Mokytis lietuvių kalbos – net iš Australijos

Į Kaune prasidėjusius lietuvių kalbos kursus užsieniečiams sugužėjo 34 atvykėliai iš 17 pasaulio šalių.  Kursai pritraukė studentų net iš Australijos, Japonijos bei Kinijos. Vytauto Didžiojo universiteto organizuojamas 30 dienų maratonas vyksta jau 14 metus.

„Aš gyvenu Pekinėje. Teisingai pasakiau?“ – demonstravo savo lietuvių kalbos žinias Pekine gyvenanti viena kursų dalyvių kinė Liu Kao. Į kursus Kaune ji užsirašė, nes mūsų kalba jai pasirodė egzotiška. Vokiečių kalbą gimtinėje studijuojanti mergina gyrėsi, kad jau moka lietuvių abėcėlę.

Iš Tolimųjų Rytų taip pat atvykęs ekonomikos studentas Micuši Kato ilgą laiką keliavo po Pietų Europos šalis ir užsimanė pažinti vieną  Rytų Europos šalių. Japonas Kaune ne tik mokysis lietuvių kalbos, bet ir domėsis mūsų šalies ekonomikos subtilybėmis.

Dar kitą kursų studentų dalyvį  - 21 metų argentinietį Nylą Maklyną į Lietuvą priviliojo meilė krepšiniui. Šiuo metu Ispanijoje gyvenantis žurnalistikos studentas  norėjo egzotikos, todėl pasirinko šalį, kuri yra tolima ir jam įdomi. Jam lietuvių kalba reikalinga, kad galėtų susikalbėti kasdieninėse situacijose jos reikia išmokti.

„Mano tikslas yra per 30 dienų gauti pakankamai žinių, kad vėliau galėčiau mokytis pati“, - tvirtino latvė Baiba Ale. Namuose ji studijuoja baltų filologiją ir šiuo metu pagal Erasmus mainų programų mokosi Vilniuje. Anot jos, lietuvių kalba yra labai graži.

Latvį Tomsą Trasunsą domina lietuvių ir latvių kalbų ryšiai. „Lietuviškai mokytis kartais yra labai keista, nes kai kurie jūsų žodžiai mūsų kalba reiškia visai ką kitą“, - juokėsi 23 metų vaikinas. Jis šmaikštavo, kad būnant latviu privalu mokėti lietuviškai.

Čekė Michaela Koželuhova lietuvių kalbos 2 metus iki tol mokėsi savarankiškai. Mergina tiki, kad egzotiškos, kaip įvardijo, lietuvių kalbos mokėjimas jai suteiks ateities perspektyvų darbe.

„Atvažiavau mokytis lietuvių kalbos, nes esu iš Kaliningrado srities. Lietuva yra mūsų kaimyninė šalis, todėl lietuviškai mokėti būtų naudinga“, – teigė lenkų literatūros studentė Marija Fadijeva iš Rusijos.

Australijos lietuvė Sigita Gailiūnaitė lietuviškai kalba puikiai, tačiau nenori apleisti kalbos. Todėl ir atvyko į kursus. „Gyvenau mažame Australijos miestelyje. Nebuvo progos eiti į šeštadieninę lietuvių mokyklą. Iš žemaičių tėvų kažkiek jos išmokau, tačiau niekad neturėjau progos jos mokytis iš pagrindų“, – sakė S.Gailiūnaitė.

55-erių metų mokytoja Velta Liubkina iš Latvijos atvyko patobulinti savo lietuvių kalbos žinių, nes jai reikia skaityti lietuviškas su darbu susijusias knygas . „Iš esmės mokytis privertė mano profesija“, – tikino pedagogė.

Fakulteto tarptautinių programų vadovė Jurgita Pilypaitytė pasakojo, kad visą mėnesį vyks intensyvūs 3-4 val. per dieną kursai. Bus mokoma ir žodyno, ir gramatikos, o taip pat teks išsisukti iš situacijos apsilankius, pavyzdžiui, pašte, banke, kavinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių