Nauja laboratorija moksleiviams: ką tik įrengė, o jau uždaro?

  • Teksto dydis:

Kai tik pasirodė žinia apie planuojamą Kauno tvirtovės VII forto biochemijos laboratorijos uždarymą, akylesni kauniečiai suskubo teirautis, ar neturėtų būti atidarymas, mat tokia moksleiviams skirta laboratorija ką tik įrengta forto erdvėse.

„Ne, nes po rugsėjo 28 d. laboratorija dirbs steriliomis sąlygomis, patekti į ją galės tik autorizuotas personalas, tad svečių apsilankymas ateityje vargu ar bus įmanomas“, – paaiškino Kauno tvirtovės VII forte veikiančios neformaliojo vaikų  švietimo mokyklos vadovas Vladimiras Orlovas.

Jis išties džiaugiasi, kad žingeidūs Kauno moksleiviai nuo šiol galėsi gilintis ir į tokį iš pirmo žvilgsnio sudėtingą mokslą – biochemiją, kuri dažniausiai būna prieinama tik universitetų studentams. „Siekdami sudaryti visas galimybes gabiems gimnazistams tobulėti, įrengėme antrosios biologinės saugos klasės biochemijos laboratoriją, kurioje esanti įranga ir priemonės leis praktiškai pažinti genetiką, biotechnologijas, mikrobiologiją ir kitas biochemijos sritis. Praktikuodamiesi laboratorijoje moksleiviai galės pasiruošti ateityje laukiančioms studijoms gyvybės mokslų srityje“, – sakė neformalaus švietimo mokyklos įkūrėjas V.Orlovas.

Laboratorijoje su gimnazistais iš įvairių Kauno gimnazijų dirbs trys jaunos mokytojos. „Įkvėpti jaunąją kartą mokslui   – kiekvieno mūsų atsakomybė.  Tą mes ir darysime“, – prieš laboratorijos uždarymą šypsojosi  vena iš mokytojų Justina Kartanaitė, Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) baigusi genetikos studijas. Jos kolegės – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) biochemijos doktorantė Lina Trečiokaitė bei to paties universiteto Biochemijos katedros 4 kurso studentė Aida Rudokaitė.

Įkvėpti jaunąją kartą mokslui  – kiekvieno mūsų atsakomybė.  Tą mes ir darysime.

Biochemijos mokslų semtis ne iš knygų, o naujoje forto laboratorijoje panoro keturios  11– 12 klasių merginos iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir „Saulės“ gimnazijų.

O jeigu atsirastų daugiau norinčių, ar sterilioji laboratoija atvers jiems duris? „Nuo 2019-ųjų sausio priimsime norinčius naujokus“, – pažadėjo laboratorijos mokytojos.

Visą savaitę forte vaikai renkasi į matematikos, gamtos mokslų, kompiuterinio projektavimo ir programavimo būrelius. Susipažinti ir susidraugauti su matematika kviečiami jau 6-erių priešmokyklinukai, o vyresni moksleiviai kremta mokslų motinos paslaptis dar rimčiau. Gamtos mokslų būrelių užsiėmimai vaikams vyksta laboratorijoje.

Projektavimu ir programavimu besidomintys vaikai per užsiėmimus su mokytojais patys pasigamina įvairių įdomių dalykėlių – tam edukacinėse erdvėse yra reikalinga įranga. Be būrelių, forte įvairaus amžiaus moksleiviai gali sudalyvauti ir pavienėse matematikos, chemijos, fizikos, biologijos, istorijos, technologijų ir dailės edukacijose. 2015 m. Kauno tvirtovės VII fortui buvo suteiktas Neformaliojo vaikų švietimo daugiafunkcio centro statusas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ane?

ane? portretas
Veikianti laboratorija pinigų neneša. Kai ją įrenginėji , - atvirkščiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių