Mokykloje – moderni biotechnologijų laboratorija

Nemenką dalį tyrimų ir eksperimentų, atliekamų pasauliniuose gyvybės mokslų centruose, nuo šiol galės atlikti ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) vidurinės mokyklos mokiniai.

Tam jiems tereikės įžengti į antradienį šioje mokykloje atidarytą naująją biotechnologijų laboratoriją. Naująja įranga galima, pavyzdžiui, atlikti elektroforezę – išskaidyti DNR. Šis metodas yra naudojamas nustatant tėvystę, ieškant vėžio genų ir pan.

"Teorijos reikia, bet daug įdomiau mokytis, kai gali pats išbandyti", – kalbėjo dešimtokė Austėja Damulevičiūtė. Iš eksperimentų, kuriuose jau dalyvavo, jai labiausiai patiko stebėti, kaip auga bakterijos.

Ši laboratorija neabejotinai padidins mokinių smalsumą, padės geriau pasirengti egzaminams. Tai akcentavo ir kiti laboratoriją jau išbandę mokiniai.

LSMU vidurinės mokyklos direktorius Arūnas Bučnys užtikrintas, kad galimybė atlikti įvairius biotechnologijų eksperimentus lavins mokinių kūrybines galias, mokiniams padės patirti atradimo džiaugsmą.

Laboratorijoje laisvu laiku galės dirbti visi gamtos mokslais besidomintys mokiniai. Jie, pavyzdžiui, galės tirti užsiaugintų bakterijų atsparumą, patys įsitikinti, ar citrina tikrai veiksminga peršalus, atlikti kitus juos dominančius eksperimentus ir tyrimus.

LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas sakė tikįs, kad šioje laboratorijoje atsiskleis ne vienas talentas. Tyrimų kryptį, sritį ir tikslą mokiniai gali pasirinkti patys.

Tokia laboratorija LSMU vidurinėje mokykloje įrengta neatsitiktinai. Ji skirta gilinantis į biomedicinos ir biosocialinius mokslus.

"Lietuvoje labai trūksta gamtos mokslų specialistų, be to, biotechnologijų žinios – kas yra GMO, gyvas jogurtas, kada vartoti antibakterinį muilą ir pan. – labai praverčia ir kasdieniame gyvenime", – laboratorijos atidarymo iškilmėse kalbėjo VšĮ Gamtos mokslų ugdymo centro ugdomųjų programų ekspertė Laima Servaitė, kartu su kolegomis konsultuojanti, padedanti tobulėti gamtos mokslų pedagogams.

Ši mokykla tapo pirmąja Kaune, kuri įsirengė tokio tipo laboratoriją be valstybės paramos. Prie šios idėjos išsipildymo finansiškai svariai prisidėjo UAB "Berlin Chemie Menarini Baltic".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu...

Įdomu... portretas
Nu nematau ką čia labai girti, turi tikrai ir kitos mokyklos tokių įrangų.. atvažiuokit į KJG, ne ką prasčiau čia yra...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių