Mokytojų paieškas lydi įtampa

Kaune fiksuojama nemaža pedagogų kaita. Kol kas pavyksta rasti trūkstamų mokytojų, tačiau kuo toliau, tuo tokios paieškos dėl mažėjančio prestižo ir varganų atlyginimų tampa vis didesniu iššūkiu.

Pradinukų mokytojų kaita

Kauno miesto savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad ieškoma penkiolikos pedagogų ir dar kelių pagalbos specialistų, tačiau dalis jų jau rasta.

Vien Kauno Petrašiūnų progimnazijoje trūko dviejų pradinių klasių mokytojų. "Jau radome", – atsiduso mokyklos direktorė Antanina Džiugienė. Anot jos, viena buvusi šios mokyklos pradinukų mokytoja darbo vietą keitė gavusi pasiūlymą dirbti arčiau namų, kita – galimybę daugiau užsidirbti.

Vieną naują mokytoją direktorė sakė radusi gana greitai. Pastaroji rinkosi iš kelių pasiūlymų, bet apsisprendė dirbti Petrašiūnuose. Antrosios paieškos užtruko ilgiau ir tai vadovei jau kėlė įtampą.

Liepos pabaigoje dar nebuvo aišku, kas mokysis vieną pradinukų klasę.

"Prieš ketverius metus mokytojų galėdavai pradėti ieškoti paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis ir buvai ramus, kad rasi. Dabar reikia pradėti nuo balandžio–gegužės", – kalbėjo progimnazijos vadovė.

Šioje mokykloje iš viso dirba vienuolika pradinių klasių mokytojų, tad vienu metu netekti net dviejų mokytojų – jau didelė kaita.

Dalysis krūvį

A.Džiugienė teigė, kad ramiai laukti rugsėjo kol kas dar negali, nes vis dar ieško matematikos mokytojo ar mokytojos. "Iš kolegų girdėjau, kad kitur labai trūksta fizikų", – pasakojo vadovė.

Jeigu iki mokslo metų pradžios neras trūkstamo matematiko, jo ieškos toliau, o krūvį bandys dalytis esami šio dalyko pedagogai.

"Iki šiol pedagogų trūkumas nebuvo labai ženklus – pavykdavo išsispręsti. Bet pavojus, kad trūkstant mokytojų kils pavojus nuosekliam ugdymo procesui, tikrai yra realus. Rizika didelė, kad kai kurių dalykų to proceso apskritai gali nepradėti", –  neslėpė A.Džiugienė.

Trūksta ne tik pedagogų, bet ir administracijos darbuotojų. Atlyginimai nedideli, tad niekas nesiveržia ir raštinės, bibliotekos vedėjus, pavaduotojus ūkio reikalams ir pan.

Ieško ne visam krūviui

Savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Gražina Jablonskienė teigė, kad laisvi mokytojų etatai ir šiemet nėra didelė problema. "Pavojaus nėra, neskamba jokie varpai", – tvirtino specialistė.

Anot jos, nemažai mokytojų ieškota ne visam krūviui, pavyzdžiui, vos 5–6 val. per savaitę.

Daugiausia ieškota pradinių klasių ir lietuvių kalbos mokytojų (šešių ir atitinkamai trijų). Prancūzų, rusų, etikos, istorijos specialistų reikėjo vienetų.

J.Dobkevičiaus progimnazijoje reikėjo ir pradinių klasių mokytojo, ir priešmokyklinio ugdymo specialisto. Pastarąjį, jos žiniomis, mokykla jau turi.

Lietuvių kalbos mokytojo reikėjo Senamiesčio progimnazijoje. Jo net ir neradus, pedagogu su šia mokykla pasidalys "Aušros" gimnazija.

Prireikė daug naujų pradinių klasių mokytojų todėl, kad šiemet buvo formuota daugiau klasių nei išleista ketvirtokų. O, pavyzdžiui, Paparčio mokykloje trys pradinių klasių mokytojos išėjo į nėštumo ir vaiko auginimo atostogas. Vieną jų pakeitė mokytoja iš Kaišiadorių.

Šios problemos yra išsprendžiamos. Nėra taip, kad vaikai susirinks, o mokytojo nebus.

"Šios problemos yra išsprendžiamos. Nėra taip, kad vaikai susirinks, o mokytojo nebus", – tvirtino G.Jablonskienė.

Trūksta auklėtojų

Jeigu Kauno miesto vaikų lopšeliuose-darželiuose šią vasarą trūko vos kelių auklėtojų, pavyzdžiui, "Pasakoje", "Žaroje", tai lyginant švietimo ir ugdymo įstaigas Kauno rajone, ikimokyklinio ugdymo pedagogų trūkumas yra ryškiausias.

Iš viso Kauno rajone veikiančiuose darželiuose yra sukurta 251 darbo vieta auklėtojams. "Šiuo metu ieškome vienuolikos auklėtojų", – skaičiavo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vyr. specialistė Jolanta Jankauskienė.

Pernai prieš rugsėjį rajono darželiuose trūko penkių auklėtojų.

J.Jankauskienė teigė, kad toks ikimokyklinių ugdymo specialistų trūkumas pastaraisiais metais atsirado todėl, kad daugėjant gyventojų steigiamos vis naujos lopšelio, darželio grupės.

Vyr. specialistė tikisi, kad iki rugsėjo atsiras norinčiųjų pasirūpinti mažaisiais. Likus laisvų vietų, trūkstamų pedagogų darbo krūvį teks išsidalyti esamiems specialistams.

Kauno miesto mokyklose trūkstant daugiausia lietuvių kalbos mokytojų, rajone jaučiamas didesnis fizikų stygius. "Lietuvių kalbos mokytojų turime tiek, kiek reikia, tačiau ieškome dviejų fizikos mokytojų. Vieno – Čekiškės P.Dovydaičio, kito – Vilkijos gimnazijoms.

Neatsiradus fizikų, savivaldybė planuoja kreiptis į jau į pensiją išėjusius šio dalyko specialistus ir kviesti grįžti į mokyklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar daugiau

dar daugiau portretas
teisių duokit vaikučiams tai tada ir tie patys pedagogai išsibėgios. Kas norės būti pašluostės vietoje kažkokiam nesusitupėjusiam ir susireikšminusiam vaikui. Norit, kad mokytojai ne tik užpakalius šluostytu tai pirmiausia reikalaukit iš vaikų drausmės ir pagarbos. O tai dabar vien tik tesigirdi kokie mokytojai blogi, nieko nesugebantys, jei ne dar blogiau, ir tt, tuo tarpu kai nei trijų žodžių teisingai parašyt nesugebantys, vien tik purvą ant suaugusiųjų pilt tėvų išmokyti vaikučiai "visažiniai". Kai vaikas gali nebaudžiamas mokytoją (beje ir kiekvieną jam neitikusį suaugusyjį) apmeluot, apšmeižt, pažemint ir tikima juo, o ne suaugusiu visuomenės nariu.... ką gi mokykla be mokytojų

Specialistams,

Specialistams, portretas
Skelbia apie laisvas darbo vietas formaliai. Etatus dalinasi , klastojami darbo krūviai, etatai ..., puikiai ignoruoja pažeidimus švietimo skyrius. Kada šie pažeidimai nustos egzistuoti? Rinkliavos iš tėvų, rėmimas tik daugiavaikių šeimų, o jog skirti mokinio krepšeliai, iš kurių turėtų būti pinigai moksleiviams, o ne pedagogams apmokėti už ,,kategorijas,,. Iš mokinio krepšelio mokinys rugsėjo 1dieną turėtų gauti ir maitinimą ir reikiamas mokymo priemones! Reikia atsisakyti visų pratybų ,,mokytojų ekspertų,, išleistų.

Peleda

Peleda portretas
O, taip, sedint kabinete "sv.skyriuje" specialistei "jokie pavojaus varpai nesigirdi"...labai blogai, kad nesigirdi.. kaip tik sv.specialistai ir turetu skambinti varpais, daryti zygius i savivaldybe, i svietimo ministerija, kad leistu bent laikinai (1-2 metus) aukletojomis dirbti ir neturincioms ikimokyklinio ugdymo issilavinimo. Kad valstybe apmoketu uz 8 ikimokyklinuko valandas, o ne uz 4, kad keltu pedagogams koeficientus. O ne sedeti siltai kabinete ir sakyti, "jokie varpai neskamba" :)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių