Mokytojos žodžiai mokiniui: užsikimšk, nes kai užkimšiu – neišsižiosi

Skandalingos istorijos apie pedagogų elgesį sukrečia, tačiau pastarieji vis garsiau prabyla apie moksleivių daromą psichologinį spaudimą ir patiriamą stresą. Neretai tokį vaikų elgesį ne tik pateisina, bet ir skatina patys tėvai.

Neteisėti, bet faktai

Į "Kauno dieną" kreipėsi vienos Kauno mokyklų pradinuko mama. Moters kaltinimai sūnaus mokytojai skambėjo grėsmingai. Ji skundėsi, kad sūnus nenori eiti į mokyklą, esą mokytojos replikos žeidžia vaiką, o gydytojai devynmečiui diagnozavo migreną, kurios priežastis, motinos įsitikinimu, yra jo pedagogės elgesys.

"Nutrauksiu tau... (vyriškas lyties organas – red. past.) ir sugrūsiu tau į burną, kad tu negalėtum kalbėti", – tokią mokytojos citatą, teigė mama, jos trečiokas sūnus įrašė mobiliojo ryšio telefonu.

Moteris apdairiai pabrėžė, kad šis įrašas negali būti oficialus įrodymas. Tiesa, neseniai žiniasklaida aprašė, kaip moksleivės padarytas įrašas atvedė pedagogą į teisiamųjų suolą. Tąsyk pokalbį įrašė gimnazistė, šiuo atveju mokinukui vos devyneri.

Berniuko mama visai nesureikšmina sūnui iškeltos užduoties telefonu įrašyti, ką per pamoką kalba mokytoja. "Jis skundėsi ir pasakojo, kad mokytoja kalba visokius dalykus, sakė, kad ateičiau paklausyti. Pasakiau, kad negaliu ateiti ir kad jis tiesiog imtų ir įrašytų", – savo nurodymą sūnui pateisino kaunietė.

Nutylėtos aplinkybės

Trečioko mama tikino atidžiai klausiusi įrašą ir išgirdusi kelias jos ausiai užkliuvusias frazes, netinkamas skambėti iš mokytojos lūpų. Įrašas ne itin aukštos kokybės. Tačiau mamos pasakyta citata pateiktame įraše skamba kiek kitaip.

"Užsikimšk, nes kai užkimšiu – neišsižiosi gyvenime", – tokią mokytojos citatą išgirdo "Kauno dienos" žurnalistai. Aplinkybės, regis, nekuo neišskirtinės. Mokytoja trečiokams per matematikos pamoką aiškino trupmenas. Norėdama įsitikinti, ar visi mokinukai suprato naujai aiškinamą dalyką, teiravosi kiekvieno atskirai.

Pagal įrašą galima suprasti, kad mokytoja priėjo prie nelabai savo žiniomis pasitikinčios moksleivės ir tą patį kartojo jai laukdama atsakymo. Mergaitė lėtai ir nedrąsiai atsakė į mokytojos klausimą, kiek bus kriaušę padalijus pusiau. "Viena antroji", – vos girdisi mergaitės balselis. Į klausimą, kaip išreikšti trupmena arbūzą padalijus į tris dalis, pasigirdo berniuko balsas ir tada skambioji mokytojos frazė.

Ši frazė nebuvo adresuota į redakciją atėjusios moters sūnui, tačiau moteris tvirtino, kad išgirdusi tokius mokytojos žodžius patikėjo anksčiau sūnaus cituotomis jam adresuotomis mokytojos frazėmis.

Moteris neneigė, kad kitų vaikų tėvai yra patenkinti jai užkliuvusia mokytoja. Kelias mokyklas sūnui pakeitusi mama tvirtino pareikalavusi pakeisti šią mokytoją, tačiau nutylėjo, kad prieš ateidama į redakciją kalbėjosi su mokyklos direktoriumi, sutarė palaukti, nekviesti tėvų susirinkimo ir nenulinčiuoti pedagogės.

Leksika neleistina

Mokyklos, kuriame rusena galbūt įsiplieksiantis konfliktas, vadovas atsargiai vertino situaciją. Varžomas konfidencialumo užsiminė apie galimas šeimos problemas, tačiau nevienareikšmiškai pasisakė apie mokytojų patiriamą psichologinį spaudimą, kai dėl perdėto rūpesčio ir noro savo vaikui viso ko geriausio tėvai perlenkia lazdą ir daro spaudimą mokytojui.

"Be komentarų, – mokytojos frazę įvertino Kauno savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika. – Toks elgesys neleistinas. Mokytoja peržengė ribą. Ji ne tik moko dalyko, pedagogas turi būti etiškas ir pavyzdys kitiems."

Mokytoja peržengė ribą. Ji ne tik moko dalyko, pedagogas turi būti etiškas ir pavyzdys kitiems.

V.Mažeika pabrėžė, kad tokias situacijas neabejotinai reikia spręsti, reikia kalbėtis. "Kalbėjimasis būna gerokai rezultatyvesnis nei pokalbio įrašinėjimas", – mokytojos leksikos užfiksavimo metodą vertino Švietimo skyriaus vedėjas.

V.Mažeika įsitikinęs, kad tokią leksiką vartojantys mokytojai dažniausiai išryškėja, kai skundžiasi ne vieno, o kelių vaikų tėvai.

"Dažnai tėvai vaikams mokyklą, ypač pradinę, renka pagal mokytoją. Jie susirenka informaciją, kuris mokytojas jiems atrodo tinkamas ir geriausias", – aiškino V.Mažeika. Švietimo skyriaus vedėjas neabejojo, kad situacija dėl jam pateiktos frazės išsispręs. "Taip nebūna, kad kalta viena pusė. Dažniausiai konfliktai būna įsisenėję ir būna emocijų pliūpsnis ar išprovokuota situacija", – svarstė V.Mažeika.


Šiame straipsnyje: mokytojaimokiniaimokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

asss

asss portretas
O ka daryt, kai mokytoja akivaizdziai, sodina mokini. Penkttokas, jis apsiginti nemoka, vertinama naujos neissisavontos pamokos medziaga, kasdien rasomos neigiamos pastabos. Uz bet koki neatsakyma rasomas dvejetas. Konsultaciju nera. Ka daryti tevams? Rasau zinutes, bandau kalbetis, tyla. Ir is mokytojos ir is administracijos, Mokytoja sena, pamirsta, o kitiems uz menkiausia nusizengimas, sasiuvinio neatsinesima pila dvejetus. Kas cia, nes patycios???

Tam,,Bananui''

Tam,,Bananui'' portretas
Pirmiausia tu esi chamas.Be to,argi tais laikais penktoje klasėje kam nors buvo dėstoma algebra?Mokytoją galima mėgti ar nemėgti,bet suaugusiam vyrui [bent taip prisistatančiam] turėtų būti gėda šitaip tyčiotis iš bet kurio žmogaus.Nenustebčiau,jei ir tavo vaikeliai šitaip elgiasi ne tik su mokytojais.

Gal atvirkščiai...

Gal atvirkščiai... portretas
Labiau patikėčiau,kad tuos žodžius tikriausiai ištarė ne mokytoja tam vaikeliui,o atvirkščiai-labiau tikėtina,kad tai to vaikelio žodžiai mokytojai.Tai dabar labai įprasta.Paklausykim,kaip tokių vaikelių tėveliai kalba.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių