M.K.Čiurlionio gimimo dieną – staigmenos muziejaus lankytojams

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ketvirtadienį lankytojai buvo kviečiami paminėti garsaus lietuvių menininko gimimo dieną.

Nuo 11 iki 17 valandos nemokamai atėję į muziejų lankytojai galėjo pagerbti šį menininką gėlės žiedu, iš kurių prie M. K. Čiurlionio portreto buvo sukurta margaspalvė puokštė.

M. K. Čiurlionio galerijoje pirmą kartą Kaune bus eksponuojamas ciklas „Miestas“. Šis ciklas garbingai atstovavo M. K. Čiurlionio tapybą Danijoje, Italijoje, Vilniuje, tačiau Kauno ekspozicijų sales papildys tik šį rudenį.  

Laiptuoti bokštai ir smailūs stogai, Vilniaus gotika ir barokas, rytietiški apvalūs kupolai, Sankt – Peterburgą primenančios „strėlės“ susitelkia M. K. Čiurlionio miestuose, nutviekstuose pasakiškos šviesos ir kupinuose gamtos vitalumo.

Taip pat lankytojai galės išvysti taip jų mėgstamą M. K. Čiurlionio paveikslą „Tyla“. Dailininkas bandė plastine kalba išreikšti abstrakčias sąvokas. „Tyla“, „Tiesa“, „Bičiulystė“, „Mintis“ – šie nematerialūs dalykai kiekvienam žinomi, tačiau gana sunkiai įsivaizduojami ir suvokiami. Paveiksle dailininkas panaudoja lakoniškas formas, kad perteiktų tylos būseną.

Dar atnaujintoje ekspozicijoje nudžiugins ir seniau matytas paveikslas „Saulė“. M. K. Čiurlionis buvo vienas iš II-osios lietuvių dailės parodos organizatorių. Jis surinko eksponatus, nutapė plakatus ir kvietimus. Apie parodą skelbė nuostabus M. K. Čiurlionio plakatas: iš už miško kylanti saulė, apsupta didžiulių medžių. Šis paveikslas turi gilią simbolinę prasmę – iš carinės priespaudos išsilaisvinusioje Lietuvoje gimsta tautinė dailė, rašoma organizatorių pranešime.


Šiame straipsnyje: Čiurlionis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių