Naujas požiūris į vaikų mitybą

Kačerginės daugiafunkciame centre vyko respublikinė konferencija "Naujas požiūris į vaikų mitybą", skirta ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų vadovams, dietistams, tėveliams, maitinimo įmonių vadovams, institucijų, vykdančių maisto kokybės ir saugos kontrolę, atstovams, visiems vaikų mitybos problemoms neabejingiems bendruomenės nariams.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja Daiva Švelnienė konferencijoje pristatė respublikines vaikų maitinimo aktualijas ir naują požiūrį į bendrus darbus ateityje. Lektorė supažindino su kitų Lietuvos savivaldybių ir užsienio šalių gerąja patirtimi, pasidalijo naujaisiais maitinimo organizavimo ir kontrolės planais, pateikė naujo požiūrio į vaikų mitybą tikslus ir rekomendacijas.

Buvo pristatyta išsami Kauno r. ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo patalpų būklės analizė, kurią atliko Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas ir vyr. specialistė maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė.

Pranešėjai pasidžiaugė, kad nei šiais, nei praėjusiais metais rajono ugdymo įstaigose nebuvo ligų protrūkių, apsinuodijimų maistu, pasitvirtinusių skundų dėl maisto kokybės. Nustatyta, kad ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo būklė yra saugi ir gera, maistas ruošiamas vietoje, iš kokybiškų žaliavų, naudojama moderni technologinė įranga.

Deja, šiemet Kauno rajono įstaigose buvo užfiksuoti ir devyni pažeidimai. Didžioji dalis jų susiję su laiku neatliktais patalpų remonto darbais, netinkamu gamybiniu inventoriumi, savikontrolės sistemos diegimu, darbuotojų higienos įgūdžiais.

Šiuo metu maitinimo paslauga teikiama 56 rajono ugdymo įstaigose, jose yra maitinami 11 727 vaikai, iš jų 1 861 – nemokamai. Šviežias maistas visose mokyklose yra ruošiamas vietoje, į šešis savo virtuvių neturinčius jų skyrius pristatomas termosais.

Visos ugdymo įstaigos, kaip ir kasmet, aktyviai dalyvavo ES finansuojamose programose "Pienas vaikams" ir "Vaisiai mokykloms". Per mokslo metus vaikams nemokamai išdalyta 30 tūkst. kilogramų ekologiškų pieno produktų (pieno, jogurto, sūrio) ir beveik 24 tūkst. kilogramų ekologiškų obuolių ir jų sulčių.

Buvo pasinaudota ir situacija su Rusijos vykdomu embargu Lietuvos maisto produktams. Bendradarbiaujant su labdaros ir paramos fondu "Maisto bankas", ugdymo įstaigos gavo didelę Lietuvoje užaugintų morkų, kopūstų labdarą (per 12 tūkst. kilogramų). Taip pagerinta vaikų maitinimo kokybė, organizuojamos sveiko maisto dienos.

Kauno rajone 56 proc. mokyklų turi itin moderniai įruoštus maisto tvarkymo skyrius (Lietuvoje – 23 proc.). Artimiausi darbai – toliau didinti sveiko ir ekologiško maisto vartojimą, mažinti maisto atliekų kiekį, ugdyti valgymo kultūrą, atsižvelgti į vaikus, turinčius specialiųjų maitinimosi poreikių, stiprinti bendradarbiavimą su tėvais.

Konferencijos antroje dalyje dalyviai galėjo stebėti sveikatai naudingų patiekalų pristatymą – jų gamybą ir išradingus pateikimo vaikams būdus. Kačerginės daugiafunkcio centro virtuvėje nuo pat ryto triūsė žymūs šefai, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai. Konferencijos dalyvių vertinimui buvo pateiktas paukštienos troškinys su riešutais, avinžirnių troškinys ir firminis Kačerginės daugiafunkcio centro kopūstų pyragas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių