Naujo šeimininko A.Galdiko namas lauks su laikinu stogu

Kultūros vertybei, vadinamai tiesiog Adomo Galdiko namu, ypatingai nesiseka. Iki šiol ji nyko it būtų niekam nereikalinga ir atrodė, kad tuoj susmigs į žemę. Vis tik griuvėsiuose pasirodė statybininkai.

Savanorių prospekte, priešais „Saulės“ gimnaziją stovintis apleistas vieno aukšto mūrinukas su mansarda akį rėžė ne vienerius metus. Prieš metus po gaisro statinys liko dar ir be stogo, už palaikės tvoros styrojo namo griaučiai.

Pastatu disponuojanti Vilniaus dailės akademija (VDA) už kultūros vertybės nepriežiūrą buvo atakuojama baudomis, tad galiausiai ėmėsi statinį konservuoti. Jau iškilo stogo gegnės, laikinasis stogas bus uždengtas skarda.

Be to, bus tinkamai užsandarintos langų angos, durys, kad statinio vidus vėl netaptų landyne. Mat krūvas šiukšlių iš vidaus išgabenę darbininkai rado ir panaudotų švirkštų, ir nemažai taros nuo alkoholio. Be to, statybiniu laužu virto medinės statinio dalys – patikimai laikosi tik dalis mūrinių sienų.

VDA Kauno dailės fakulteto dekanas Jonas Audėjaitis informavo, kad pastato konservavimui, kitaip tariant, apsaugojimui nuo aplinkos poveikio, skirta kelios dešimtys tūkstančių litų. Tačiau įstaiga jau seniai yra išsižadėjusi šio objekto. Tikimasi jį parduoti, o gautas lėšas panaudoti Muitinės gatvėje esančio fakulteto padalinio, kuriame anksčiau veikė psichiatrijos ligoninė, tvarkymui.

„Mūsų tikslas, kad A.Galdiko namas būtų parduotas tiems naudotojams, kurie būtų pajėgūs jį sutvarkyti“, – dėstė J.Audėjaitis. Pasak jo, objekto pardavimo klausimas yra sprendžiamas Švietimo ir mokslo ministerijoje.

Dekano teigimu, jau prieš kelerius metus buvo mėginama perduoti objektą Turto bankui, tačiau ekonominės krizės metu nebuvo realių norinčiųjų jį įsigyti. „Dabar jau realių norinčiųjų žmonių yra, bet nėra mechanizmo, kuris leistų iš karto jį parduoti“, – pridūrė J.Audėjaitis.

Šis statinys, pripažino dekanas, įstaigai nereikalingas. „Amžiną atilsį A.Galdikas šiame name yra praleidęs tik kelerius metus. Kai jis jį įsigijo, jis jau buvo avarinės būklės. Nuo to meto namas ir vargsta. Lėšų neskiria nei valstybė, nei yra kokie nors kiti būdai jų gauti“, – turimomis žiniomis dalijos aukštosios mokyklos atstovas.

Naujasis pastato šeimininkas, kai toks atsiras, negalės triumfuoti gavės sklypą gan paklausioje Žaliakalnio vietoje. „Tai valstybės saugomas objektas. Jam nelabai pasisekė, bet lengva ranka jį nušluoti – jokiu būdu nebus galima“, - patikino Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas.

Pasak jo, turės būti saugomas senojo statinio tūris, stogo forma, turės atstatytos trūkstamos mūrinės sienos dalys. Tačiau pastato viduje nebus reikalaujama atkurti to paties, kas buvo praeityje, juolab, kad jau sovietmečiu autentika buvo sunaikinta.

Apie A.Galdiko namą

Tiksli data, kada statytas namas, kuriame vėliau gyveno garsaus tarpukario dailininko Adomo Galdiko šeima, nežinoma. Taip pat tiksliai neaišku, kiek laiko šiame name gyveno A.Galdikas su žmona Magdalena. Vienuose šaltiniuose rašoma, kad čia jie buvo apsistoję nuo 1918 iki 1944 m., kituose – nuo 1927 iki 1944 m. Po to šeima emigravo į Vakarus. Pasak paveldo specialistų, šis statinys atkartoja XIX a. antrosios pusės Kauno architektūrai itin būdingą dvarelio tipą. Paveldosaugininkų vertinimu, didžiausia pastato vertė ir yra ta, kad jame gyveno garsusis dailininkas. Be to, tai galėjo būti vienas pirmųjų Savanorių prospekto mūrinukų, statytų XIX a. pabaigoje. Prieš dešimtmetį pastatas įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, bet pastato būklė ne gerėjo, o prastėjo. Memorialinį pastatą perdavus VDA, kalbėta apie planus įrengti čia muziejų.


Šiame straipsnyje: Galdiko namasPaveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

fak

fak  portretas
Kodėl šiam namui administruoti ir prižiūrėti nepaskire Kauno m. savivaldybė ,UAB"Būsto valdos" administratorius.Kauno m. savivaldybė tokia "galinga",privačių butų ,privačių daugiabučių namų savininkus "reketuoja". Manau, kad šis pastatas yra nenaudingas UAB"Būsto valdai" ,ir šio pastato savininkai ne kvaili,nepasiduos reketuojami UAB"Būso valdos" administratorių. Atkreipkite dėmesį ,gerb.Kauno m. gyventojai..... .

atlaikes

atlaikes portretas
smetonos diktatūrą,vokiečius,sovietus .......ištiesė kojas ''nepriklausomybę''atgaves........laikina skrybėlė maestro Galdikui atminti nepadės

Molbertas

Molbertas  portretas
na kam tą namą dangstyt, juk jam buvo leista ramiai sutrūnyti. O kažkas seniai laukia Galdiko sklypelio
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių