NATO kariai Kaune atliko kilnią misiją

NATO kariai, prieš palikdami mūsų šalį, turi tradiciją padaryti gerų darbų. Šį kartą apie 100 karių Kauno klinikose neatlygintinai davė kraujo.

Atvyko savo noru

Pirmadienio rytą NATO kariai rikiavosi Kauno klinikų Kraujo centre. Paaukoti kraujo atvyko Belgijos, Vokietijos, Norvegijos, Liuksemburgo ir Nyderlandų kariai, šiuo metu dislokuoti Lietuvoje.

„Mes į Kauno klinikų Kraujo centrą NATO karius vešime per kelis kartus, nes čia nėra labai daug vietos. Čia visi atvyko savo noru, niekas grožio konkurso neskelbė“, – kalbėjo Priimančiosios šalies paramos grupės seržantė Otilija Vitkevičienė.

Ji tikino, kad baigiantis rotacijai kariai būna susidraugavę ir nori ką nors gero padaryti Lietuvai. Gerų darbų kraitelėje – nuo labdaros iki bendravimo su vietos mokiniais ar ligoniais. 

Čia visi atvyko savo noru, niekas grožio konkurso neskelbė.

„Prieš išvykdami iš Lietuvos jie ateina ir paprašo, kad mes pasiūlytume, ką jie galėtų palikti Lietuvai. Esame šelpę „Caritą“, padėję mokykloms. Per radiją išgirdau, kad trūksta kraujo, tad jiems pasiūliau ir jie sutiko“, – kalbėjo seržantė O.Vitkevičienė.

O.Vitkevičienės teigimu, kol kas neatsisakyta idėjos ir padėti Jonavos šeimai, nukentėjusiai nuo gaisro. Jei kariai norės, bus nupirkti įrankiai ir NATO sąjungininkai padės atstatyti sudegusius namus ar ką nors paremontuos.

Didelė garbė

Į Kauno klinikas atvykę kariai teigė, kad tapti kraujo donorais jiems yra didelė garbė. Tai ne tik pagalba sergantiems Lietuvos žmonėms, bet ir padėka už šiltą priėmimą.

„Ne visi kariai galėjo atvykti, tad pirmadienį kraujo duos apie dešimt belgų, bet mes ketiname sugrįžti. Kai aukoji kraują, prarandi šiek tiek energijos, bet visi kariai yra sveiki, tad galime atsigauti labai greitai“, – kalbėjo Belgijos karių vadė.

Kai kurie užsienio kariai ne pirmą kartą aukojo kraujo.

„Belgijoje esu davęs keturis ar penkis kartus, dar teko aukoti kraujo Afganistane. Kai esi jaunas ir sveikas, kraujo aukojimas yra mažas dalykas, galintis padėti. Kraujo visada trūksta, todėl nežinau, kodėl turėtumėme neaukoti. Kartu tai geras būdas parodyti, kad mes palaikome Lietuvą ir galime petys į petį būti partneriais“, – kalbėjo karys Robinas.

Reikia nuolat

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė Diana Remeikienė tikino, kad šiuo metu nėra kritinės situacijos ir visų grupių kraujo atsargų centras turi, tačiau jas reikia nuolat papildyti. Kasdien į Kraujo centrą ateina apie 30 donorų, tačiau norint užtikrinti pakankamas kraujo atsargas reikėtų, kad kasdien ateitų apie pusšimtis.

„Po pastarųjų pranešimų žiniasklaidoje situacija tikrai pagerėjo, tad dabar situacija nebloga. Tačiau vasaros pabaigoje situacija buvo nerami, džiaugiamės, kad donorai atsiliepė į kvietimus aukoti kraujo“, – sakė specialistė.

Anot jos, Lietuvos kariai nuolat dovanoja kraujo.

„Tai pavyzdys žmonėms, kurie į donorystę vis dar žiūri skeptiškai“, – kalbėjo D.Remeikienė.


Šiame straipsnyje: NATO kariaikraujo donorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Tikrai, kas liečia privažiavimą prie Klinikų...... Nuleist kraują atšoktų fantazija.

Aha

Aha portretas
Man tai įdomu, pėstute tie kariai iki Klinikų kraujo centro atėjo ir kraują nusileidę iš jo išėjo, ar jiems specialiai buvo išskirta vieta automobiliui pasistatyti, kol kraują davinės? Nes kai prie Klinikų toks parkavimas, gabenti į ten savo kraują nepatartina. Į ten, aišku, galima ir tapu tapu atitapnot, bet iš ten norėtųsi su mašinėle išvažiuot, nes palikus puslitrį kraujo kartais silpnoka pasidaro, toli eit nesinori, padoresnėje vietoje (kaip antai prie senojo kraujo centro būdavo) galėdavo koks artimasis automobilyje palaukt ir parvežt, o prie Klinkikų taip pigiai neprivažiuosi...

Rikas

Rikas portretas
Ačiū JAV kariams !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių