Moksleiviai pasižadėjo dažniau pusryčiauti

  • Teksto dydis:

Paskelbti du mėnesius trukusio projekto „Sveikatiados pusryčių klubas” rezultatai. Projektas 22 proc. penktokų paskatino pusryčiauti, o 56 proc. vaikų pasakė, kad sužinojo daug naudingos informacijos.

„Sveikatiados pusryčių klubas“ vyko šešiose Kauno pagrindinio ugdymo mokyklose. Projektas siekė supažindinti moksleivius su pusryčių svarba, padėti išsiugdyti įprotį pusryčiauti bei išmokyti vaikus sąmoningai rinktis sveikus ir maistingus maisto produktus. Organizatoriai pasakojo vaikams, kodėl pusryčiauti yra labai svarbu ir kokiais būdais išsiugdyti įprotį pusryčiauti. Apklausos rezultatai parodė, kad reguliariai pusryčiauja tik 65 proc. projekte dalyvavusių penktokų, o atsakymo variantą, kad  beveik niekada jų nevalgo, rinkosi 12  proc. vaikų. Moksleiviai buvo apklausiami projekto pradžioje ir pabaigoje siekiant sužinoti, ar projekto veiklos gali duoti siekiamą rezultatą.

„Džiugu, kad sužinoję daug naudingos informacijos vaikai sąmoningai pradeda pusryčiauti. Praeitais metais tokį projektą darėme Vilniaus miesto mokyklose. Rezultatas tuomet buvo panašus – 16 proc. vilniečių moksleivių paskatinome pusryčiauti. Antrus metus vykdytas projektas  sulaukė dar geresnių rezultatų,” – sakė projekto vadovė Margarita Čėglytė.

Anketoje taip pat buvo klausiama apie moksleivių dažniausiai pasirenkamus pusryčių patiekalus. Projekto pradžioje blynus pusryčiams nurodė valgantys 58 proc., košę – 46 proc., bandeles – 38 proc., saldumynus – 14 proc. apklaustųjų. Po  antros apklausos, kuri vyko jau pasibaigus specialioms paskaitoms, vaikai rečiau rinkosi bandeles ir saldumynus, o dažnesniu pasirinkimu tapo įvairios košės. Po antros apklausos blynus pusryčiams valgė 41 proc., košę – 54 proc., bandeles – 28 proc., saldumynus – 10 proc. apklausoje dalyvavusių moksleivių.

Pieną ar pieno produktus reguliariai vartoja tik 19 proc. vaikų. Panašus ir vaisių bei daržovių suvartojimas – 18 proc. penktokų valgo juos reguliariai.  Ketvirtadalis moksleivių pasakė, kad beveik niekada nevalgo nei vaisių ar daržovių nei pieno produktų.

„Dažniausiai vaikai nurodydavo, kad rytais nejaučia alkio arba nespėja pavalgyti. Rekomendavome jiems vakarais nepersivalgyti ar nevalgyti vakarienės labai vėlai, tuomet ryte bus alkani. Jeigu vaikai rytais nespėja pavalgyti, galėtų atsikelti šiek tiek anksčiau ir papusryčiauti.  Juk pusryčiams užtenka tik 10-15 min.“, – komentavo viena iš projekto lektorių, Kauno kolegijos dietetikos studentė Agnė Kungytė.

Kiekvienai projekte „Sveikatiados pusryčių klubas“ dalyvavusiai klasei buvo surengtas 4 savaičių užsiėmimų ciklas. Projekto metu žaisdami ir atlikdami įvairias užduotis penktokai sužinojo, kurie maisto produktai suteikia energijos, patys ieškojo atsakymų, kaip pamėgti pusryčius, susipažino su grūdinėmis kultūromis, pabendravo su svečiais. Į užsiėmimus buvo įtraukti dietologai, įvairių sporto šakų Kauno sportininkai,  Lietuvos sporto universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai.

„Sveikatiada” – tai ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programa, kuri suteikia vaikams žinių ir praktinių įgūdžių apie sveikatą, mitybą ir fizinį aktyvumą. „Sveikatiada“ kasmet įgyvendina šias iniciatyvas: „Sveikuolių šaunuolių konkursas“, „Sveikos mitybos trimestras“, „Mankštiada“, „Šok ir nesustok“ bei daug kitų. „Sveikatiados“ mokyklų tinklui priklauso 750 Lietuvos mokyklų, jos projektuose ir užsiėmimuose dalyvavo daugiau nei 45 000 vaikų. Projektą „Sveikatiados pusryčių klubas“ finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių