- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Naujasis mokinių maitinimo aprašas, sulaukęs didelių visuomenės diskusijų, nesukėlė problemų Kauno rajono mokyklų valgyklose. Prie naujų valgiaraščių sklandžiai pereita palaipsniui. Teigiama, kad virėjų nuolat tobulinami įgūdžiai leidžia gaminti sveikai ir skaniai.
Drastiškų pokyčių nebuvo
Nuo šių mokslo metų pradžios maitinimas mokyklose organizuojamas vadovaujantis nauju Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Sveikatos apsaugos ministerijos. Visus mokslo metus vaikų maitinimas kėlė ypač didelį visuomenės susidomėjimą, ši tema vis dar labai aktuali specialistams, mokiniams ir jų tėvams. Naujas tvarkos aprašas numatė daug esminių pakeitimų ir naujų reikalavimų sudarant valgiaraščių ir patiekalų technologines korteles.
"Kauno rajono ugdymo įstaigos neskubėjo vykdyti drastiškų pokyčių – su Kauno valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (KVMVT) buvo suderintas pereinamasis laikotarpis, kurio metu ugdymo įstaigų virtuvėse buvo kuriami ir išbandomi sveikatai palankesnių patiekalų receptai", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė, maisto technologė Žydra Narbutienė.
Atsirado salotų barai
Šiuo metu visos Kauno rajono ugdymo įstaigos jau turi visiškai parengtus ir su KVMVT suderintus naujus valgiaraščius, atitinkančius naujo tvarkos aprašo reikalavimus. Ant vaikų stalo atsirado daugiau ankštinių ir šviežių daržovių, žuvų patiekalų, viso grūdo gaminių.
Išliko ir tradiciniai vaikų mėgstami patiekalai – maltinukai, cepelinai, blyneliai, tik šie jiems patiekiami rečiau. Didžioji dalis patiekalų yra gaminama pagal sveikatą tausojančias technologijas – verdama vandenyje ar garuose, kepama konvekcinėse krosnyse, troškinama. Atsisakyta riebių padažų, džiūvėsėliuose voliotų keptų patiekalų, labai saldžių ar sūrių gaminių.
Savivaldybės atstovų teigimu, Kauno rajono ugdymo įstaigose atidžiai stebima, ką vaikai noriau valgo ir kiek lieka nesuvalgyto maisto. Šešių bandomajame projekte dalyvavusių mokyklų (Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijos, Garliavos Adomo Mitkaus ir Lapių pagrindinės mokyklos, Ringaudų pradinė mokykla) valgyklose įdiegtas modernus mokinių aptarnavimo būdas – švediškas stalas.
Šiais mokslo metais pradėta vykdyti projekto plėtra kitose pakaunės mokyklose. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje, Ežerėlio, Zapyškio, Kulautuvos pagrindinėse mokyklose ir kitose veikia dalinė mokinių savitarna – salotų baras.
Išliko ir tradiciniai vaikų mėgstami patiekalai – maltinukai, cepelinai, blyneliai, tik šie jiems patiekiami rečiau.
Virėjos tobulina įgūdžius
Šias mokinių žiemos atostogas pakaunės mokyklų virėjos išnaudojo praktiniams įgūdžiams tobulinti. Keturiolika rajono mokyklų valgyklų virėjų dalyvavo specializuotuose mokymuose "Sveikatai palankių patiekalų gamybos technologija". Jie tradiciškai vyko Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto mokslų ir kompetencijų centro mokomojoje virtuvėje. Mokymai surengti pagal Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus ir KTU pasirašytą bendradarbiavimo sutartį.
Mokomajai gamybai šį kartą pasirinkti nauji patiekalai iš įvairių rūšių žuvų (menkių, lašišų, plekšnių, jūrų lydekų, karpių) ir įvairių šakninių daržovių (morkų, burokėlių, pastarnokų, salierų). Mokyklų virėjos, susibūrusios į atskiras komandas, gamino ir ragavo įvairius patiekalus: natūralią žuvį su bulvių-moliūgų tyre, žuvies apkepą su daržovėmis, žuvies maltinukus, blynelius ir kita. "Vadovaujantis naujo tvarkos aprašo reikalavimais, vaikams kiekvieną savaitę privaloma patiekti skirtingus žuvų patiekalus", – sakė Ž.Narbutienė.
Parsivežė naujų idėjų
Kauno rajono ugdymo įstaigų atstovai sausio pradžioje dalyvavo ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) organizuotuose profesinio meistriškumo kursuose "Gastro studijoje" Vilniuje. Juose pristatyti ir išbandyti nauji receptai, sukurti LRVVKA šefų. Šie receptai skelbiami Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje ir siūlomi visoms šalies mokykloms laisvai naudoti.
Kursų metu gaminti grikių ir žirnių miltų blynai, kiaulienos maltinukai su cukinijomis, tortilija su daržovėmis, jautienos žandenų troškinys ir kiti nauji patiekalai. Kauno rajono ugdymo įstaigų atstovės parsivežė naujų maisto gamybos ir pateikimo idėjų.
"Deja, vis dar nesulaukiame profesionaliai parengtų pavyzdinių penkiolikos dienų valgiaraščių, kuriuose būtų pagal reikalavimus subalansuotas žaliavų dažnumas, patiekalų išeigos pagal amžiaus grupes, maistinė ir energinė vertė bei kita", – apgailestavo maisto technologė. Sulaukus tokių valgiaraščių, mokyklose sumažėtų biurokratinio darbo našta – nebereikėtų jų ruošti ir derinti su KVMVT.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Parodė atnaujintą Kauno rotušę: liko tik baigiamieji darbai11
Kauno miesto muziejus pravėrė virtualias duris į atnaujintą Rotušės pastatą. Po kapitalinio remonto matyti blizgančios erdvės. Skelbiama, kada Rotušė vėl bus atvira lankytojams. ...
-
Naujieji Lietuvos zoologijos sodo gyventojai – broliai zebrai4
Vos prieš mėnesį laiko iš Čekijos į Kauną atvežti du broliai zebrai. Praėjus karantino laikotarpiui dryžuočiai pagaliau pasirodė lankytojams. Tiesa, gyvūnai – baikštoki, dar tik pratinasi prie aplinkos. ...
-
Surengė piketą prieš karjerą Pakarklės miške: beldėsi į tarybos narių sąžinę11
Pakaunės gyventojai nepraranda vilties, kad Pakarklės miške nebus leista kasti žvyro karjero ir bus išsaugotas didelis miško plotas. Vietiniai gyventojai surengė piketą po rajono savivaldybės langais ir pabandė tokiu būdu prisibels...
-
VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA11
Viešojo saugumo tarnyba (VST) stiprina ir ketina plėsti savo elitinį padalinį „Operatyvaus reagavimo kontratakos komandą“ (ORKA), galintį reaguoti į hibridines grėsmes. VST vykdo jaunuolių atrankas į šį padalinį. ...
-
Robotikos čempionate varžytis su rusais atsisakiusiems kauniečiams – miesto apdovanojimai28
Kauno jėzuitų gimnazijos robotikos komanda „LitBot“, pademonstravusi vertybinį požiūrį Italijoje vykusiame „FIRST Tech Challenge“ Europos čempionate ir atsisakiusi varžytis su rusais, sulaukė savo gimtojo miesto įvertinimo. Ka...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...
-
Jautrūs sugrįžimai: net pralaimėjimas gali būti saldus
Artėjantis XII tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas džiugina sugrįžimais – vienaip ar kitaip konkurse šiemet dalyvaus, jį stebės, vertins gerokai išaugę buvę dalyviai ir laureatai, mokytojai, ilg...
-
Į Kauną atkeliavo ženklas, primenantis apie artėjančius rinkimus26
Kauno viešojoje erdvėje atsirado didelis grotažyme pažymėtas ženklas „Aš Balsuosiu“. Šis akcentas skirtas ne tik priminti, kad šiemet gyventojai turės dalyvauti net trejuose rinkimuose, bet taip pat juose ir atlikt...
-
Vilijampolės turgavietėje iškilo velykinė morkų eglė10
Vilijampolės turgavietės prekeivius stebinęs agurkų ir moliūgų žaliaskarėmis, ne vieną išskirtinį rekordą sumušęs floristas Modestas Vasiliauskas pristatė velykinę morkų eglę. ...
-
Klaiki sukaktis: per dieną Kaune buvo išvežta ir nužudyta apie 1700 vaikų ir senolių86
Prieš aštuonis dešimtmečius įvykdytas vienas žiauriausių Kauno geto nusikaltimų. 1944 metais vadinamosios Vaikų akcijos metu per dieną iš geto buvo išvežta ir nužudyta apie 1700 vaikų ir senolių. ...