Kaune streikuoja vos kelių mokyklų pedagogai

Šiandien kartu su daugybe Lietuvos mokytojų streikavo ir kauniečiai. Tiesa, negausiai. Švietimo profesinėms sąjungoms nepavykus pasiekti susitarimo su Vyriausybe bei Švietimo ir mokslo ministerija kai kuriose šalies mokyklose nevyko dvi pirmosios pamokos. Mokiniai sėdėjo klasėse, tačiau jiems nereikėjo mokytis.

Preliminariais duomenimis, streikuoti rengėsi per 10 tūkstančių mokytojų iš 350 mokyklų. Prie streiko prisijungė ir kai kurie vaikų lopšeliai-darželiai. 

Jeigu pedagogų reikalavimams patenkinti nepakaks šio dviejų valandų įspėjamojo streiko, sausį planuojama rengti terminuotą kelias dienas trunkantį streiką.

Kauno miesto švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas pabrėžė, kad streikas nukreiptas ne prieš savivaldybę. "Būtų neblogai jeigu mokykloms ir darželiams būtų padidintas finansavimas", - palaikymą pedagogams išreiškė A. Bagdonas.

Vis tik streiku, tai, kas vyksta šįryt Kaune, jis nelabai pavadintų - streikuoja vos kelios mokyklos. Jis teigė gavęs prašymus rengti tokią akciją tik iš KTU Vaižganto progimnazijos, S. Dariaus ir S. Girėno gimnazijos, Dainavos pagrindinės mokyklos, Gedimino sporto ir sveikatinimo, Kovo 11-osios gimnazijos, Viktoro Kuprevičiaus ir "Žiburio" pagrindinių mokyklų. 

Lopšelis-darželis ,,Kūlverstukas“ ir ,,Santaros“ gimnazija savivaldybę informavo streikuosiantys ketvirtadienį. "Viskas vyksta ramiai, tėvų skundų dėl streiko negavau", - sakė A. Bagdonas.

"Pastebėjau, kad pedagogų aktyvumas prisidedant prie streiko labai priklauso nuo mokyklos vadovo pozicijos", - sakė Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.

Anot jos, streiko išvakarėse buvo pasiruošę streikuoti beveik visos mokyklų, kurių pedagogus vienija sąjunga.

Vaikų darželių sukilti ši sąjunga neragino, nes, pasak vadovės, juos lanko maži vaikai, nenori jų išmušti iš dienotvarkės, nes streikas - tik įspėjamasis.

J.Voloskevičienė teigė, kad kai kurių mokytojų entuziazmas maištauti ir noras reikalauti geresnių sąlygų vis dėlto sumenko, kai reikėjo surašyti oficialius streikuosiančiųjų sąrašus. "Galbūt ir direktoriai išsigando ir spustelėjo kolektyvus", -  neatmetė sąjungos vadovė ir pridūrė nenustebsianti, jei streikuojančiųjų bus mažiau nei jų yra sąrašuose.

Beje, ji pastebėjo, kai kur kuriose mokyklose paskutinę minutę streikuojančiųjų kaip tik padaugėjo.

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga pranešė, jog streikai vyks Vilniuje, Kaune, Kauno raj., Šiauliuose, Šiaulių raj., Panevėžyje, Marijampolėje, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Ukmergėje, Radviliškyje, Anykščiuose, Joniškyje, Kupiškyje, Kėdainiuose, Pakruojyje, Pasvalyje, Elektrėnuose, Šakiuose, Švenčionyse, Jonavoje, Molėtuose, Šilutėje.

Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga pranešė, jog streikai vyks Vilniuje, Gargžduose, Salantuose, Palangoje, Kretingoje.

Švietimo profesinės sąjungos kovoja, kad būtų atkurtas mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 m. sausio 1 d. Nuo 2016 m. sausio 1 d. –  1045 Eur, nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. –  1093 Eur.

Taip pat reikalaujama, kad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų  etate būtų padidintas nekontaktinių darbo valandų skaičius, o atlyginimai palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stasys

stasys portretas
reikia mokytojams didinti atlyginimus, gražinant juos į 2009m. lygį, visi atsistatė alyginimus iki krizinio lygio, pradedant teisėjais ir politikus, kad tinkamai galėtų atlikti savo pareigas, o mokytojai ir kiti dirbantieji, kurių atlyginimai neatstatyti ar jiems nereikia gerai atlykti savo pareigų? Mokytojams skaudu tai, kad daugelyje mokyklų atlyginimų koficeientai yra sumažinti iki minimumo.

mokinio mama

mokinio mama portretas
Su dideliu kruviu dar ir iseigines turi per savaite pagal mane pagal darba atlyginimas geras

Raminta.

Raminta. portretas
jau tie mokytojai ne tokie vargšai.Dėl kai kurių mokytojų mažų atlyginimų reikia kaltinti tik mokyklos valdžią,nes dažnai ,,savus''darbuotojus aprūpina dideliu pamokų skaičiui,kitus palikdami tik su trupiniais.O tie ,,savi''-tai priimti per draugus,pažįstamus ar tiesiog jų pačių draugai.O turintys normalų skaičių pamokų atlyinimai irgi normalūs.O motinėlės,kurios prikaišioja dėl mokytojams perkamų dovanų,tikriausiai pačios ir organizuoja tai,o paskui pačios plepa.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių