Mokslininkai tiesia tiltą tarp Baltarusijos ir Lietuvos

„Veidu į Baltarusiją: idėjos, metodai, koncepcijos. Mokslas bendrai ateičiai“ – tokiu pavadinimu šiandien Kaune prasidėjo antrasis tarptautinis Baltarusijos tyrinėtojų kongresas.

Lietuvos ir Baltarusijos organizacijos, vadovaujamos kaimyninės šalies instituto „Politinė sfera“ ir Kauno Vytauto Didžiojo universiteto, sutraukė virš 300 dalyvių iš Baltarusijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir kitų Europos šalių.

Kongresas truks tris dienas, jame dalyvauja mokslininkai, užsiimantys Baltarusijos ir Vidurio Europos studijomis.

„Tikiuosi, kad ateityje mūsų šalys turės daugiau bendrų sąlyčio taškų demokratinėje erdvėje“, – atidarydama kongresą sakė Minsko Socialinių inovacijų centro ir humanitarinių technologijų agentūros narė Tatjana Vodolažskaja.

Kongresą sudaro 20 sekcijų ir keli plenariniai posėdžiai, kuriuose bus diskutuojama įvairiomis Baltarusijos ir viso Vidurio-Rytų Europos regiono istorijos, politikos, ekonomikos, kultūros ir temomis.

Šiandien plenarinį posėdį pradėjo Baltarusijos mokslininkas Siargiej Tokc, Lietuvos istorikas Zigmas Kiaupa bei šiuolaikinę Rusijos istoriografiją pristatęs Aliaksej Miler.

„Drįsčiau pasakyti, kad ši konferencija greitai bus reikšminga ne tik Lietuvai, Baltarusijai, bet ir visai Europai. Net ir dabar, kai Lietuva yra NATO narė, o Baltarusijoje – kitokia situacija, galime pastebėti kažką bendro. Tai, kad susirenka mokslininkai ir bando derinti savo stygas, jau kažką reiškia“, – sakė Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius.

Pasak jo, abiem šalims reikia užmegzti kuo daugiau kontaktų tarp jaunimo, verslininkų, mokslininkų, nes tik jie gali atnešti natūralių permainų Baltarusijai.

„Tačiau dabar turime gerbti šalį ir santvarką joje, kokia ji yra. Mes negalime atsinešti savo žaidimo taisyklių, mūsų užduotis – tapti šios šalies vartais į Europą", – įsitikinęs L.Linkevičius.

Jo teigimu, kadangi renginys – mokslinis, Baltarusijos valdžia nesudarė trikdžių į Kauną atvykti tyrinėtojams, visi dalyviai gavo Lietuvos vizas.

Pirmasis tarptautinis Baltarusijos tyrinėtojų kongresas įvyko pernai, taip pat Kaune.


Šiame straipsnyje: LietuvaBaltarusijakongresas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių