Mūšis dėl operacinių: ligonių į gatvę neišmes?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Miesto savivaldybei prabilus apie planus susigrąžinti pastatą, kuriame Laisvės al. įsikūrusi Kauno klinikinė ligoninė, dalis medikų sujudo: kur ir kaip reikės operuoti ir gydyti ligonius?

Sukryžiavo ietis

Kauno klinikinės ligoninės vadovas Gediminas Abeciūnas neslepia: pastatų šeimininkė savivaldybė spaudžia greičiau apleisti dalį ligoninės patalpų Laisvės al. ir kraustytis į Šilainius, nors pagal galiojančias sutartis skubėti lyg ir nėra kur. O būrys ligoninės ortopedų-traumatologų ir chirurgų įsitikinę – ligoninės vadovas skubina kraustytis iš senųjų patalpų be jokio pagrindo ir daro jiems spaudimą.

27 medikai raštu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą ir paprašė paaiškinti, kokiais sprendimais ir teisės aktais remiantis Ortopedijos ir traumatologijos skyrius ketinama perkraustyti į ligoninės patalpas Josvainių g. Jie taip pat iškėlė klausimą, kaip numatoma užtikrinti paslaugų prieinamumą ir kokybę pacientams skubotai perkėlus paslaugų teikimą į esą tam nepritaikytas patalpas.

Ligoninės steigėjai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, į kurį taip pat kreipėsi sunerimę gydytojai.

"Mes ne prieš persikraustymą. Visi gydytojai nori persikraustyti ir dirbti normaliomis sąlygomis. Tik kol kas nematėme jokio oficialaus įsakymo ar rašto, kokiu pagrindu tai daroma, bet akivaizdu, kad tai daroma skubotai", – "Kauno dienai" aiškino keli ligoninės gydytojai, pageidavę neskelbti pavardžių, nes baiminasi dėl savo galimybės toliau dirbti ligoninėje.

Mes ne prieš persikraustymą. Visi gydytojai nori persikraustyti ir dirbti normaliomis sąlygomis. Tik kol kas nematėme jokio oficialaus įsakymo ar rašto, kokiu pagrindu tai daroma, bet akivaizdu, kad tai daroma skubotai.

Spaudžia nuobaudomis?

"Mums ten, Josvainių gatvės patalpose, nėra kur dirbti, nes realiai niekas neparuošta perkraustymui", – tikino vienas anonimiškai kalbėjęs traumatologas.

Anot mediko, kokybiškam darbui su pacientais gyvybiškai svarbios operacinės, iš kurių ir teks išsikraustyti Laisvės. al., tačiau Josvainių g. patalpose, pasak pašnekovo, visiems perkraustytiems ortopedams-traumatologams ir chirurgams šiuo metu tikrai nebūtų sąlygų dirbti.

"Mums ten reikia operacinių, kuriose galėtume operuoti, ir patalpų, kuriose skyriai galėtų įsikurti. Reikalingas pereinamasis laikotarpis. Per 1–1,5 metų tai padaryti būtų realu", – svarstė "Kauno dienos" pašnekovas.

Skubotam perkraustymui nepritariantys gydytojai tikina pajutę ligoninės direktoriaus G.Abeciūno spaudimą – po vidaus audito septyniolika medikų gavo įspėjimus. Gydytojai pasiryžę ginčyti skirtą nuobaudą, tam reikalui jau pasisamdė advokatą, nes mano, kad jų padaryti nusižengimai buvo visiškai nereikšmingi, o reikalavimai pertekliniai.

Tarp gydytojų sklando įtampa – jie įsitikinę, kad nuobaudomis bandoma darbuotojus įbauginti ir priversti bet kokiomis sąlygomis persikraustyti į patalpas Šilainiuose. "Kas norės gauti antrą nuobaudą? Pagal naująjį Darbo kodeksą, du įspėjimai ir viso gero", – liūdniausio scenarijaus baiminosi traumatologas.

Neatsakyti klausimai

Klinikinės ligoninės gydytojų teigimu, susirinkimų, į kuriuos medikai kviesti dėl ligoninės padalinio perkraustymo, būta ne vienas, tačiau, pasak jų, aiškumo nepadaugėjo.

"Siūlėme direktoriui kreiptis į dalininkus, sulaukti oficialaus rašto dėl iškėlimo. Prašėme oficialaus įsakymo, kad žinotume, kokiu pagrindu ir per kokį terminą turėsime išsikraustyti", – dėstė į redakciją užėję ligoninės gydytojai.

Jie baiminasi, kad skuboto perkraustymo pasekmės gali būti tikrai nedžiuginančios. "Galime prarasti pacientų srautus, žmonės bus nepatenkinti. Kas atsakys už galimas komplikacijas dėl perkraustymo? Kas prisiims atsakomybę, jeigu mes pradėsime kraustytis neturėdami jokio dokumento? Mes patys, gydytojai?" – klausimus kaip žirnius vienas per kitą bėrė medikai. Jie tikino, kad atsakymų nėra, tad nerimo daug.

Sutartis leidžia neskubėti

Ligoninės vadovas G.Abeciūnas neslepia, kad jo vadovaujama įstaiga tapo savotiška įkaite. Kai prieš kelerius metus savivaldybei priklausiusi ligoninė buvo perduota Sveikatos apsaugos ministerijai, pastatų valstybei niekas neperdavė, ir jie liko Kauno miesto savivaldybės nuosavybė. Pasak G.Abeciūno, ministerija neskiria lėšų pastatams, kurie jai nepriklauso, remontuoti.

Dar 2011 m. savivaldybė ir ligoninės vadovai sutarė: ligoninei suteiktos papildomos patalpos Josvainių gatvėje, tačiau gydymo įstaiga turės grąžinti savivaldybei priklausančius pastatus miesto centre. Juos ligoninė valdo panaudos pagrindais pagal sutartį, sudarytą su Kauno miesto savivaldybe, iki 2028 m. gruodžio 1 d. Ligoninės vadovas prasitarė, esą savivaldybės vadovai žodžiu išsakė norą, kad patalpos Laisvės alėjoje liktų tuščios jau iki šių metų pabaigos.

"Mes turime priemonių planą, bet tam reikia ir laiko, ir pinigų, juo labiau kad ir panaudos sutartis dar galiojanti", – sakė G.Abeciūnas.

Ne per vieną dieną

Pasiteiravus, ar ligoninės medikai pagrįstai nerimauja, kad, pradėjus kraustytis į Šilainius, nepakaks operacinių ir kad patalpos neparuoštos persikraustyti, ligoninės vadovas pripažino, jog skubus perkraustymas neįvyktų sklandžiai. "Svarbiausia mums – operacinės. Taip, problema yra", – neslėpė G.Abeciūnas.

Jo teigimu, ligoninė pati nori kaip įmanoma greičiau į Šilainius perkraustyti senose patalpose Laisvės al. veikiančią ligoninės virtuvę, o čia likusiems pacientams maistą tiekti specialiuose termosuose, tačiau operacinių klausimas lieka keblus.

"Josvainių gatvėje yra vienuolika operacinių. Sudarius operacijų planą, pacientai nenukentės. Jeigu gautume finansavimą, esame pajėgūs įrengti ir daugiau operacinių Šilainiuose, aišku, ne per vieną dieną, bet ministerija informavo, kad pinigų nėra ir nebus", – situaciją apibūdino G.Abeciūnas. Pasak jo, visai ligoninei perkelti reikia išties nemažai pinigų, nes būtina suremontuoti patalpas, atsinaujinti. "Juk turime būti konkurencingi", – pridūrė direktorius.

Jis kategoriškai neigė kalbas, esą po persikraustymo priedanga norima atsikratyti gydytojais traumatologais. Pasak G.Abeciūno, nė vieno gydytojo neketinama atkeisti, o medikų nepasitenkinimas ir skundai atsirado po savivaldybės paraginimo greičiau išsikraustyti. "Užuot kartu galvojus, kaip išspręsti šį klausimą, keliama sumaištis", – tikino ligoninės vadovas.

Niekas nesako, kad jie turi susirinkti daiktus ir išsikraustyti jau šiandien. Konkrečios datos nėra, bet norime, kad procesai vyktų kaip įmanoma greitai.

Nieko neliks

Beveik 19 tūkst. kv. metrų Kauno klinikinės ligoninės naudojamos patalpos miesto centre, Laisvės alėjoje, – įspūdingos vertės nekilnojamasis turtas. Vos išgirdęs, kad kalbėsimės apie jas, savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas iš karto prabilo: "Situacija yra bloga."

"Patalpos turi būti naudojamos efektyviai. Buvome nuvykę patys, apžiūrėjome. Trečdalis tų patalpų yra visai nenaudojamos: durys užkaltos, radiatoriai nupjauti. Tai mūsų patalpos, todėl rūpi. Jos kada nors bus mums grąžintos, bet jeigu taip naudojamos, kaip dabar, iš tų patalpų po kelerių metų neliks nieko", – dėstė G.Petrauskas.

Anot jo, ligoninės prašoma grąžinti savivaldybei tai, ko nereikia ligoninei. Savivaldybės atstovas taip pat pabrėžė, kad valstybėje einama optimizavimo link, tokios pozicijos esą laikosi ir Sveikatos apsaugos ministerija, kuri yra viena iš ligoninės steigėjų. "Įstaigos vadovas turėtų spręsti, kaip ką padaryti, kad būtų galima iškraustyti. Yra du steigėjai – Ministerija ir Kauno klinikos. Abu steigėjai turėtų susėsti prie vieno stalo, galime prisijungti ir mes, ir kartu spręsti", – svarstė G.Petrauskas.

Jis užsiminė, kad ligoninės vadovų padejavimai, esą Šilainiuose netilps viskas, neturi pagrindo, nes steigėjai ir pati ligoninė turėtų įvertinti, ar tikrai visos funkcijos privalo išlikti, gal kai kurių Klinikinė ligoninė gali atsisakyti, nes tokias pat paslaugas teikia Klinikos.

Konkrečios datos nėra

Anot pašnekovo, ligoninės perkraustymas, kuris pradėtas jau ne vakar, vis dėlto turi kada nors baigtis. "Jeigu įsigyji kitą butą, juk vis tiek kada nors perkraustai savo daiktus į jį iš senojo, o ne gyveni visą laiką per du butus", – su ironijos gaidele palygino savivaldybės administracijos vadovas.

"Niekas nesako, kad jie turi susirinkti daiktus ir išsikraustyti jau šiandien. Konkrečios datos nėra, bet norime, kad procesai vyktų kaip įmanoma greitai", – pridūrė G.Petrauskas.

Kokie tikrosios pastatų šeimininkės – savivaldybės – ateities planai pastatuose miesto centre, kai ten nebeliks nė vieno mediko ir ligonio? "Tiksliai dar nėra aišku. Gal ten gali įsikurti koks viešbutis, o gal perkelsime Centro polikliniką, kurios pastatas Miško g. visiškai nepritaikytas medicinos paslaugoms", – pasvarstė G.Petrauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilma

vilma portretas
matyt , žmonių gerovė visai nerupi ir jau tikriausiai seniai numatyta kas tose pastatuose isikurs, o zmonėms su tarumomis reikės ilgai laukti klinikų priėmimo skyriuje, kai čia buvo labai greitai suteikiama pagalba, bet kam tas zmogus rupi

Ojojoi

Ojojoi portretas
Reikėtų ir dėl ligoninės naikinimo protestuoti kaip dėl šienaujamų medžių, bet tikriausiai tokiam piketui savivaldybė leidimo neduos. Labai jau skanus kąsnelis... O jei ir duos, tai penkiems žmonėms: ateis daugiau - mitingas nesankcionuotas, galima pakuot; ateis tik penki - tuoj kaunadienė nuotraukas išspausdins, va, atseit, pasigrožėkit, tik penkiems pridurkams ligoninė rūpi!

kaunietis

kaunietis portretas
Tai kiek pinigu issiplove Abeciunas darydamas kapitalinius remontus.Kam reikejo tada juos daryti
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių