėti nepanoro. "Kas ką siūlė, pasidomėkite personale (Viešosios vadybos ir personalo skyriuje – aut. pastaba). Aš personalo darbo nedirbu", – atšovė A.Slušnys.

Pasiteiravus, ar kuriam nors iš jo skyriaus darbuotojų po neeilinio vertinimo padidinta kategorija ar paaukštintos pareigos, Turto skyriaus vedėjas atkirto: "Aš įsakymo nemačiau."

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis nustebo išgirdęs, kad A.Slušnys neprisipažįsta teikęs savo darbuotoją neeiliniam vertinimui.

"Ponas Slušnys teikė. Jis turėjo motyvuoti, kokie darbuotojo nuopelnai. Tiesioginis vadovas turi tai pateikti komisijai", – paaiškino D.Ratkelis.

Jis pats su neeiliniu vertinimu sakė turįs mažai ką bendro. "Komisijos išvadas patvirtinau. Jeigu negaunu neigiamos informacijos ar skundų apie tą darbuotoją, neturiu pagrindo abejoti komisijos sprendimais", – tikino savivaldybės administracijos vadovas.

Vengia tiesių atsakymų

I.Ašeriškienė nesigynė, kad buvo vertinama, tačiau tikino, kad aukštesnių pareigų neužims. Paklausta, ar vertinimo komisija padidino jos kategoriją, Turto skyriaus specialistė atsakyti nenorėjo.

"Šiuos klausimus ne aš sprendžiu", – bandė nukreipti kalbą I.Ašeriškienė, bet galiausiai pripažino, kad vertinimo komisija jos kategoriją paaukštino.

Pasiteiravus, ar užims aukštesnes pareigas savivaldybėje, Turto skyriaus specialistė pareiškė, kad šituos klausimus sprendžia vadovybė. Nuo konkretaus atsakymo, ar Turto skyriaus vedėjas pasiūlė ją neeiliniam valstybės tarnautojų vertinimui, I.Ašeriškienė taip pat išsisuko. "Siūlė vadovai", – kelis kartus pakartojo valstybės tarnautoja.

Ji nebuvo linkusi kalbėti ir apie savo ryšius su Socialdemokratų partija. "Nemanau, kad tai susiję su darbu. Nemanau, kad turiu atsakyti į šitą klausimą", – pareiškė I.Ašeriškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nekeista

nekeista portretas
jeigu vedejas miega su jos motina, tai ko stebitės ir dėl įdarbinimo, ir dėl paaukštinimo. Reiškia, motina gera...

cosai nostrai

cosai nostrai portretas
Tamsta- klaviaturos virtuozas! Ir ka duoda tokie komentarai?? Gal jau vienytis reikia ar toliau tulzi liet. Valdziazmogiai neskaito komentaru...

cosa nostra

cosa nostra portretas
"vertinamieji pasiūlė, kaip patobulinti savo darbą".Žmonės, gerai įsiskaitykit į šią frazę.Na kiek dar laiko jie mus laikys idiotais -runkeliais?????
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių