Mobili saugaus eismo klasė pradeda keliones

  • Teksto dydis:

Šiandien Kaune įvyko pirmosios saugaus eismo pamokos vaikams naujoje, mobilioje saugaus eismo klasėje. Mobilią klasę Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos valdyba įsigijo rėmėjų – kauniečių lenktynininkų komandos „BMWracing.lt“ – dėka.

„BMWracing.lt“ lenktynininkai Mindaugas Varža, Martynas Samsonas, Egidijus Valeiša, Gediminas Vilimas ir Mindaugas Liatukas 1450 Eur (tuomet – 5000 Lt) paramą paskyrė būtent eismo saugumo didinimui gimtojo Kauno apskrityje.

„Visų pirma būtina išmokti, kaip saugiai elgtis gatvėje, kaip saugiai elgtis su pačia transporto priemonėje. Gatvėje yra vienas saugumas, lenktynių trasoje – kitas“, – sakė M. Varža.

Už dovanotas lėšas Kauno kelių policija nupirko mobilią saugaus eismo klasės įrangą: gatvės ženklinimo imitaciją su sankryža ir pėsčiųjų perėja, veikiančių šviesoforų, pėsčiųjų saleles, kelio ženklų muliažus, vaikiškas transporto priemones: elektromobilį, paspirtuką, dviratuką, mokymui reikalingas vaizdines priemones. Klasės įranga yra pritaikyta ikimokyklinio amžiaus vaikams ir pradinukams.

Mobili saugaus eismo klasė keliaus po visą Kauno apskritį. Pamokos galės būti rengiamos darželių, mokyklų ar policijos komisariatų salėse, kitose saugaus eismo pamokoms tinkamose vietose, o esant geram orui – ir saugiose teritorijose lauke. Pirmosios saugaus eismo pamokos Šančių lopšelio-darželio ikimokyklinukų grupei vyko Kaune, „Vilko“ kartodrome. Mokslo metų laiku šiame kartodrome planuojama dvi dienas per savaitę nustatytu laiku vesti pamokas iš anksto užsiregistravusioms klasėms. Vasarą klasė veiks, jei bus besiregistruojančių mokinių.

„Sprendimas pirkti mobilią saugaus eismo klasės įrangą buvo nestandartinis. Kitose Lietuvos apskrityse yra įrengtos stacionarios saugaus eismo klasės. Tačiau mes matome daug mobilios klasės privalumų – tokią klasę galėsime laikinai įrengti vietose, kurias vaikai gali pasiekti patogiai ir greitai. Su tokio amžiaus vaikučiais keliauti tolimesniais atstumais juk nėra taip paprasta. Atveždami klasę pas vaikus, mes šią problemą išspręsime ir žinios apie saugų eismą bus pasiekiamos didesniam vaikų skaičiui,“ – kalbėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas.

Pamokose policijos atstovai mokys vaikus jiems aktualiausių kelių eismo taisyklių, vaikai galės susipažinti su kelio ženklais, žiūrės mokomuosius vaizdo įrašus, elektromobiliais galės pabandyti važiuoti per sankryžos imitaciją, o pėsčiomis – pereiti atvaizduotą gatvę. Pastačius mobilią klasę lauke, vaikai turės papildomą galimybę įvertinti matomumą, kai netoliese yra tikras automobilis.

„Pavyzdžiui, bus galima vaikams parodyti, kaip vairuotojai mato kelkraštį ir pėsčiųjų perėją, jei vienas automobilis yra pirmoje eismo juostoje, o kitas – už keleto metrų antroje“, – apie mokymo galimybes kalbėjo specialistė Greta Ševiakovienė.

Liūdni statistiniai duomenys rodo, kad 2015 m. Kauno apskrityje žuvo 2 vaikai ir 123 vaikai buvo sužaloti.

„Svarbu, kad saugų vaikų elgesį kelyje ugdytų tiek tėvai, tiek mokytojai, dabar prie to stipriai galėsime prisidėti ir mes. Matome, kad dažniausiai ir sunkiausiai vaikai sužalojami, kai eina per gatvę draudžiamoje vietoje, o didžiausia rizika yra keliaujant į mokyklą arba į namus“, – kalbėjo D. Česnauskas. Vaikai yra mažesni nei suaugę ir gatvėje yra sunkiau pastebimi vairuotojams, tad ypač svarbu, kad vaikai sugebėtų saugiai elgtis gatvėje patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agnė

Agnė portretas
Labai graži iniciatyva! Bet straipsnelis nebaigtas. Kur registruotis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių