Mokymasis didina pasitikėjimą savimi

Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi, sako lietuvių liaudies išmintis. Ir tuo vis dažniau įsitikina besimokantys suaugusieji. Neseniai daugiau galimybių užsiimti trokštama veikla atsirado ir savivaldybėse. Priėmus Neformaliojo švietimo įstatymą, jose darbą pradėjo neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatoriai, kurie gali patarti, kur ir ko galima mokytis arčiausiai namų.

Žino, ko reikia

Neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatoriai savo veiklą pradėjo beveik prieš dvejus metus. „Kuriame realias galimybes kauniečiams mokytis visą gyvenimą. Parengtos ir vykdomos programos orientuotos į skirtingus besimokančiųjų interesus. Svarbiausia, kad būtų pasiūlos įvairovė pagal poreikius ir tai taptų prieinama visiems pageidaujantiesiems“, – sako Kauno pedagogų kvalifikacijos centro direktorė ir koordinatorė Rasa Bortkevičienė.

O pasiūla Kaune tikrai yra. Per pastaruosius trejus metus Kauno pedagogų kvalifikacijos centras įgyvendino šešis suaugusiųjų mokymo projektus. Jie skirti ne tik mokytojams, bet ir visiems Kauno gyventojams.

Nuo 2008-ųjų centras kartu su Vytauto Didžiojo universitetu atlieka tyrimus, kurie padeda nustatyti suaugusiųjų miesto gyventojų mokymosi poreikius. Šį rudenį atliktas tyrimas parodė, kad labiausiai pageidaujami yra kvalifikacijos tobulinimo, kompiuterinio-skaitmeninio raštingumo, užsienio kalbų, psichologijos ir sveikatingumo mokymai.

Ruošia darbui

Vieni populiariausių Kauno pedagogų kvalifikacijos centro mokymų – „Konkurencingumo didinimas darbo rinkoje ugdant bendrąsias kompetencijas“, kuriuos finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija. Projektas orientuotas į Kauno regiono dirbančiuosius, taip pat įspėjimus apie atleidimą gavusius asmenis, kuriems teks ieškoti naujos darbo vietos.

„Šių metų balandžio 1 d. Lietuvoje buvo registruota daugiau kaip 160 tūkst. žmonių, ieškančių darbo. Tai maždaug 8,9 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Darbdaviai atsisako neproduktyvių, nesiekiančių tobulėti darbuotojų ir nori kompetentingų, iniciatyvių, veiklių žmonių. Orientuodamiesi į darbdavių lūkesčius sukūrėme projektą, kuris padeda tobulinti būtiniausias kompetencijas ieškant darbo ir kuriant savo sėkmingos karjeros scenarijų“,– pasakoja R.Bortkevičienė.

Viena kursų dėstytojų Birutė Kuklierienė suaugusiuosius moko lietuvių kalbos. „Dabar susiklosčiusi gana nepalanki situacija – juntamas nereikalingas kalbos moderninimas, noras rašyti įmantriau, nyksta bendravimo nuoširdumas, kalboje atsiranda daugiau agresyvumo, madingų klišių, biurokratiškų žodžių“, – sako ji ir tikina, kad kursai daugeliui suaugusiųjų atvėrė akis – kiek daug kalbos klaidų darome to net nepastebėdami.

„Nors lietuvių kalba labai turtinga, jos žodynas vartojamas vis siauriau. Pavyzdžiui, sakoma, verslas daromas, laidos daromos, net draugų pasidaroma. Mokėmės viešosios kalbos dalykų, aptarėme tarimo problemas, sunkiausiai kirčiuojamus žodžius, linksnių vartojimo klaidas. Šiuolaikiniam žmogui pravartu tai mokėti“, – sako ji.

Anot dėstytojos, kalba daug pasako apie žmogų, ugdo pasitikėjimą savimi, parodo, esi tvirtas ar silpnas: „Ar bendrausi su kolegomis, ar eisi į darbo pokalbį, kalba visada reikalinga. Mokėdamas taisyklingai kalbėti, žmogus jaučiasi oresnis ir kiti jį vertina geriau.“

Kursai nemokami

Jau trečią mėnesį šiuos kursus lanko buvusi administratorė Dovilė Andrulevičiūtė.

„Mokomės lietuvių kalbos kultūros, anglų kalbos, tobuliname vidinio pasitikėjimo, iniciatyvumo ir verslumo kompetencijas. Šiandieniam žmogui tai labai aktualūs dalykai. Pavyzdžiui, anglų kalba. Nors buvau mokiusis, jau primiršau kai kuriuos dalykus, o kursuose vėl viską pakartojau. Naudinga buvo prisiminti ir kalbos kultūros dalykus“, – pasakoja moteris bei priduria, kad kursai naudingi ir tiems, kurie tiesiog nori tobulėti. Be to, yra galimybė sutikti daug skirtingų sričių specialistų, su jais pasitarti, pasidalyti nuomone ar gauti patarimų.

Šiuo metu moteris ieško panašaus darbo – administratorės ar vadybininkės, ir sako, kad kursuose įgytos žinios, ypač įgautas pasitikėjimas savimi, turėtų labai praversti.

Įgyti įgūdžių, reikalingų darbo rinkoje, atėjo ir kaunietis Mindaugas. „Tokie mokymai labai reikalingi. Pavyzdžiui, aš šiuo metu neturiu darbo, tikiuosi, kad kursai leis tapti konkurencingesniam darbo rinkoje. Manau, kad dėstomi dalykai reikalingi kiekvienam vidutinio amžiaus žmogui. Kadangi nedirbu, aktualu, kad kursai yra nemokami“, – sako jis.

Labiausiai Mindaugas vertina teisės paskaitas. „Įgijau teisinių žinių. Manau, jeigu nepavyks rasti darbo, tikėtina, kad tapsiu darbdaviu pats sau“, – tikina vyras. „Be to, jei žmogus neturi darbo ar ilgai jo ieško, nukenčia jo savivertė, kyla klausimas, ar esi reikalingas visuomenei. Šie kursai grąžina prarastą pasitikėjimą savimi“, – priduria jis.

Visose Lietuvos savivaldybėse suaugusieji galės nemokamai mokytis lietuvių kalbos, užsienio kalbų, įgyti psichologinių, sveikos gyvensenos žinių, verslumo, skaitmeninio raštingumo ir kitų įgūdžių.

Lėšų suaugusiųjų švietimo programoms skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos bus finansuojamos ir iš 2014–2020 m. ES struktūrinių fondų.

Mokymosi programas suaugusiesiems siūlo:

Profesinės mokyklos, universitetai ir kolegijos

Savivaldybių švietimo centrai

Trečiojo amžiaus universitetai

Įvairios organizacijos

Norintiesiems mokytis internetu:

Lietuvos nuotolinio mokymosi tinklas www.liedm.lt

Suaugusiųjų mokymosi informacinė sistema www.smis.lt

Atvira informavimo, konsultavimo, orientavimo sistema AIKOS www.aikos.smm.lt

Europos Suaugusiųjų mokymosi platforma EPALE https://ec.europa.eu/epale/

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių