NATO šalių technika – jau pakeliui į Kauną

Prieš pat vasarą Kaune vyks vienos didžiausių NATO karinių pratybų. Kariuomenės atstovai praneša, kad į miestą pradėta gabenti technika.

Spūsčių nebus

Į Panemunėje įsikūrusį Vytauto Didžiojo jėgerių batalioną jau vežama įvairių ryšių technika, kuri bus naudojama pratybose. Šiuo metu pavienės sąjungininkų šalys jau yra atvežę savo techniką, tačiau didesnis sujudimas laukiamas šią ir kitą savaites. Iš viso pratybose dalyvaus apie 1 tūkst. NATO karių.

Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas, kapitonas Tomas Pakalniškis teigė, kad į Kauną gabenama NATO šalių technika nesudarys jokių problemų miesto gyventojams, Kauno gatvėse nebus ribojamas eismas.

"Tai bus labiau pavieniai gabenimai, o ne masyvios karinės technikos kolonos. Visos ryšio priemonės telpa į sunkvežimius, viršgabaritinių krovinių tikrai nebus, tad papildomų spūsčių mieste taip pat neturėtų būti", – sakė kapitonas T.Pakalniškis.

Įvairūs keliai

Kariuomenės atstovas pasakojo, kad didesnis sujudimas bus juntamas artimiausias dvi savaites. NATO karių technika į Kauną bus gabenama įvairiais būdais.

Kai kurios pratybose dalyvaujančios šalys savo ryšių priemones skraidins į Vilniaus ar Kauno oro uostus, o tada vyks į Panemunę. Kiti – pirmiausia išsikraus Klaipėdos uoste. T.Pakalniškis užsiminė, kad Vokietijos ir Lenkijos karių technika bus vežama įprastais sausumos keliais.

Ryšio pratybų metu Kaune treniruosis 1 tūkst. karių iš devyniolikos NATO šalių.

Anot pašnekovo, jau pirmadienį į Kauną atvyks Lenkijos delegacija, kurią sudaro apie 60 karių. Jos krovinys – trys konteineriai, autobusas ir kita įranga. Taip pat šią dieną Kauno oro uoste nusileis ir dalis danų bei ispanų karių.

Antradienį atvyksta amerikiečiai, italai, čekai, kita dalis danų karių ir jų įrangos. Trečiadienį Kauno oro uoste leisis 60 Didžiosios Britanijos karių. Tą dieną danai atsiųs dar du sunkvežimius, prikrautus įvairiomis ryšių priemonėmis.

"Tai didžiausi šios savaitės atvykimai. Kitos delegacijos atvyks dar po savaitės. Iš esmės pastarosios kelios savaitės skirtos būtent atvykimo ir technikos atsigabenimo procedūroms. Tačiau kiekvienos šalies atvykimo laikas skiriasi, todėl pasikartosiu, kad nebus sudarytos ilgos karinės technikos kolonos", – sakė kapitonas T.Pakalniškis.

Specifinės pratybos

Nors tai bus vienos didžiausių NATO pratybų Kaune, miestiečiai tankų nematys ir šaudymo garsų negirdės. Visos pratybos vyks naudojant įvairias ryšių priemones. T.Pakalniškis užsiminė, kad į Kauną bus atvežta ir itin slapta ryšio technika. Pratybų metu kariai mokysis dirbti tiek su sąjungininkų atgabenta ryšio technika, tiek bus žiūrima, kaip įvairios priemonės sąveikauja kartu.

"Ratinės technikos bus tik tiek, kiek reikalinga atvežti ryšių įrangą, kurią sudaro įvairios lėkštės, palydoviniai siųstuvai, konteineriai. Į stovyklos vidų patekti pašaliniams nebus galima dėl saugumo reikalavimų. Su šia įranga dirbs tik NATO kariai, tačiau išrikiuotą techniką bus galima šiek tiek matyti iš šono, kur bus nustatytos maksimalios leistinos prieigos", – informavo Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas.

Šių metų gegužės 22–birželio 2 d. Kaune vyks NATO karinės pratybos "Steadfast Cobalt" ("Tvirtas kobaltas"). Kapitonas T.Pakalniškis užsiminė, kad pratybų laikas gali nežymiai kisti ir prasidėti gegužės 19 d., tačiau kol kas data dar nėra iki galo patvirtinta.

Pratybų metu bus vertinami NATO sąjungininkų ryšių vienetų gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių. Šių ryšio pratybų metu Kaune treniruosis 1 tūkst. karių iš devyniolikos NATO šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fs

Fs  portretas
Kvailiai, pinigu švaistimas

Gediminas/sanimideg ir anonimas šitiems

Gediminas/sanimideg ir anonimas šitiems portretas
vėl putino kalytės loja ?

Anonimas

Anonimas portretas
landzbergio terorista nesupranta,kad jei mažas sujungimas,tai sudegs ir ta technika ir tatos tvarteliniai su visu tvartu
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių