Naktinis turgus: patenkinti ir ūkininkai, ir pirkėjai

Naktinis vaisių ir daržovių turgus prekybos miestelyje Urmas vyksta bet kokiu oru, visais metų laikais.

Prekybininkai susirenka 4 val. ryto, kai už lango dar būna tamsu, o 8 val. ryto, kai Kaunas pradeda gyventi įprastu ritmu, šis turgus jau išsiskirsto.

Naktinis vaisių ir daržovių turgus vyksta po atviru dangumi aikštėje, esančioje tolėliau šalia Baltosios galerijos, kuri susisiekia su Garažų ir Elektrėnų gatvėmis. Naktį šį plotą apšviečia ir kelią prekybininkams parodo aukštai iškilę galingi prožektoriai. Prekiautojai čia pradeda rinktis dar iki turgaus pradžios, jau nuo 3 val. ryto.

Dengti sunkvežimiai, mikroautobusai tvarkingai rikiuojasi ratu. Prie kiekvieno automobilio netrukus atsiranda improvizuota prekyvietė. Pūpso tinkliniai maišai su bulvėmis, morkomis, raudonaisiais burokėliais ar svogūnais, dėžės su kitomis gėrybėmis. Čia pat ir svarstyklės. 4 val. viskas jau būna paruošta prekybai.

Į šį naktinį turgų susirenka daržininkystės ir sodininkystės ūkių šeimininkai. Tarp nuolatinių dalyvių – ūkininkai ne tik iš Kauno rajono, bet ir iš Birštono, Marijampolės ir kitų savivaldybių.  Naktinio turgaus prekiautojai savo produkcijos neveža į kitus turgus, nes tam tiesiog neturi laiko: ūkyje laukia aibė darbų. Čia prekiaujantys ūkininkai taip pat netiekia savo produkcijos ir prekybos centrams. Ne paslaptis, kad šie augintojams atseikėja itin šykščiai.

Lietuvos ūkių šeimininkai į naktinį turgų atveža įvairiausių rūšių daržovių, taip pat ir retesnių. Čia visuomet galima rasti ir sezoninių ar šiltnamyje užaugintų žalumyninių daržovių, traškių raugintų kopūstų, kuriuos labai mėgsta lietuviai.

Daugelis susirenkančiųjų yra naktinių turgų senbuviai, kai kurie juose dalyvauja jau septynetą metų. Tai ne vien ūkininkai. Yra ir supirkėjų, kurie daržoves, vaisius gabena iš kaimyninės Lenkijos, juos perka iš tenykščių ūkininkų – siekia pateikti tai, ko mūsų rinkoje mažiau: pavyzdžiui, graikinių riešutų, delikatesinių kriaušių, slyvų.

Naktinė prekyba pritraukia visus, kurie ieško šviežiausių kokybiškų vaisių ir daržovių už geriausią kainą. Daug pigiau kainuoja visos daržovės ir vaisiai. Tuo noriai naudojasi daržovių kioskų ir parduotuvių, taip pat maitinimo įstaigų šeimininkai.

Tarp jų daug nuolatinių pirkėjų – ne tik kauniečių, bet ir atvykstančių iš toliau. Naktinį turgų džiaugiasi atradę ir paprasti Kauno gyventojai, kurie nebijo atsikelti iš ryto ankstėliau. Ūkininkai vienodai maloniai aptarnauja visus, nepriklausomai nuo perkamo kiekio – ar pageidausite įsigyti 300 kg kopūstų, ar tik vieną gūžę.

Naktinis turgus vyksta kiekvieną dieną, o daugiausia automobilių su šviežiomis daržovėmis bei vaisiais atvažiuoja ir didžiausia gėrybių pasiūla būna baigiantis savaitei, savaitgalį. Tokia prekybos forma, naudinga abiem pusėms – ir prekiautojams, ir pirkėjams. Ūkininkams – tai galimybė savo produkciją realizuoti tiesiogiai vartotojui dar iki darbo dienos pradžios. Pirkėjams taip pat patogu apsipirkti anksčiau, ypač kai sąlygos tokios palankios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių