Iš mirties gniaužtų ištrūkęs kaunietis: stebuklas, kad galiu kvėpuoti

Jau pusantrų metų, kai 33 metų kauniečiui Vytautui G. Kauno klinikose buvo atlikta sudėtinga plaučių transplantacija. Šiandien vyras jaučiasi sveikas ir laimingas.

Bėdos prasidėjo anksti

Jau vaikystėje Vytauto plaučiai buvo silpni: būdamas vos dešimties mėnesių susirgo plaučių uždegimu, o ir vėliau berniuką vargino peršalimo ligos, bronchų ir plaučių uždegimai.

Prieš devynerius metus gydytoja pulmonologė Vytautui nustatė lėtinę uždegiminę kvėpavimo takų ligą. Savijauta vis blogėjo, krito svoris, vis labiau trūko oro. Vytautas nebeišsivertė be deguonies aparato. Nebegalėjo išeiti iš namų.

Kai 2014–ųjų kovą ligonis, lydimas mamos, kreipėsi į Kauno klinikų gydytojus pulmonologus, šie priėjo prie išvados, kad jauno vyro gyvybę gali išgelbėti tik donoro plaučių persodinimas. Kitos išeities nebuvo, ir Vytautas buvo įrašytas į laukiančiųjų donoro organų eilę.

Prieš operaciją jo svoris tebuvo vos 52 kilogramai.

"Prabėgus pusmečiui mums paskambino iš Kauno klinikų ir pranešė, kad atsirado donoras, paklausė, ar galime atvažiuoti", – pasakoja Vytauto mama Vanda.

Pats ligonis tvirtino, kad baimės nejautė, tikėjo, kad išsigelbėjimo – donoro plaučių sulauks.

Transplantacija buvo sėkminga, Vytauto sveikata po truputį gerėjo.

"Pradėjo augti svoris. O svarbiausia, kad galėjau pats naujais plaučiais kvėpuoti. Tai buvo tikrų tikriausias stebuklas", – sako Vytautas.

Prasmingas sutapimas: tas stebuklas įvyko per Vytauto mamos gimtadienį.

"Mano gimimo dieną antrą kartą gimė mano sūnus", – su ašaromis akyse konstatuoja Vytauto mama, kartu su juo neapsakomai dėkinga donoro artimiesiems ir Kauno klinikų profesoriams Kęstučiui Malakauskui, Rimantui Benečiui, gydytojai pulmonologei Deimantei Hoppenot ir visiems medikams.

Apmoka ligonių kasos

Širdies, plaučių transplantacija – tai vienos sudėtingiausių, labai brangios operacijos. Jų prasmė, kai išgelbėjama žmogaus gyvybė, – pats svarbiausias dalykas.

Kauno teritorinės ligonių kasos Sutarčių skyriaus vedėjos Jurgos Damulevičienės teigimu, nuo 2012 m. iki plaučių persodinimo operacijos Vytautas ligoninėje gydėsi 43 kartus, o po transplantacijos – 11 kartų. Vienų metų išlaidos stacionariniam gydymui sumažėjo net keturis kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacientas

Pacientas portretas
Smagu, kai žmogus išgelbėtas dėka šių minimų nuostabių gydytojų... tačiau ne visiems dangus (klinikos) pasiekiamos...o pulmonologė Vagulienė po pluačių uždegimo taip tyrė mane tris mėnesius ir ligos nerado...deja teko važiuoti į Vilnių pas pulmonologus...tik jų dėka esu gyvas, nors tapau ir nedarbingas..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių