Mokykliniai autobusai – ne bet kam

Mokykliniai autobusai vaikus Kaune vežioja jau nuo 2012 m., tačiau tokių transporto priemonių naudojimo tvarkos aprašą miesto savivaldybėje dirbantys tarnautojai susiruošė parengti tik sulaukę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų raginimo.

Mokykliniai autobusai vaikus Kaune vežioja jau nuo 2012 m., tačiau tokių transporto priemonių naudojimo tvarkos aprašą miesto savivaldybėje dirbantys tarnautojai susiruošė parengti tik sulaukę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų raginimo.

Dėl tvarkos neskubėjo

Gegužės pabaigoje Lietuvos savivaldybių asociacija persiuntė Kauno miesto savivaldybei Specialiųjų tyrimų tarnybos raštą, raginantį parengti mokyklinių autobusų naudojimosi tvarkos aprašą. Tik po šio raginimo miesto tarybai bus teikiamas tvirtinti dokumentas, nustatantis, kaip ir kam gali būti naudojami vadinamieji geltonieji, arba mokykliniai, autobusai.

Dažniausiai mokykliniai autobusai važinėja atokiose Lietuvos rajonų vietovėse, kur vaikus reikia pavežti į mokymo įstaigas, tačiau tokių autobusų turi ir miesto savivaldybė.
Pasak Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėjos Rimantės Juodenienės, miesto švietimo ir ugdymo įstaigos turi tik tris geltonuosius autobusus, gautus iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Dar dvylika mažesnių ar didesnių autobusų savivaldybė savo lėšomis yra nupirkusi įvairioms formaliojo ir neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigoms.

Aprašas – formalumas?

"Specialioji mokykla 2012 m. buvo gavusi mokyklinį autobusą iš ministerijos, bet jis nebuvo pritaikytas specialiųjų poreikių vaikams, tai perdavėme Rokų gimnazijai, kuri yra pakraščio mokykla. Taip pat Kovo 11-osios mokykla 2013 m. yra gavusi geltonąjį autobusėlį specialiųjų poreikių vaikams. Specialiųjų poreikių vaikus vežioja ir Abilitacijos centras", – patikslino R.Juodenienė.

Savivaldybės tarnautoja nesureikšmino, kad iki šiol nebuvo tokių autobusų naudojimą apibrėžiančio tvarkos aprašo – esą kiekviena įstaiga turi tokią tvarką, kurią tvirtina direktorius.

"Darome tą aprašą, bet iš tiesų jis labiau formalus, nes pas mus mažai tokių autobusų. Kitose savivaldybėse, kur reikia vaikus į mokyklas vežioti, jų yra daug. Kol nebuvo aprašo, kiekviena įstaiga turėjo direktoriaus patvirtintą tvarką, bet dažniausiai jie naudojami įstaigos veiklai savo reikmėms pavežti vaikučius, niekur kitur", – tikino savivaldybės atstovė.

Autobusą nuomoja

Anot R.Juodenienės, pagal naujai parengtą aprašą, kai jį patvirtins miesto taryba, autobusiukus turės naudoti ir tos įstaigos, kurioms šias transporto priemones yra nupirkusi savivaldybė.

Pasak savivaldybės atstovės, Moksleivių techninės kūrybos centras turi didelį autobusą. "Šiemet jiems buvo skirta lėšų nusipirkti autobusą, nes vežioja vaikučius į olimpiadas, kitokius renginius. Centras pagal atskirą aprašą dar nuomoja autobusą, taryba yra patvirtinusi įkainius, jeigu kam nors reikia pasinaudoti", – pridūrė Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja.

Pernai autobusiukas iš koncertinės įstaigos "Santaka" buvo perduotas Moksleivių aplinkotyros centrui. R.Juodenienės teigimu, jie veža vaikučius ir aplinką tvarkyti, ir pažintiniais edukaciniais tikslais.

Ar įstaigų darbuotojai nepiktnaudžiauja mokiniams vežti skirtais autobusais? "Ne, ką ten piktnaudžiaus? Kur jie važinės? Degalams ne tiek jau daug pinigų skiriama, kad galėtų važinėti bet kur", – pastebėjo Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to to jokei

to to jokei portretas
esi pripratęs nuo sovietmečio vogt bet kur ir bet ką?

hjgh

hjgh portretas
vezioja mano vaika, esu patenkinta, tik ka dir toliau veziotu, butu liuks, kad neprigalvotu viskoiu bereikalingu aprasu

hjgh

hjgh portretas
vezioja mano vaika, esu patenkinta, tik ka dir toliau veziotu, butu liuks, kad neprigalvotu viskoiu bereikalingu aprasu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių