Nauja erdvė Kaune: atidaryta Lietuvos verslo alėja

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai baigė trejus metus vykdytą projektą: šiandien oficialiai atidaryta Lietuvos verslo alėja ir Verslo skveras.

Naujoji viešoji erdvė žymi istorinę vietą, kurioje Pirmosios Lietuvos Respublikos metais vyko visame pasaulyje šalies pažangą garsinusios žemės ūkio ir pramonės parodos.

Verslo alėjos projektą parėmė dešimtys po 1990 m. atkurtos nepriklausomybės sėkmės istorijas sukūrusių bendrovių, šeimos ir pavieniai verslininkai.

"Šios įmonės ir žmonės šiandien rašo verslo istoriją ir svariai prisideda prie valstybės stiprėjimo. Nauja erdvė įprasmina verslą kaip valstybės ir piliečių gerovės pagrindą, sukuriantį sąlygas mokslui, menui, kultūrai, sportui, socialinei apsaugai. Bendruomenės santalka įgyvendinant projektą liudija, kad ir 100-aisiais Lietuvos valstybės atkūrimo metais visuomenė gali susitelkti bendram darbui ir palieka šią žinią ateities kartoms", –  sako rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis.

Valstybės verslo ištakas įamžinančią erdvę sudaro dvi architektūrinės kompozicijos – skulptoriaus Algimanto Šlapiko ir architekto Daliaus Paliukaičio darbai "Plaktukas" ir "Pinigų kalnas". Granito plaktukas simbolizuoja pirmapradžius gamybos įrankius, vienoje linijoje išdėstytos iš granito iškaltos 36 vinys imituoja konvejerinį gamybos principą. Ant simbolinių vinių iškalti rėmėjų vardai ir logotipai. "Pinigų kalno" granito plokštumoje inkrustuota vienuolika bronzinių Lietuvos istorinių monetų atvaizdų.

Konkurso sąlygose buvo griežtai nurodyta išlaikyti kuo natūralesnę miško aplinką, darną su esama aplinka ir kraštovaizdžiu, nenumatyti darbų, galinčių pakenkti kultūros paveldo objekto autentiškumui, menkinti jo vertingąsias savybes ir neigiamai veikti kraštovaizdį ar apžvalgos galimybes.

"Verslininkai nėra menininkai, todėl daugelį svertų šiame konkurse atidavėme į šią sritį išmanančių profesionalų rankas", – sakė vienas projekto iniciatorių ir klubo "Verslas Kaunui" steigėjų, rūmų viceprezidentas Zigmantas Dargevičius.

Vertinant pateiktus darbus vienas iš svarbiausių kriterijų buvo meninė vertė. Komisijos sprendimu premijomis buvo įvertinti trys projektai, o geriausiu konkurse pripažintas skulptoriaus Algimanto Šlapiko ir architekto Daliaus Paliukaičio darbas "Homo faber – žmogus kalvis".

2017 m. spalio 12 d. po "Pinigų kalnu" įkasta simbolinė kapsulė su rėmėjų laišku ateities kartoms, kuriame rašoma apie verslo bendruomenės pilietišką sąmoningumą, pagarbą Valstybės istorijai ir vienybę pažymint Valstybės atkūrimo 100-metį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nino Galėjo ne pinigų kalną, o paminklą Galaunei pastatyti Būtų prasminga prieš jo namą matyti ir Lietuvos nusipelniusio veikėjo bent jau biustą ...o čia tas kalnas visai netinka

Angele2

Angele2 portretas
Tik neliaupsinkit to nabago Kupčinsko. Kiek pamenu, visas jo darbas buvo imti išmokas už dalyvavimą mišiose. Beje, Žalgirio arena buvo pastatyta visai ne prie Kupčinsko, o prie Mikaičio.

???????????

??????????? portretas
Jeigu jau rasote tai gal reikia ir adreso kur ta aleja Marse ar Menulyje ????????
VISI KOMENTARAI 81

Galerijos

Daugiau straipsnių