Napoleono mūšis priviliojo apie 70 tūkst. smalsuolių

Praėjusį šeštadienį Nemuno saloje Deltuvos mūšio inscenizaciją stebėjo apie 70 tūkst. žmonių, paskelbė festivalį „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812“ organizavęs Kauno turizmo informacijos centras (TIC).

„Manome, kad šventėje dalyvavo ne tik kauniečiai, bet ir nemažai svečių iš visos Lietuvos“, – pasibaigus šventei sakė TIC vadovas Sigitas Sidaravičius. Jis įsitikinęs, kad festivalis buvo sėkmingas, tačiau apgailestavo, kad dėl techninių nesklandumų nepavyko šventės uždarymo ceremonija.

„Ansamblis, kuris turėjo koncertuoti per šventės uždarymą, paskutinę minutę pranešė, kad negalės atvykti, nes sugedo jų transportas. Be to, įvertinome ir kitą faktorių – buvo likę tik trys rekonstruktorių palapinės, žiūrovų taip pat nebuvo labai daug, todėl  šventės uždarymo renginio atsisakėme. Tiesiog paskelbėme, kad šventė baigėsi“, – teisinosi šventės organizatorius.

Anot S.Sidaravičiaus, festivalio organizavimui iš miesto biudžeto buvo skirta 220 tūkst. litų. Anksčiau žadėta skirti 250 tūkst. litų, tačiau perskirsčius biudžetą 30 tūkst. litų nuspręsta atiduoti žurnalui „Nemunas“.

„Nemažą dalį pinigų „suvalgė“ mokestis kiekvienam šventėje dalyvavusiam rekonstruktoriui. Kitose Europos valstybėse už dalyvavimą dažniausiai mokama po 100 eurų, bet mes jiems mokėjome po 100 litų. Tačiau rekonstruktoriams, kurie šventėje atliko vaidmenį su žirgu arba darbavosi prie patrankų, buvo išmokėta po 300 litų", – sakė šventės dirigentas.

1812 metų vykius atkūrė istorijos klubų atstovai iš Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Čekijos bei Lietuvos.

S.Sidaravičiaus teigimu, už savivaldybės skirtas lėšas taip pat buvo parūpinta šiaudų ir malkų stovyklaujantiems kariams, aptvertos renginiui skirtos teritorijos, išnuomoti žirgai, scena, užsakyta reklama žiniasklaidoje.

„Krašto apsaugos ministerija festivaliui buvo skyrusi savo virtuvę, kurioje gaminome košes pagal tikrus lietuviškus receptus, jas labai gyrė mūsų svečiai. Be to, Kauno kavinių buvo prašoma gaminti tik nacionalinio paveldo patiekalus, tai labai sužavėjo užsieniečius“, – tikino S.Sidaravičius.

Pasak jo, didžioji dalis karo rekonstruotojų Kaune lankėsi pirmą kartą ir čia jiems patiko.

„Rekonstruotojai liko patenkinti viskuo: stovyklai parinkta vieta, maistu, pramogomis. Daugelis minėjo, kad norėtų dar kartą sugrįžti į Kauną. Čekų karo vadas net didžiavosi, kad sušlapo kojas istorinėje upėje – Nemune", – teigė S.Sidaravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVE

LIETUVE portretas
Vis labiau nusiviliu savo tautieciais,kurie garbina viska ,kas svetima ir dar okupantus ,ne karta okupavusius musu krasta,o minia traukia ziureti., dziugauja -svestu lietuviska Rasos svente...ar Jonines.O dar vis vadina save patriotais...

komentatoriui

komentatoriui portretas
ponia ar pone.. gal paskaitykit vadoveliu daugiau... geda uz jusu neissilavinima. ar buvo cia kazkas garbinamas ar tai buvo gyvosios istorijos festivalis. baikit verkt...

Lietuvei

Lietuvei portretas
eikit mokytis istorijos verkslentoja..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių