Naujus mokslo metus VDU pradės daugiau nei 600 užsienio studentų

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai, dėstytojai ir darbuotojai kartu džiaugsmingai paminėjo mokslo metų pradžią tradiciniuose Rugsėjo 1-osios šventės renginiuose.

„Žinios greitai sensta. Įgyk išsilavinimą. Šiais žodžiais pavasarį ir vasarą jus kvietėme į Vytauto Didžiojo universitetą. Šiais žodžiais noriu kreiptis į jus ir šiandien, Rugsėjo 1-ąją, ypatingą mokslo bendruomenei dieną“, – savo šventinę kalbą pradėjo VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Rektoriaus teigimu, pirmiausia, universitetas yra besimokančių žmonių bendruomenė. „Kiekvienas, nuo studento iki dėstytojo, universitete turi mokytis, kurti ir dalintis savo žiniomis. Buvimas šios bendruomenės dalimi neatsiejamas nuo aktyvaus pilietiškumo, suvokimo, jog pokyčiai gali gimti bet kuriame iniciatyvių, neabejingų žmonių rate. Tikėjimas, jog egzistuoja ir kitoks, geresnis būvis, turėtų būti kiekvieno iš mūsų veiklos motyvas“, – pasakojo prof. J. Augutis.

Atviros ir nepriklausomos idėjos

Naujų mokslo metų pradžios šventėje buvo akcentuojama atvirų ir nepriklausomų idėjų raiška, kuri svarbi visos visuomenės ir šalies progresui. Pirmo kurso ir tarptautinius studentus sveikino VDU Studentų atstovybės prezidentė Greta Šmaižytė, kuri drąsino ir skatino būti pilietiškais ir veikliais. „Šioje alma mater kiekvieno mūsų nuomonė yra svarbi, tad nebijokime būti išgirstais, nebijokime dalintis idėjomis – kiekvienas čia esame svarbus“, – į studentus kreipėsi G. Šmaižytė.

VDU Studentų atstovybės prezidentė akcentavo, kad šiame universitete galima pasirinkti,  kurias duris atsidaryti, kurią savo svajonę išpildyti, kokia kryptimi eiti. „Linkiu surasti savąjį kelią, o suklydus nebijoti pasitaisyti. Jeigu tik reikės pagalbos – mes visada šalia. Nes vienas universitetas – viena šeima“, – pasakojo G. Šmaižytė.

Apie studijų bendruomeniškumą ir gebėjimą šioje aplinkoje atrasti savąjį kelią kalbėjo ir VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto absolventas, viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ projektų vadovas Martynas Prievelis. „Savo studijų pradžioje dar nesupratau, kiek daug gali duoti šis universitetas – formuodamas tiek asmenybes, tiek platų požiūrį į pasaulį turinčius savo srities specialistus“, – mintimis dalijosi absolventas. „Verslios Lietuvos“ projektų vadovas skatino nebijoti iššūkių ir siekti kuo aukštesnių tikslų pasinaudojant tarpdiscipliniška bei visapusį išsilavinimą suteikiančia aplinka ir taip kurti modernią valstybę bei atvirą visuomenę.

Pasak rektoriaus, universitete nėra vienos tiesos – čia vyrauja apsikeitimo nuomonėmis atmosfera – studentas ir dėstytojas yra partneriai. „Noriu tikėti, jog universitetas – tai ir ieškotojų bendruomenė, kuri vertina pažinimą, kelia netikėtas, gal iš pirmo žvilgsnio utopines idėjas, bet tik taip gimsta permainos ir progresas“, – aptarė prof. J. Augutis.

Galimybė bendrauti su pasauliu

Naujus mokslo metus universitete pradės daugiau nei 600 studentų, atvykusių net iš 60 užsienio šalių.

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, VDU gretas papildė užsienio šalių studentai, pasirinkę nuolatines bakalauro ir magistrantūros studijas ar atvykę pagal tarptautinių mainų programas. Naujus mokslo metus universitete pradės daugiau nei 600 studentų, atvykusių net iš 60 užsienio šalių. „Tai dar vienas universitetinio gyvenimo privalumas – galimybė bendrauti su pasauliu, pažinti kalbas ir kultūras, čia, universitete. JAV, Brazilija, Pietų Korėja, Japonija, Prancūzija, Italija, Gana, Ukraina, Kanada, Didžioji Britanija, Meksika – vos kelios šalys, kurių piliečiai pasirinko studijas VDU“, – akcentavo VDU rektorius. Šiuo metu beveik 10 proc. visų VDU studentų sudaro užsienio piliečiai.

Kauno miesto vicemeras ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto absolventas Simonas Kairys užsienio šalių studentus sveikino pasirinkus Kauno miestą ir pristatė turizmui skirtą naujadarą apie miestą – „kaunastic“ („kaunastiškas“), kuris asocijuojasi su anglų kalbos žodžiu „fantastic“ („fantastiškas“). Vicemeras prisiminė savo studijų laikus VDU ir skatino visus studentus prasmingai išnaudoti mokslo metus ir akademinę aplinką, nes tai puiki draugų rato ir socialinio kapitalo kūrimo vieta.

„Reikia suprasti, kad ne tik žinios, bet ir gebėjimas atrasti bendraminčių, bendramokslių, kolegų, kurie gali tapti visuomeninės veiklos ar verslo partneriais, yra viena svarbiausių galimybių, kurią suteikia universitetas“, - kalbėjo Kauno miesto vicemeras ir VDU absolventas S. Kairys.

Rugsėjo 1-osios renginius, kaip įprasta, pradėjo Šv. Mišios Kauno universitetų bendruomenėms Šv. Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Vėliau pirmakursiai dalyvavo šventiniuose susitikimuose fakultetuose su dekanais, dėstytojais ir aukštesnių kursų studentais.

Iškilmės tęsėsi prie Vytauto Didžiojo paminklo, kur susirinkusi universiteto bendruomenė klausėsi sveikinimų, nusifotografavo bendroje nuotraukoje ir pradėjo šventinę eiseną į VDU didžiąją salę su Kauno miesto pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“. Visa universiteto bendruomenė ir svečiai rinkosi VDU Didžiojoje salėje, kur susirinkusieji giedojo Lietuvos Respublikos himną ir „Gaudeamus Igitur“, visus pasveikino VDU rektorius prof. J. Augutis, o pirmakursiai sakė tradicinę priesaiką. Paskutiniu iškilmių akcentu tradiciškai tapo šventinis VDU tortas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ccc

ccc portretas
Su ta fraze ''Atvira visuomenė'' pasisaugokit... Čia kvepia Soroso fondais ir Lietuvoje socialinius mokslus savo čiuptuvais apraizgiusiu Soroso ''Atviros visuomenės fondu''. Nelabai geros asociacijos.

URia...Valio

URia...Valio  portretas
naujus mokslo metus VDU prades 600 uzsienio studentu ir 6 is lietuvos, aimanuojant lyberasteliuj --AIVARUJ- praradusiam ten siknaskyles nekaltybe

Aivaras

Aivaras portretas
Sveikinu savo buvusią Alma Mater! Svarbiausia, ką joje pajutau - laisvos dvasios, demokratijos ir bendruomenės kultūros, draugiškumo dvasią. Tai tikrai puiki vieta mokytis ir dirbti. Gaila, kad man kaip darbuotojui tenka dabar dirbti visai kitoje aplinkoje ir su įv. žmonėmis, kuriems trūksta ne tik kompetencijų, bet ir kultūros. Nostalgiškai prisimenu buvimą VDU.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių