Mokslo premija atkeliavo į Babtus

  • Teksto dydis:

Lietuvos mokslo premijų komisijos sprendimas nudžiugino Babtų mokslininkus. Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkų komanda apdovanota už darbus, augintojams atveriančius naujų galimybių.

Lietuvos mokslo premijų komisijos sprendimas nudžiugino Babtų mokslininkus. Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkų komanda apdovanota už darbus, augintojams atveriančius naujų galimybių.

Pavelas Duchovskis, Aušra Brazaitytė, Giedrė Samuolienė ir Akvilė Viršilė apdovanoti už darbų ciklą "Augalų fiziologijos tyrimai: raidos, streso, produktyvumo ir kokybės valdymas (1999–2013)".

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkams atiteko viena iš dviejų biomedicinos bei žemės ūkio mokslų srityje skiriamų premijų.

Instituto Augalų fiziologijos laboratorijos vedėjas akademikas, profesorius, habilituotas daktaras P.Duchovskis sakė, kad tiriant augalus nuveikti milžiniški darbai, augintojams atveriantys naujų galimybių.

Mokslininko žodžiais, sukurta teoriniu požiūriu savita sistema, daranti įtaką sudėtingiems biologiniams procesams. Šis darbas turi ne tik fundamentinę, bet ir taikomąją reikšmę – leidžia paspartinti augalų vystymąsi, skatinti selekcijos procesą. Procesą valdyti labai svarbu intensyvaus auginimo technologijomis. Taip ūkininkai įgauna instrumentą valdyti augalų produktyvumą.

Kita kryptis – streso tyrimai. Jie atskleidė, kokį neigiamą poveikį augalams daro kintantis klimatas, aplinkos sąlygos. Atradimai leidžia reguliuoti neigiamą poveikį, kuris mažina augalų produktyvumą. Mokslininkų komanda tyrė šviesos įtaką.

Instituto mokslininkai, bendradarbiaudami su Vilniaus universiteto fizikais, sukūrė bei užpatentavo žalingų nitratų kiekio augaluose sumažinimo būdą ir įrenginį – lempą, kurios šviesoje tam tikrą laiką laikytuose žalumyniniuose augaluose labai sumažėja nitratų ir padidėja antioksidantų kiekis.

"Nustatėme, kaip augalus veikia tam tikra šviesa. Gal ir šokiruojamai skambės, bet dabartinės lempos augalams naudingesnės nei saulės šviesa", – kalbėjo mokslininkas.
Prestižine premija įvertintą ciklą sudaro 169 darbai, kurie atspindi pagrindines laboratorijos mokslo kryptis.

P.Duchovskis įnešė svarų indėlį į Lietuvos mokslo plėtrą, jo darbai reikšmingi augalų fiziologijos ir agronomijos mokslo krypčių raidai. 1988 m. mokslininkas įkūrė Augalų fiziologijos laboratoriją ir fitotroninį kompleksą, kuriame plėtojami pasaulinio lygio darbai. Laboratorijoje išugdyta savita mokslinė mokykla.

Šiemet skirtos šešios mokslo premijos humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų bei technologijos mokslų srityse. Jos teikiamos už reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius bei eksperimentinės plėtros darbus ir siekia 29 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimui

Klausimui portretas
augalai auginami po skirtingo spektro diodinėmis lemputėmis. :)

Klausimas

Klausimas portretas
tai kokia ta "tam tikra šviesa"? Ar taip sunku parašyti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių