Naujoji valdžia vis dar slapukauja

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Rinkimų pergalės džiaugsmui aprimus, į naująją Kauno miesto tarybą išrinktų jėgų lyderiai šiandien rengėsi aptarti tai, kas užkulisiuose dėliojama nuo pirmosios rinkimų nakties. Ginčų kyla dėl vicemerų, o administracijos vadovo pavardė slepiama.

Rinkimų pergalės džiaugsmui aprimus, į naująją Kauno miesto tarybą išrinktų jėgų lyderiai šiandien rengėsi aptarti tai, kas užkulisiuose dėliojama nuo pirmosios rinkimų nakties. Ginčų kyla dėl vicemerų, o administracijos vadovo pavardė slepiama.

Vienas jau aiškus

Daugiausia – septyniolika – miesto tarybos narių mandatų gavę "Vieningo Kauno" lyderiai po rinkimų labiau buvo užsiėmę asmeninių reikalų tvarkymu, o ne postų dalybomis. Viešai pareiškę, kad sieks suvienyti visas jėgas dirbti Kaunui, visuomeninio judėjimo nariai dėl koalicijos dėlionių galvos per daug nesuko, tačiau į valdančiąją koaliciją besiveržiančių partijų atstovai dūzgia.

Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai, naujojoje taryboje turėsiantys po keturis atstovus, turi lygias galimybes derėtis dėl pozicijų. Kiek kukliau savo užmojus turės įvertinti Kęstučio Pūko vadovaujamas judėjimas "Kaunas – kitokia Lietuva", gavęs tris mandatus.

Išankstines partijų atstovų svajones ir užmojus tarsi kortų malką gerokai sumaišė išrinktasis meras Visvaldas Matijošaitis, pareiškęs, kad vicemerais nori matyti jaunus veidus.
Toks pasirinkimas, ko gero, turėjo nepatikti politikos senbuviams, nes skirtingoms amžiaus grupės atstovaujantys partijų bičiuliai – liberalai Rimantas Mikaitis ir Simonas Kairys, taip pat socialdemokratai Vasilijus Popovas ir Darius Razmislevičius – atsidūrė skirtingose svarstyklių lėkštelėse.

Neoficialiomis žiniomis, liberalai linksta prie S.Kairio kandidatūros į mero pavaduotojo pareigas, o socialdemokratai šiame poste būtų linkę ir toliau matyti V.Popovą. "Šiuo klausimu svarbus bus tiesiogiai išrinkto mero žodis, nes tai – jo pavaduotojo pozicijos", – pastebėjo "Vieningo Kauno " vienas lyderių Povilas Mačiulis.

Dėl jo kandidatūros užimti vicemero kėdę šiuo metu kyla mažiausiai abejonių. "Kolegos vienbalsiai ragina nebeieškoti kitų alternatyvų", – pripažino pats P.Mačiulis, pusmetį dirbęs mero Rimanto Mikaičio pavaduotoju po rinkimų 2011-aisiais.

Pasirinko Seimą

Į miesto tarybą išrinkta Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė iš karto po rinkimų pareiškė, kad atsisakys tarybos nario mandato ir liks dirbti Seime. Tiesa, šio pažado ji neskubėjo pildyti. Svarstyta, ar ji nesusigundys vicemero postu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovas Gintautas Stalnionis patvirtino, kad O.Leiputė telefonu informavo VRK apie savo ketinimą atsisakyti miesto tarybos nario mandato, o oficialų prašymą raštu pažadėjo pateikti ketvirtadienį. Tą patį "Kauno dienai" teigė ir pati O.Leiputė.

"Dvejonių nebuvo, tiesiog reikėjo įvertinti visas aplinkybes. Kalbų buvo visokių – ir apie vicemero, ir apie frakcijos seniūno pareigas, bet frakcijoje lieka vyriška kompanija. Bėda ta, kad moterų nebeliko", – juokavo politikė. Jai pasitraukus, tarybos nario mandatas atiteks Arvydui Garbaravičiui.

Paklausta, ką socialdemokratai deleguos į vicemerus, O.Leiputė vengė įvardyti konkrečias pavardes. "Kol nepasirašėme koalicijos sutarties, nesame nieko numatę. Kai raštu patvirtinsime susitarimus, personalijas svarstysime skyriaus taryboje. Frakcijoje yra keturi, galintys užimti vicemero postą", – teigė Kauno socialdemokratų lyderė pridūrusi, kad Židrūnas Garšva jau pareiškė šio posto nesieksiantis užimti.

Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai norėtų, kad vicemero kėdę išsaugotų V.Popovas, tačiau esą tam priešinasi V.Matijošaičio bendražygiai.

Planų neatskleidžia

"Dar laukia sprendimai mūsų skyriaus taryboje. Kol kas nieko konkretaus negaliu įvardyti, nepaisant to, kas kalbama neoficialiai", – išsisuko R.Mikaitis. Jis nei patvirtino, nei paneigė kalbas, kad realiausias liberalų kandidatas į vicemerus yra Simonas Kairys.

R.Mikaitis tikino, kad kol kas su daugiausia vietų laimėjusio "Vieningo Kauno" atstovais įvyko tik įžanginis susitikimas.

"Dabar rengiami programos ir atsakomybės sričių projektai, kurie bus svarstomi bei derinami kitą savaitę. Manau, kad nebus jokių užkulisinių susitarimų, o viską sutarsime ir nuspręsime prie bendro derybų stalo", – abstrakčiai dėstė tarybos narys.

"Visus sprendimus priims demokratijos principais besivadovaujanti mūsų skyriaus taryba", – į komentarus nesileido ir S.Kairys.

Ką veiks K.Pūkas?

Neoficialiomis žiniomis, į mero pavaduotojo kėdę dairosi ir K.Pūkas, bet apie jo šansus kiti politikai nekalba.

Jo paties užmojų vakar sužinoti nepavyko, nes telefonu neatsiliepė. Kartu su K.Pūko komanda į tarybą išrinktas Kęstutis Mazurkevičius tikino jokiose derybose dėl koalicijos ar postų nedalyvaujantis. Pasak jo, tai daro visuomeninio judėjimo lyderis. "Tegul pirmiausia viešai pasiskelbia, kas bus ta valdančioji dauguma. Kalbų girdime visokių, bet juk visko būna – ir per naktį kartais viskas pasikeičia", – nusijuokė K.Mazurkevičius.

Jis neigė, kad kartu su K.Pūku į tarybą patekę jo bendražygiai bando šlietis prie kitų jėgų ir išsibarstys po kitas frakcijas. "Trijų žmonių užtenka frakcijai įkurti", – priminė K.Mazurkevičius.

Nauji pakeis senus?

Viliojantys ir savivaldybės administracijos direktoriaus bei jo pavaduotojų postai. "Ieškome kandidatų, kurie būtų profesionalūs, aukštos kvalifikacijos vadybininkai, savo darbais įrodę, kad moka vadovauti ir valdyti dideles struktūras", – abstrakčiai komentavo "Vieningo Kauno" direktorius P.Mačiulis.

Kokiomis proporcijomis būsimos valdančiosios koalicijos jėgos išsidalys administracijos direktoriaus ir trijų jo pavaduotojų kėdes, P.Mačiulis taip pat nutylėjo. Jis tik užsiminė, jeigu "Vieningas Kaunas" turėtų tiek mandatų, kad galėtų išsiversti be koalicijos partnerių, į administracijos vadovų pareigas rinktųsi mažiausiai iš dešimties kandidatų.

"Dabar visai nesvarbu, kuri frakcija deleguos. Svarbiausia, kad jie būtų profesionalūs specialistai, nes prašysime greitų rezultatų", – prasitarė "Vieningo Kauno" atstovas.
Iškart po rinkimų teigusi, kad sieks išlaikyti iki šiol socialdemokratų turėtus postus, O.Leiputė apetitą apmalšino. "Dabar kalba eina apie vieną administracijos direktoriaus pavaduotojo postą. Pasiūlysime patį geriausią", – tikino politikė. Šiuo metu šias pareigas užima socialdemokratų deleguoti Steponas Vaičikauskas ir Jonas Jučas.

Kauno liberalų lyderis R.Mikaitis šiuo klausimu taip pat kalba šykščiai. "Tikrai turėsime ką pasiūlyti į savivaldybės administracijos vadovybės postus. Tai spręs skyriaus taryba", – lakoniškai paaiškino politikas.

Kol dar nepasidalyti pagrindiniai postai, nuošalyje lieka politinio pasitikėjimo mero patarėjų ir tarybos sekretoriaus vietos. "Į tarybos sekretoriaus postą "Vieningas Kaunas" tikrai turės ką pasiūlyti, nes norime proveržio ir naujovių. Mero patarėjų korpuso klausimą spręs pats meras, bet kol kas jokių svarstymų dar nebuvo", – tikino P.Mačiulis.

Naujai išrinkta miesto taryba į pirmąjį posėdį rinksis balandžio 16 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siulyciau

siulyciau portretas
paskaityti balandzio 1 poksta apie pono Valatkeviciaus pakeitima jaunu specialistu. Tikrai vykes pokstas.

geru pokyciu

geru pokyciu portretas
na va gal ir kauno vandenis sutvarkys socdemu serykla gal galu gale eiliniai darbuotojai normalesnes algas prades gauti o jeigu taip tai ponas direktoriau zmones bijodami prarasti darba pervede procentus socdemams nebeperves daugiau nuskursite

Danute,

Danute, portretas
manyciau kad kaunas nenumirs be Lieputes , te ramiai sedi Seime ir uz tai gauna alga, kas liecia Mikaiti? Tai ka galvoti eiliniam kaunieciui, jei jo darbo metu iskilo nuostbusis"auksinis" tualetas, man butu geda galvoti apie kazkokias pareigas, Popovas kiek pamenu irgi ten kazkuo pasizymejes, manau naujasis Meras puikiai gaudosi situacijoje ir sugebes suburti saves vertus padejejus, tad tikrai linkiu sekmes isardant senaji voratinkli, tokia mano nuomone
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių