Namai, kur išsitenka ir seneliai, ir jaunos mamos

"Kartų namuose" glaudžiasi ne tik seneliai, kuriems reikalinga globa, slauga, bet ir socialinių problemų turinčios jaunos motinos su mažais vaikais.

"Kartų namuose" glaudžiasi ne tik seneliai, kuriems reikalinga globa, slauga, bet ir socialinių problemų turinčios jaunos motinos su mažais vaikais.

Trūksta vietų

Įstaigos darbuotojai pastebi, kad ne visoms mamoms gali būti suteikta pagalba, nes vietų skaičius ribotas. "Kartų namai" Kaune yra vienintelė įstaiga, padedanti motinoms auginti vaikus.

Pasak "Kartų namų" direktorės pavaduotojos Sigitos Šergalienės, kai prieš du dešimtmečius buvo steigiami šie namai, paaiškėjo, kad pagalbos reikia ne tik seneliams. Tada pasirūpinta, kad atsirastų vieta ir jaunoms mamoms su vaikais, kur jos įgautų reikiamų įgūdžių bei galėtų auginti savo mažylius.

"Įstaigą įkurti padėjo "Caritas". Tuo metu labai reikėjo ne tik senelių namų, nes nebuvo nei krizių centrų, nei nakvynės namų. Todėl socialinių problemų turinčios jaunos motinos su vaikais neturėjo kur apsistoti. Steigti globos namus vien tik motinoms beveik niekas nenorėjo. Iš pradžių buvo parengtas projektas tik senelių namams, bet kai atsirado motinų su mažais vaikais, kurioms reikėjo skubios pagalbos, "Kartų namai" atrado vietos ne tik seneliams", – prisiminė pavaduotoja.

Buvęs vaikų darželis

S.Šergalienė pasakojo, kad pastate, kuriame įkurti "Kartų namai", kadaise veikė vaikų darželis. Savivaldybei perdavus šias patalpas, buvo likę tik sienos, stogas ir dalis langų. Darbuotojams iš pradžių teko išnešti visas šiukšles iš apleisto pastato, o tik paskui pasirūpinti remontu.

Dabar rimtų problemų dėl pastato nekyla. Tiesa, patalpos nėra visiškai pritaikytos slaugai, o tai apsunkina personalo darbą.

"Norėjome nusipirkti specialią lovą, kad slaugomus gyventojus iš kambario galėtume nuvežti į dušą ir nuprausti, bet ja nepravažiuotume siaurais koridoriais. Finansinių galimybių lyg ir turime, tačiau mus riboja maža erdvė", – pastebėjo "Kartų namų" darbuotoja.

Žmonių, kuriems būtina slauga, daugėja, todėl "Kartų namuose" jau svarstoma, kaip praplėsti esamas erdves.

"Neseniai patvirtino mūsų pateiktą projektą ir leido statyti priestatą. Naujos patalpos bus pritaikytos slaugomiems gyventojams", – apie ateities planus užsiminė pavaduotoja.

Painioja su viešbučiu

Tuščių vietų įstaigoje nebūna, visada yra laukiančiųjų apsigyventi "Kartų namuose". "Tik vieta atsilaisvina, iškart atkeliamas naujas gyventojas. Motinoms su mažais vaikais yra tik aštuonios vietos, todėl bendradarbiaujame su savivaldybės Vaiko teisių ir apsaugos skyriumi bei sprendžiame, kam tikrai būtina padėti bei ką reikia apgyvendinti", – kalbėjo S.Šergalienė.

Pasak jos, kelioms dienoms apsistoti galima krizių centruose, nakvynės namuose. Daugelis klaidingai mano, kad "Kartų namai" atlieka viešbučio funkciją arba yra vieta apsistoti tiems, kurie neturi kur gyventi. Pagrindinis tikslas – mokyti įgūdžių: jeigu mama tikrai žino, kad ji nori keisti savo gyvenimą, įgauti reikiamos patirties auginant vaiką, tada jai suteikiama galimybė apsigyventi "Kartų namuose".

"Į mūsų įstaigą kreipiasi tos motinos, kurios nesugeba pačios auginti ir prižiūrėti savo vaikų. Dažniausiai apie tokius atvejus praneša Vaikų teisių ir apsaugos skyrius. Būna, kad "Kartų namuose" nori apsigyventi nepilnametės motinos, pačios gyvenančios globos namuose. Mūsų įstatymai neleidžia motinai auginti vaiko globos namuose. Įgūdžiai savaime neatsiranda, motinai reikia padėti, kad vėliau ji savarankiškai galėtų auginti savo vaiką", – teigė pavaduotoja.

Daugelis motinų įgauna reikiamų įgūdžių ir išėjusios iš "Kartų namų" pačios augina savo vaikus, tačiau pasitaiko atvejų, kad jaunos mamos suserga priklausomybės ligomis.

"Tada mūsų įstaiga negali niekuo padėti, nes nėra tinkamų specialistų, kurie gydytų motinas. Vaikai atiduodami į globos namus", – aiškino S.Šergalienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių