Musulmonai Kaune prašo netapatinti jų su bepročiais

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Lietuvos musulmonų muftijus Romas Jakubauskas teigia, kad kiekvienoje bendruomenėje pasitaiko nusikaltėlių ir bepročių, bet daug daugiau yra gerų žmonių. "Nesąžininga, kad mes dabar turime jausti aplinkinių kreivus žvilgsnius tik dėl to, kad kažkur kažkas įvyko", – sakė jis.

Išskiria musulmonus

"Kodėl mus prisimena tik tada, kai kažkas negera įvyksta pasaulyje? Tada ir mes pasidarome reikalingi. Kodėl mumis nesidomi, kai viskas gerai?" – klausė R.Jakubauskas, piktindamasis dėmesiu dėl pastarųjų įvykių Paryžiuje.

Anot jo, įvykus teroristiniam aktui žmonės labai greitai pamiršta istoriją. "Lietuvoje islamas yra oficiali konfesija, gyvuojame kartu kaimynystėje jau daugiau nei 600 metų. Tie patys musulmonai, mano protėviai, dalyvavo mūšiuose gindami Lietuvą nuo priešų. Tad kodėl dabar reikia tapatinti bepročius, kurie įvykdė tokį nusikaltimą prieš žmoniją, su normaliais žmonėmis", – retoriškai klausė R.Jakubauskas, kuris taip pat yra ir Kauno mečetės imamas.

Pasak jo, tarp beveik 2 milijardų pasaulio musulmonų, tokių, kurie pasiduoda kažkam naudingai ideologijai, nėra labai daug. "O religija čia niekuo dėta. Jeigu, sakysime, krikščionys padaro kokį nusikaltimą, tai niekas nesako, štai, krikščionis, bet pasako vardą ir pavardę. Kažkoks kinas nusikalto, tai nesakoma, kad budistas padarė nusikaltimą. Pasaulyje yra visokių ideologijų pasekėjų: teroristine grupuote pripažinti baskai, kurie yra katalikai, Šiaurės Airijoje veikia teroristinė grupuotė IRA, Šri Lankoje teroristai yra komunistai", – sakė R.Jakubauskas.

Sugyvenome be konfliktų

Muftijus piktinosi, kad šiuo metu viena spalva yra piešiami visi: ir teroristai, ir pabėgėliai, ir savo šalyse seniai gyvenantys musulmonai. "Islamo valstybę" sukūrė svetimšaliai, kurie atvažiavo ir išvarė vietinius iš savo žemės. Ne šiaip sau iš Sirijos jau turbūt pabėgo pusė visų gyventojų. Jie priversti palikti savo šalį todėl, kad kažkokie bepročiai atvažiavo iš užsienio ir paskelbė kažkokią valstybę", – anot jo, žmonės bėga nuo bet kokio karo ir dėl to jų negalima kaltini.

Jis dar kartą priminė pavyzdžiu kitoms valstybėms galinčia tapti Lietuvos musulmonų bendrystę su kitomis religijomis. "Aišku, daug metų gyvename kartu, pažįstame vieni kitus ir pasitikime. Tai labai geras pavyzdys, tačiau ir kitose Europos šalyse yra daug senų musulmonų bendruomenių: Balkanuose, Rumunijoje, labai gerbiama totorių bendruomenė ir Lenkijoje, ir Suomijoje. Jie yra ir musulmonai, tačiau tai niekada nekėlė problemų", – pasakojo R.Jakubauskas.

Totorius į Lietuvą pasikvietė Vytautas Didysis, jiems buvo suteiktos visos teisės. Anot R.Jakubausko, priešingai įvyko Prancūzijoje: musulmonai buvo vežami iš prancūzų kolonijų kaip pigi darbo jėga ir jiems nebuvo suteiktos visos teisės: "Bet visada yra galimybių sugyventi – reikia ieškoti sąlyčio taškų, o ne iš karto priešiškai nusiteikti."

Ragino nepasiduoti panikai

Lietuvos musulmonų dvasinis lyderis stebėjosi, kodėl visas žiniasklaidos dėmesys sutelktas tik į Prancūziją: "Dieną ar dvi prieš šitus įvykius buvo sprogimas Beirute – ten irgi žmonės žuvo. Prieš tai – Ankaroje, Kuveite, Saudo Arabijoje. Įvairiose šalyse tai vyksta ir visur žūva žmonės. Visi kovoja su šiuolaikiniu vėžiu – terorizmu."

R.Jakubauskas pabrėžė, kad terorizmas neturi vienos religijos vardo, o islamas tikrai nekaltas dėl to, kokiose rankose jis atsiduria: "Religija yra tikslas, į kurį žmogus eina, o pakeliui jis gali padaryti visokiausių nuodėmių, Negalima kaltinti religijos, jei žmogus daro klaidų."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

TODEL

TODEL portretas
Kaltiname, kad ir teroristai ir jūs vadinami nuosaikieji, gyvenime ir religijoje vadovaujatės ta pačia knyga.Ir būtinai kaltinate kad ne viską suprantam , neatleidžiam, nemylim... IR DAR kokia pasaulio teroristinė organizacija remiasi naujuoju Testamentu, ir eina į bažnyčia melstis, kad palaimintų žudynes????

...

... portretas
Mes jų tai netapatinam, o jie juk mūsų net žmonėmis nelaiko.

spyglys

spyglys portretas
Tai kodėl arabų šalys nieko nedaro dėl pabėgėlių ir kodėl remia ekstremalūs vahabistus,laikydami kitatikius priešais??? Kodėl neišsakoma užsienio musulmonų vieša pozicija ir nesiimama veiksmų???Kaip tada galima arabais pasitikėti?Žinoma tai neliečia totorių ir karaimų,kurie per kelis šimtmečius įrodė ištikimybę Lietuvai.Dėl jų nėra jokių abejonių.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių